
Επιπροσθέτως, έχει διατελέσει συνυπεύθυνος της εθελοντικής διοίκησης του τομέα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Τμήματος Αθηνών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Επιπλέον, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στις 17 Σεπτεμβρίου του 2020 της Περιφέρειας Αττικής του Κεντρικού Τομέα Αθηνών με αντικείμενο τον κυκλώνα ΙΑΝΟ εκπροσώπησε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Τέλος, κατά την περίοδο των φονικών πυρκαγιών στο Σχίνο Κορινθίας (2021) τοποθετήθηκε στη θέση του επικεφαλής του κλιμακίου που επιχείρησε με εντολή της κεντρικής διοίκησης του Ε.Ε.Σ.



Αθηνών και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και μεταπτυχιακή φοιτήτρια
στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με ειδίκευση στις Διεθνείς Διαπραγματεύσεις (MSc International Negotiations). Έχει άριστη γνώση της
αγγλικής, ιταλικής και ισπανικής γλώσσας, πολύ καλή γνώση της γαλλικής και καλή γνώση της τουρκικής.
Το 2009 έκανε τη πρακτική της άσκηση στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας και εν συνεχεία υπηρέτησε για σχεδόν δύο έτη στο Ευρωπαικό Ταμείο Προσφύγων, εντός του ιδίου Υπουργείου. Το 2011 και για έξι έτη διετέλεσε Πρόεδρος Επιτροπής Χορήγησης Διεθνούς Προστασίας αιτούντων άσυλο σε β’ βαθμό, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Η πορεία της συνεχίστηκε στο Υπουργείο Εργασίας για δύο έτη, ενώ τώρα υπηρετεί στη Διεύθυνση Πολιτικής Ασφάλειας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ως νομικός. Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό συνεδρίων και εκπαιδεύσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρουμε πιστοποιήσεις Δικαιοσύνης (Justice) του Πανεπιστημίου Harvard (USA), Διοίκησης Διεθνούς Ασφάλειας (International Security Management) του Πανεπιστημίου Erasmus (Rotterdam, NL), Γεωπολιτικής της Ευρώπης (Geopolitics of Europe) του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι, Διαχείρισης των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο του Jean Monnet European Centre of Excellence στην Αθήνα, Ανάπτυξης Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων, Συνεργασίας & Αντιμετώπισης Κρίσεων (ΕΚΠΑ), καθώς και πιστοποιήσεις στις Διαπραγματεύσεις και στη Διαχείριση Κρίσεων & Κινδύνων από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Έργου Η.Π.Α (PMI), το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Η.Π.Α (IEEE) και την Εθνική Ένωση Κρατικών Συμβουλίων Λογιστικής Η.Π.Α ( NASBA ). Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάλυση Διεθνών Σχέσεων, Ε.Ε, Διαπραγματεύσεων και Διπλωματίας, Ασφάλειας & Ανάλυσης Πληροφοριών, Διαχείρισης Κρίσεων, Τρομοκρατίας και Άμυνας.





Αποφοίτησε το 2018 από την Νομική Σχολή του ΑΠΘ και παράλληλα με την πρακτική του άσκηση ως υποψήφιος δικηγόρος ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στην κατεύθυνση της Διακυβέρνησης του Περιβάλλοντος και εξειδικεύτηκε στις Διεθνείς Σχέσεις και την Γεωπολιτική.
Στα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται θέματα γεωπολιτικής και ασφάλειας, ενέργειας, πολιτικής οικονομίας, ιστορίας και κοινωνιολογίας. Αρθρογραφεί τακτικά στα περιοδικά Hellenic Nexus και Τρίτο Μάτι πάνω σε επίκαιρα θέματα.





Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Master of Arts) στη «Διακυβέρνηση, Ανάπτυξη και Ασφάλεια στη Μεσόγειο» του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο απέκτησε με υποτροφία του ΓΕΣ. Toν Μάιο του 2019 συμμετείχε ως εισηγητής στο συνέδριο Mare Nostrum X που διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελέτης Μεσογειακής-Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού (ΚΕ.Μ.ΜΕ.Π.), ενώ άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί στο περιοδικό «Στρατιωτική Επιθεώρηση» του Γενικού Επιτελείου Στρατού καθώς και στο επιστημονικό περιοδικό «Η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Κόσμος» της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών.
Κατέχει σε άριστο επίπεδο (Γ2/C2) την Αγγλική γλώσσα (Certificate of Proficiency in English του Πανεπιστημίου του Cambridge) και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με το διάβασμα, το ψάρεμα, τη συλλογή νομισμάτων & χαρτονομισμάτων, τη μουσική και τη γυμναστική. Κατά το παρελθόν έχει λάβει μέρος σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων και υπεραποστάσεων.

Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών αρθρογραφούσε πάνω σε ζητήματα διεθνούς πολιτικής για λογαριασμό του ηλεκτρονικού περιοδικού The Perspective Webzine της φοιτητικής οργάνωσης Association of Foreign Affairs in Lund. Η εμπειρία του εμπεριέχει 10 μήνες εθελοντικής προσφοράς με τους Εθελοντές των Ηνωμένων Εθνών, όπου εργάστηκε για μια συνδεδεμένη με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ ΜΚΟ πάνω στην καμπάνια της για την ευαισθητοποίηση περί κλιματικής αλλαγής. Ο Γιώργος έχει άριστη γνώση της αγγλικής και επαρκή γνώση της ρωσικής γλώσσας. Τα πρωτεύοντα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ της περιβαλλοντικής καταστροφής, της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης, της ειρήνης και της ασφάλειας. Επιπροσθέτως, ο Γιώργος ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

Η Μαριάννα Κουτέλα είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2017 συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus, μέσω του οποίου παρακολούθησε μαθήματα Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Nicolae Titulescu της Ρουμανίας. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών της και στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι διεθνείς σχέσεις, η εξωτερική πολιτική, η στρατηγική, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οικονομικών Σχέσεων και Διεθνούς Δικαίου και Θεσμών). Ερεύνησε για το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συμμετείχε στο πρόγραμμα του Erasmus +, ως πρακτικά ασκούμενος στον προξενικό και τον πολιτικό τομέα της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Παρίσι. Ομιλεί άριστα την αγγλική γλώσσα καθώς και πολύ καλάτην γαλλική (δίπλωμα επιπέδου C2 και στις δύο γλώσσες). Εργάστηκε εθελοντικά στο δίκτυο της AIESEC και συμμετείχε σε σχετικές με τις σπουδές του ημερίδες και εκδηλώσεις (ιδιαίτερα δε στα πλαίσια του Ελληνικού Συνδέσμου Ηνωμένων Εθνών). Επιδεικνύει ενδιαφέρον για πληθώρα αντικειμένων μελέτης: ιδιαίτερη βαρύτητα προσδίδεται στην μελέτη δυνάμεων εκτός του ευρωατλαντικού άξονα (λ.χ. Κίνα και άλλες οικονομίες BRICS), πολιτικοκοινωνικά και οικονομικά ευαίσθητων ζητημάτων (όπως η ενεργειακή ασφάλεια) καθώς και στην ανάλυση σύγχρονων περιβαλλοντικών και διαπολιτισμικών ζητημάτων.



Έχει απασχοληθεί στο ναυτιλιακό κλάδο στην Αθήνα ενώ αυτή την περίοδο εργάζεται στον κλάδο του Yachting στην Ολλανδία. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στις Διεθνείς πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές εντός και εκτός Ευρωπαϊκών συνόρων, γεγονότα που αφορούν και επηρεάζουν το Διεθνές εμπόριο, εξελίξεις που συμβαίνουν στον χώρο της Ευρωζώνης, ζητήματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας.



Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών της υπήρξε παρουσιάστρια σε διαδικτυακή εκπομπή που αφορούσε ζητήματα επικαιρότητας του φοιτητικού κόσμου εντός των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Παράλληλα, εργάστηκε ως αρθρογράφος και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στην ιστοσελίδα makedoniawebtv.gr με πλήθος άρθρων που αφορούν βίους Αγίων, θεολογικά και επίκαιρα ζητήματα καθώς και άλλες δημοσιεύσεις όπως επιμέλεια συνεντεύξεων δημοσίων προσώπων και καλλιτεχνών. Συμμετείχε σε ημερίδες και ομιλίες διεθνών στρατιωτικών συνεδρίων, μεταξύ διακεκριμένων αεροπόρων, με θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της στρατιωτικής αμυντικής βιομηχανίας στον Ελλαδικό χώρο και πραγματοποίησε εισήγηση πάνω στην οποία και έχει βραβευθεί από το Σύνδεσμο Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων. Έχει παρακολουθήσει, επίσης, πλήθος επιστημονικών συνεδρίων και συμποσίων με θεολογικό, εκπαιδευτικό, ιατρικό και ιστορικό περιεχόμενο.



από το ίδιο πανεπιστήμιο στις Σπουδές Ασφάλειας με ειδίκευση στην αντιτρομοκρατία και τον ανταρτοπόλεμο, ενώ η πτυχιακή του εργασία επικεντρώθηκε στον αντίκτυπο των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Βοσνία και τη Λιβύη. Κύριο πεδίο των αναλύσεών του είναι οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή καθώς και η χάραξη αντιτρομοκρατικής στρατηγικής. Γνωρίζει άπταιστα Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά, πολύ καλά Ισπανικά, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια μαθαίνει Περσικά.

Διετέλεσε μέλος της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών (ESU) και Γενικός Γραμματέας του Μεσογειακού Δικτύου Φοιτητών (MedNet) καθώς και πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Δεξαμενής Σκέψης Φοιτητών (EST). Είναι επίσης εισηγητής, διαλέξεων, σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηρίων στη Παγκύπρια σχολή γονέων. Διετέλεσε ως δημοτικός σύμβουλος νεολαίας. Έχει δημοσιεύσεις σε κυπριακό και ξένο τύπο. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων (ΙΝΕ) και του Cyprus Youth Diploma CY. Διετέλεσε μέλος της ομάδας οικονομικών μελετών του κοινοβουλευτικού κόμματος καθώς και μέλος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων.





Έχει επίσης παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων και συνεδρίων, ενδεικτικά: «Η Ενεργειακή Ασφάλεια της Ελλάδος στο Σύγχρονο Γεωπολιτικό Περιβάλλον»-ΚΕΔΙΣΑ, «Γεωπολιτική, Ενεργειακή Ασφάλεια και Ασφάλεια της Πυρηνικής Ενέργειας»-ΚΕΔΙΣΑ, «Ενεργειακή Διπλωματία και Ασφάλεια»-New York College, “5th Cretan Energy Conference”- International Energy Exhibition of Greece, “Law and Policy for Energy and Climate Solutions”- Columbia Global Energy Summit, “First Annual Eastern Mediterranean Energy Leadership Summit”-Transatlantic Leadership Network.
Ακόμη, έχει συμμετάσχει εθελοντικά ως Βοηθός Συγκέντρωσης Κεφαλαίων, στον οργανισμό The Tipping Point, ως μέλος προσωπικού υλοποίησης και συνεργασίας στην Πρώτη και Δεύτερη Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αλλά και ως δειγματολήπτης στην ποσοτική έρευνα: «Έρευνα και ολοκληρωμένη παρέμβαση για την κοινωνική ενσωμάτωση μιας μείζονος κοινωνικά ευάλωτης ομάδας: ψυχολογικού προφίλ/ψυχοπαθολογία, προφίλ δεξιοτήτων, διάγνωση αναγκών και ανάπτυξη προγραμμάτων για την κατάρτιση-reskilling και την ψυχολογική υποστήριξη προς τη επαν
ενσωμάτωση των νέων ανθρώπων εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης (Νeets)» στο Εργαστήριο Κοινωνικής Στατιστικής και Πολιτικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα προσανατολίζονται στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων, της Γεωπολιτικής, της Στρατηγικής, της Ενεργειακής Ασφάλειας και Διπλωματίας καθώς και της Βιώσιμης Ανάπτυξης.


