Ο σχηματισμός κυβέρνησης το επόμενο στοίχημα στην Ισπανία – Ολα τα σενάρια

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα γύρω στις 03:30 ώρα Ελλάδος μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα (PP) έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες και ποσοστό 22%, οι Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας ακολουθούν κατά πόδας 20,6% και 69 έδρες ενώ με 13,9% άλλες 40 έδρες κατάφεραν να εξασφαλίσουν και οι Ciudadanos (Πολίτες) με ποσοστό 13,8%.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις συμμαχίες που θα σχηματιστούν, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος. Η κατάσταση φαντάζει περίπλοκη, καθώς απαιτείται είτε η συνεργασία τριών κομμάτων, είτε η συμμαχία PP και PSOE. Το δεύτερο σενάριο μοιάζει ωστόσο δύσκολα εφαρμόσιμο καθώς τα επιτελεία και των δύο κομμάτων τόσο πριν τις εκλογές όσο και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απορρίπτουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ραχόι: Δύσκολες οι ημέρες που έρχονται
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηριχθεί στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου ηγείται.

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο κέντρο της Μαδρίτης, ο Ραχόι σημείωσε επίσης ότι οι ημέρες αυτές μετά τις εκλογές, στις οποίες κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα είναι εύκολες και ότι θα χρειαστεί να συναφθούν συμφωνίες.

«Οφείλαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις» τα τέσσερα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αναγνώρισε επίσης, και «έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ισπανίας».

Η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή του, όπως και ένασκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε όσον αφορά το κόμμα του ευνόησαν την ανάδειξη των δύο νέων κινημάτων του Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).
Σάντσεθ: Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά
Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά, δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του χθες το βράδυ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα προσπαθήσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι το κόμμα που έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές.

«Η πολιτική δύναμη με τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να προσπαθήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του.

«Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά. Η Ισπανία θέλει αλλαγή, αλλά η ψηφοφορία ανέδειξε το PP σε πρώτη πολιτική δύναμη», σημείωσε επίσης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες -20 λιγότερες απ’ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.

Παράλληλα ο αρχηγός των φιλελεύθερων Ciudadanos, οι οποίοι εξασφάλισαν 40 έδρες στις χθεσινές εκλογές και κατέλαβαν την τέταρτη θέση μετά το Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς το οποίο εξασφάλισε 69 έδρες, δήλωσε ότι το κίνημά του θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Θα έχουμε έναν αποφασιστικό ρόλο στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας η οποία θα μπορεί να αλλάξει αυτήν την χώρα», δήλωσε οΆλμπερτ Ριβέρα στους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.
Ιγκλέσιας (Podemos): Ιστορική ημέρα 
Μια νέα πολιτική εποχή ξεκινάει για την Ισπανία μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, που σηματοδοτεί το τέλος του εδώ και 40 χρόνια δικομματικού συστήματος στη χώρα, δήλωσε χθες το βράδυ ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αρχηγός των Podemos, του κόμματος που τάσσεται κατά της λιτότητας.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ισπανία (…) Ξεκινάμε μια νέα πολιτική εποχή στη χώρα μας», σημείωσε επίσης ο Ιγκλέσιας, το κόμμα του οποίου κέρδισε 69 έδρες στο κοινοβούλιο και αναδείχθηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας. «Η Ισπανία δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια», πρόσθεσε.

Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε αλλά θα είναι πολύ δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση, σχολιάζει η El Pais, η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, προσθέτοντας πως οι έδρες του PP και των Ciudadanos μαζί απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία, και εκτιμώντας ότι ανοίγει μια περίδος διαπραγμάτευσης.

«Η Ισπανία ανατρέπει τον δικομματισμό και αφήνει στον αέρα την κυβέρνηση», τιτλοφορείται η El Mundo.  Η ισπανική εφημερίδα αναφέρει μάλιστα και τα σενάρια της επόμενης ημέρας με δεδομένο ότι η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 176 έδρες:
Συμφωνία (Λαϊκό Κόμμα) PP + Ciudadanos – 163 έδρες.
Συμφωνία Σοσιαλιστών, PSOE + Podemos – 159 έδρες
Συμφωνία PSOE + Ciudadanos – 130 έδρες
Συμφωνία PSOE + Cs + Podemos – 199 έδρες
Συμφωνία Λαϊκό Κόμμα + PSOE – 213 έδρες

Πηγή: www.ethnos.gr