Kostantinos Nikoletopoulos 250

Το Εθνικό Κίνημα Αντίστασης κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν: Επιτυχίες και Προκλήσεις

Posted on Posted in Αναλύσεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

 

Στις 15 Αυγούστου 2021 η Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Tην ίδια στιγμή που η Ressolute Support Mission  διενεργούσε επιχείρηση εκκένωσης αμάχων και αδύναμων Αφγανών ,δημιουργούνταν το εθνικό κίνημα αντίστασης στο Αφγανιστάν. Η συνολική δύναμη του ανέρχεται σε περίπου 7-9.000 μαχητές και έχει έδρα του το Παντζίρ . Η κοιλάδα Παντζίρ βρίσκεται σε απόσταση 65 χιλιομέτρων από την  πρωτεύουσα Καμπούλ και είναι  μία καθαρά ορεινή περιοχή , στην οποία μπορούν να κάνουν εξαιρετική δουλειά οι ελεύθεροι σκοπευτές.

Εδώ αξίζει να κάνουμε μια παρατήρηση: Η συντριπτική πλειοψηφία των μαχητών του κινήματος της εθνικής αντίστασης ανήκουν σε διάφορες  φυλές. Αναφέρoυμε  χαρακτηριστικά  την πολιτοφυλακή του Αμπντούλ Ρασιντ Ντοστούμ , και του Μοχάμεντ Άττα. Πρόκειται για δυο πολέμαρχους οι οποίοι έχουν χρόνια και σφοδρή αντιπαλότητα. Επίσης,  μεγάλο μέρος των μαχητών υπάγονται στο πολέμαρχο Αχμάντ Μασούντ,  γιό του δολοφονημένου ηγέτη της βόρειας συμμαχίας. Το πιο μικρό  ποσοστό συμμετεχόντων στο κίνημα αντίστασης εντοπίζεται στον  ‘’πολυδιαφημιζόμενο’’  αφγανικό στρατό που αριθμούσε 300.000 στρατιώτες και  οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από την ISAF-RSM.

Στο Παντζίρ και στις περιοχές που ελέγχει το κίνημα αντίστασης βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες αφγανών καταδρομέων. Πρόκειται για τους καταδρομείς του στρατηγού Γιασίν Ζία . Ο στρατηγός Ζία και οι άντρες του είναι οι μόνοι που πολέμησαν και συνεχίζουν να   πολεμάνε μέχρι σήμερα. Οι καταδρομείς του Γιασίν Ζία πέτυχαν άλλωστε και τη μοναδική νίκη του Αφγανικού στρατού κατά των Ταλιμπάν στις 24 Μαΐου 2021.  Εκείνη την ημέρα οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στην επαρχία Λαγκμάν την οποία υπεράσπιζε μικρή δύναμη των αφγανικών ειδικών δυνάμεων. H διαταγή που είχε δώσει ο Γιασίν Ζία ήταν να πολεμήσουν μέχρι τέλους. Πράγμα που έκαναν εξοντώνοντας μάλιστα και 70 μαχητές των Ταλιμπάν . Ήταν η μοναδική νίκη του αφγανικού στρατού από την 1η Μαίου 2021 μέχρι σήμερα . Με την ίδια γενναιότητα πολέμησαν οι άντρες του Ζία και στην επαρχία Κοντούζ και στη Χεράτ , χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να τις κρατήσουν .

Συνεπώς, από τις 15 Αυγούστου 2021 ο Αχμάντ Μασούντ που ανέλαβε την ηγεσία των στρατιωτικών δυνάμεων του κινήματος εθνικής αντίστασης έχει να αντιμετωπίσει τις εξής προκλήσεις:

Πρώτη και βασική,  το κίνημα της εθνικής αντίστασης πρέπει να μείνει ενωμένο. Μπορεί να αποτελείται από εμπειροπόλεμους μαχητές ωστόσο δεν αποκλείεται,  όπως  είδαμε και επί εποχής βόρειας συμμαχίας,  αν βρεθούν στο ίδιο μέτωπο μαζί πολέμαρχοι που έχουν μακροχρόνια αντιπαλότητα (όπως παραδείγματος χάρη οι Ντοστούμ και Άττα)  να αρχίσουν να μάχονται μεταξύ τους! Η ενότητα του κινήματος εθνικής αντίστασης είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνέχιση του αγώνα του.

Επίσης, το κίνημα  της εθνικής αντίστασης χρειάζεται επειγόντως διεθνή βοήθεια. Μέχρι τώρα βλέπουμε,  λόγω του αυταρχικού τρόπου διακυβέρνησης των Ταλιμπάν,  όλο και περισσότερο   κόσμο να προσεγγίζει το κίνημα της εθνικής αντίστασης .Ωστόσο,  μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια εμφανής υποστήριξη προς το κίνημα της εθνικής αντίστασης στο Αφγανιστάν. Από την άλλη,  οι Ταλιμπάν έχουν δυστυχώς στην  κατοχή τους υπερσύγχρονο αμερικανικό εξοπλισμό μεταξύ των οποίων και πολλά τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι οι Ταλιμπάν χάρις στη βοήθεια του Πακιστάν το οποίο προσπαθεί να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στην  περιοχή, μετά την αποχώρηση της RSM από το Αφγανιστάν, έχει στην  κατοχή του και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μάχη στο χωριό Khenj που ήταν μια από τις πιο σκληρές μάχες που έχουν δοθεί ως τώρα στο Παντζίρ. Εκεί οι καταδρομείς του Γιασίν Ζια  πολέμησαν πολύ σκληρά και μάλιστα κατέστρεψαν και 12 άρματα μάχης των Ταλιμπάν,  ωστόσο λόγω έλλειψης πυρομαχικών αλλά κυρίως λόγω συνεχών χτυπημάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη οι δυνάμεις του Κινήματος εθνικής αντίστασης αναγκάστηκαν να συμπτυχθούν. Μέχρι σήμερα στη περιοχή του Παντζίρ έχουμε πολύ σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων των Ταλιμπάν και του κινήματος αντίστασης.

Υπάρχουν εδώ και  δύο αρκετά αισιόδοξα γεγονότα:

1) Το κίνημα της εθνικής αντίστασης  επιτίθεται εναντίον μεμονωμένων θέσεων των Ταλιμπάν έχοντας τους προκαλέσει σημαντικές απώλειες. Στις επιθέσεις αυτές,  πολύ σπουδαίο ρόλο έχει παίξει ο στρατηγός Σαντάντ,  πρώην στενός συνεργάτης του διοικητή των ειδικών δυνάμεων του Αφγανιστάν στρατηγού Γιασίν Ζια , ο οποίος βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες στο Παντζίρ.

2) Η αντίσταση επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές του Αφγανιστάν,  γιατί όλο και αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που συνειδητοποιούν ότι οι Ταλιμπάν, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, δεν έχουν στην ουσία  αλλάξει. Το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολίτες αγκαλιάζουν το κίνημα της αντίστασης είναι πολύ θετικό , και δείχνει ότι ο αφγανικός λαός θέλει να ζήσει ελεύθερος .

Οι προκλήσεις για το κίνημα επειδή αποτελείται από αρκετές φυλές είναι να παραμείνει ενωμένο. Μόνο ενωμένο θα αντέξει τις συνεχείς πλέον επιθέσεις των Ταλιμπάν οι οποίοι θα εντείνουν τις προσπάθειες συντριβής τους , ενδεχομένως και  με  τη στρατιωτική υποστήριξη της Κίνας η οποία έχει αναλάβει να ξαναχτίσει το Αφγανιστάν από την αρχή. Άρα δεν μπορεί να αποκλειστεί εμπλοκή της Δύσης με άλλο τρόπο στο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι σήμερα στο Αφγανιστάν.

Πηγές

https://www.seattletimes.com/nation-world/afghan-military-pilots-fled-keeping-aircraft-and-themselves-from-the-taliban/

https://www.thenationalnews.com/world/2021/08/17/panjshir-the-last-bastion-of-anti-taliban-resistance-in-afghanistan/

https://gandhara.rferl.org/a/afghanistan-kunduz-heavy-figthing/31399175.html

https://www.eurasiareview.com/20052022-confronting-the-taliban-oped/

https://www.aljazeera.com/news/2021/8/12/afghanistan-taliban-kandahar-prison-police-ghazni-live-updates

https://www.theweek.in/news/world/2021/08/17/an-anti-taliban-front-forming-in-panjshir-ex-top-spy-saleh-son-of-lion-of-panjshir-meet-at-citadel.html

https://www.indiatimes.com/news/world/fought-them-with-stones-panjshir-woman-tells-how-people-like-her-stood-up-against-taliban-549811.html

https://www.hindustantimes.com/world-news/from-panjshir-stories-of-resistance-from-women-fought-taliban-with-stones-101632104867565.html

https://www.newindianexpress.com/world/2021/sep/18/outgunned-and-alone-how-panjshirs-resistance-fell-to-the-taliban-2360533.html?fbclid=IwAR1r57yRGMTbHOa7q4e-Sn3BritKFku8fax9ZFG1OZfWJnDuADRqUPzXYO0

KEDISA--ανάλυση