Kostantinos Nikoletopoulos 250

Ο Αμερικανός Στρατηγός Μιχαήλ Κουρίλα επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Posted on Posted in Αναλύσεις, Μέση Ανατολή, Στρατηγική & Άμυνα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

 

Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κουρίλα είναι ένας  υψηλόβαθμος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού και διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Γεννήθηκε το 1966, στην  πολιτεία της Μινεσότα. Αποφοίτησε από το West Point  το 1988 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού πεζικού. To 1990 ήταν επικεφαλής διμοιρίας των επίλεκτων Ρείντζερς.

Το 2005 έλαβε μέρος στον πόλεμο του Ιράκ ως διοικητής τάγματος της 25ης αμερικανικής μεραρχίας. Ενδεικτικό της δυνατής προσωπικότητάς του είναι το γεγονός ότι σε μια μάχη με ιρακινούς αντάρτες τραυματίστηκε τρεις φορές. Κι όμως, παρά τους τραυματισμούς του, συνέχισε να πολεμάει σκληρά και να κατευθύνει τα στρατεύματα του. Για τη γενναιότητα του αυτή τιμήθηκε με το Χάλκινο Αστέρι.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2022 η Γερουσία επιβεβαίωσε την υποψηφιότητα του στρατηγού Κουρίλα για τη θέση του διοικητή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Μια από τις κύριες προκλήσεις του Κουρίλα είναι η επίβλεψη της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του στη Γερουσία είχε πει ότι η παρακολούθηση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, αμέσως μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από τη χώρα, είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη αλλά όχι αδύνατη υπόθεση. Όσον αφορά το Ιράν, έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου για την ταχύτατη  στρατιωτική και πυρηνική ανάπτυξη της Τεχεράνης.

Παραδέχτηκε ακόμα  ότι η συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν περιόριζε τις δυνατότητες της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εδώ πρέπει να θυμηθούμε  ότι η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα  προέβλεπε άρση των κυρώσεων και τεράστια οικονομική βοήθεια στο Ιράν. Σε αντάλλαγμα η Τεχεράνη υποσχόταν να περιορίσει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας. Βέβαια, η συμφωνία καταργήθηκε με την αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κουρίλα ανέλαβε επίσημα επικεφαλής της  Κεντρικής Αμερικανικής Διοίκησης  (Centcom) την 1η Απριλίου 2022. Στις 11 Μαΐου 2022 ο Κουρίλα βρέθηκε στην Σαουδική Αραβία. Ο Κουρίλα χαρακτήρισε το Ιράν ως την πιο αποσταθεροποιητική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δράσουν μεμονωμένα αλλά σε συνεργασία με τους εταίρους τους στην περιοχή.

Στις 17 Μαΐου  2022 ο στρατηγός Μιχαήλ Κουρίλα επισκέφτηκε το Ισραήλ όπου συναντήθηκε με τον υπουργό άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκάντζ. Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής, οι δυο αξιωματούχοι συζήτησαν την σταθερά αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Παρόλα αυτά,  ο Κουρίλα απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν στη Βιέννη.

Στις 16 Ιουνίου 2022 ο  Κουρίλα επισκέφτηκε το Τατζικιστάν σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η κεντρική Ασία είναι μια περιοχή που επίσης ενδιαφέρει τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Τατζικιστάν, ο Κουρίλα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Emomali Rahmon, και  τον υπουργό άμυνας  Sherali Mirzo. Ο Κουρίλα διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Τατζικιστάν. Παράλληλα, τους διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών θα συνεχιστεί.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 ο Κουρίλα προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία καθώς επισκέφτηκε την περιοχή του Ντέιρ Αλ Ζόρ. Στην  περιοχή αυτή είναι εγκατεστημένο το αμερικανικό τμήμα  της Joint Task Force  που δραστηριοποιείται στην Συρία, καθώς επίσης και η συντριπτική πλειοψηφία των Κούρδων του YPG. Ο Στρατηγός Κουρίλα μάλιστα είχε συνάντηση με τον διοικητή του YPG και πολιτικό ηγέτη των Κούρδων της Συρία Μαζλούμ Κομπανί Αμπιντί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του,  ο Αμερικανός αξιωματικός ενημερώθηκε για την κατάσταση στην  περιοχή και για την εξέλιξη των συγκρούσεων που συνεχίζονται καθημερινά.

Στις 30 Μαΐου 2023 ο στρατηγός Μιχαήλ Κουρίλα επισκέφτηκε το Ισραήλ . Αρχικά συναντήθηκε με τον αρχηγό του Γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ Χέρζι Χαλέβι και παρακολούθησε τη μεγάλη διακλαδική άσκηση του Ισραηλινού στρατού Firm Hand. Η επίσκεψη του Κουρίλα έλαβε χώρα  λίγες μέρες μετά αφότου το Ισραήλ διεξήγαγε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα , στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δεκάδες ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Στις 23 Αυγούστου 2023 ο Κουρίλα επισκέφτηκε την  περιοχή του Ντέιρ Αλ Ζόρ και συγκεκριμένα τους Οικισμούς Al Hol και Al Roj οι οποίοι φιλοξενούν οικογένειες Τζιχαντιστών.

Συμπεράσματα

Κύρια πρόκληση για τον ιδιαίτερα δραστήριο και έμπειρο στρατηγό  Κουρίλα, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είναι η υποστήριξη του Ισραήλ στον αγώνα του κατά της Χαμάς, της Χεσμπολάχ και του Ιράν. Επίσης, η επιλογή των νέων προσώπων της τουρκικής κυβέρνησης είναι  γεμάτη «αστερίσκους» για τα αμερικανικά συμφέροντα. Τόσο ο Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκουλέρ, όσο κυρίως ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είναι μάλλον αντιδυτικοί, και έχουν καλές σχέσεις με το Ιράν και την Ρωσία. Αυτό βέβαια, αποτελεί συγχρόνως και μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να ενισχύσει την παρουσία της στην Μέση Ανατολή και να ανοίξει νέο πεδίο συνεργασίας με τις ΗΠΑ  στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

 

Πηγές

https://tj.usembassy.gov/commander-of-u-s-central-command-general-michael-kurilla-visited-tajikistan/

https://www.thenationalnews.com/mena/2023/08/23/us-gen-kurilla-visits-isis-linked-families-in-syrias-al-hol-and-al-roj-camps/

https://www.militarytimes.com/news/pentagon-congress/2022/01/06/xviii-airborne-corps-commander-set-to-be-next-centcom-boss/

https://www.centcom.mil/ABOUT-US/LEADERSHIP/Bio-Article-View/Article/2982570/commander-general-michael-e-kurilla/

https://www.militarytimes.com/news/pentagon-congress/2022/02/18/kurilla-confirmed-as-new-centcom-head-by-the-senate/

https://www.defense.gov/News/Transcripts/Transcript/Article/2986971/secretary-of-defense-lloyd-j-austin-iii-remarks-at-us-central-command-change-of/

https://iranprimer.usip.org/blog/2022/apr/07/centcoms-maj-gen-michael-kurilla-iran

https://www.al-monitor.com/originals/2022/05/new-centcom-chief-visits-israel-iran-nuclear-talks-drag

https://www.tampabay.com/news/florida-politics/2022/01/07/lt-gen-michael-erik-kurilla-nominated-to-lead-centcom-at-macdill/

https://anfenglish.com/rojava-syria/us-lt-general-kurilla-calls-for-for-an-international-solution-for-hol-camp-62396

https://english.alarabiya.net/News/middle-east/2022/05/12/CENTCOM-chief-hits-out-at-Iran-says-US-committed-to-Middle-East-partners

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/international/86470/irthe-i-ora-tis-alitheias-gia-tin-pyriniki-symfonia-toy-iran/

https://www.al-monitor.com/originals/2023/05/centcom-commander-visits-israel-observes-multifront-war-exercise