Ntampou-Maria-250

Πληροφόρηση, Δημοκρατία και Ηθική: Η περίπτωση Edward Snowden

Posted on Posted in Ερευνητικές Εργασίες

Γράφει η Μαρία Ντάμπου*, Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ

 

Η πληροφόρηση είναι ένα σημαντικό εργαλείο δύναμης και εξουσίας για τα κράτη. Η αξία της έχει αποδειχθεί μέσα στους αιώνες, καθώς είναι ένα σημαντικό εργαλείο όπου το χρησιμοποιούσαν τα κράτη από αρχαιοτάτους ακόμη χρόνους. Η πληροφόρηση εντάσσεται στους τομείς των Διεθνών Σχέσεων και των Στρατηγικών σπουδών. Από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 άρχισε να αποτελεί κομμάτι της κοινωνικής επιστήμης και να εξετάζεται ως ένας τομέας των ευρύτερων Πολιτικών Επιστημών, με τελικό σημείο κορύφωσης την ημερομηνία ορόσημο της 11ης Σεπτεμβρίου που άλλαξε τον τρόπο προσέγγισης αυτής την έννοιας. Η Πληροφόρηση αποτελεί στοιχείο ανάλυσης του τρόπου λειτουργίας των κρατών ανά τους αιώνες. Μέσα από αυτή την εργασία προσπάθησα να κατανοήσω τους ορισμούς που δίδονται από διάφορους αναλυτές που έχουν ασχοληθεί με αυτή την πτυχή της κοινωνικής επιστήμης και να διαπιστώσω τον τρόπο λειτουργείας της μέσα στα κράτη.

Ο σύγχρονος τρόπος διακυβέρνησης των κρατών καθώς και το άναρχο διεθνές σύστημα , έχει καθιερώσει μία νέα τάξη των πραγμάτων και οι σημερινές απειλές, χρίζουν ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης. Οι υπηρεσίες πληροφοριών κατέχουν ισχυρά τεχνολογικά «όπλα» και δρουν με μυστικότητα, οι ενέργειες των στελεχών σύμφωνα με διάφορες διαρροές που έχουν έρθει στην δημοσιότητα, θέτουν ζητήματα δημοκρατίας για την διεθνή ηθική των κρατών.

*Η παρούσα ερευνητική εργασία αποτελεί την Διπλωματική Εργασία της Μαρίας Ντάμπου που εκπόνησε μέσα στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση

KEDISA--εργασία2