Kostantinos Nikoletopoulos 250

Η διείσδυση της Ρωσίας στο Σουδάν

Posted on Posted in Αναλύσεις, Αφρική, Διεθνείς Εξελίξεις

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

 

Το Σουδάν από τα μέσα Απριλίου του 2023 αποτελεί  ένα πολύ σημαντικό μέτωπο για τη Δύση.   Το Σουδάν βρίσκεται σε εμφύλια σύγκρουση ήδη από τα τέλη του 20ου αιώνα. Η  Ρωσία είχε ενδιαφέρον για την Αφρικανική  χώρα από τις αρχές του 21ου αιώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι  η Δύση από το 2007 είχε πληροφορίες  ότι η Ρωσία είχε αποστείλει μεγάλες ποσότητες οπλισμού στη Σουδανική κυβέρνηση.  Το 2009 ανέβηκε στην εξουσία με πραξικόπημα ο Ομάρ Μπασίρ.

Η Ρωσία από το 2014 και μετά,  βλέποντας την σταδιακή αποχώρηση  της δύσης από τη Μέση Ανατολή, κατανόησε ότι μπορούσε  να επεκταθεί και να διεισδύσει στην περιοχή της Αφρικής. Η Μόσχα χρησιμοποίησε  ως όπλο επέκτασης την  διαβόητη Wagner Group,  η οποία από το 2017 άρχισε να απλώνει τα πλοκάμια της  στη Λιβύη και στο Σουδάν. Οι πρώτες πληροφορίες  για την παρουσία της Wagner Group άρχισαν να  γίνονται γνωστές το 2017. Σύμφωνα  με πληροφορίες,  οι ρώσοι καταδρομείς  πολεμούσαν στο πλευρό της κυβέρνησης του  προέδρου Ομάρ Μπασίρ. Ο Ομάρ Μπασίρ  με την  πολιτική του αυτή προσπαθούσε να αποφύγει την έκδοση του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της  Χάγης.  Όντας  κατηγορούμενος,  ο Μπασίρ πίστευε ότι δημιουργώντας μια συμμαχία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα απέφευγε μια δικαστική περιπέτεια.

Αρχικά,  η Wagner Group  ανέλαβε την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν. Το 2018 υπήρχε πολιτική αναταραχή και ξεκίνησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις . Η Wagner Group ανέλαβε την  καταστολή των  διαδηλώσεων αυτών, πραγματοποιώντας παράλληλα και μια εκστρατεία παραπληροφόρησης, όπου κατηγορούσε  την Δύση για υποκίνηση των διαδηλώσεων. Τελικά, το 2019 ο Ομάρ Μπασίρ ανατράπηκε μετά από κύμα έντονων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Το 2022 και με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η Μόσχα προσπάθησε να σταθεί όσο γινόταν περισσότερο δίπλα στο Σουδάν,  ώστε η Αφρικανική χώρα να μην επηρεαστεί από τη σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας . Η Μόσχα παρέχει τεράστιες ποσότητες τροφίμων στην Αφρικανική χώρα , με την κυβέρνηση του Σουδάν  να δίνει στη Μόσχα αντίστοιχες  ποσότητες χρυσού. Η πολιτική  αυτή είχε σαν συνέπεια την σημαντική  ενίσχυση της Ρωσικής οικονομίας. Στις 13 Απριλίου 2022 οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, μέσω των πρέσβεων τους στην Αφρικανική χώρα,  εξαπέλυσαν για πρώτη φορά κριτική στη Ρωσία για την  παρουσία της ομάδας Wagner Group  στο Σουδάν.  Η αντίδραση ΗΠΑ και Βρετανίας οφείλεται επίσης ( κατά την εκτίμηση μου) στο γεγονός ότι υπήρχε φόβος πως η Ρωσική παρουσία στην Αφρική θα ήταν πλέον ανεξέλεγκτη και δεν θα προερχόταν από το επίσημο ρωσικό κράτος. Έτσι ο Δυτικός κόσμος (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση) δε θα μπορούσαν να έχει  μία κανονική και ομαλή  επικοινωνία.

Να σημειώσουμε επίσης ότι η Μόσχα,  λίγες μέρες πριν τη γενίκευση της κρίσης,  προμηθεύτηκε από το Σουδάν  μεγάλες ποσότητες άνθρακα, φυσικά   με την ανοχή της σουδανικής κυβέρνησης και κυρίως των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης.

Με αφετηρία την 10η Απριλίου 2023  η εμφύλια διαμάχη στο Σουδάν πήρε δραματική τροπή. Οι  χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα,  προχώρησαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό τις εκκενώσεις περιοχών και την ασφαλή μεταφορά άμαχου πληθυσμού. Να σημειωθεί εδώ ότι η χώρα μας κατάφερε να διασώσει 125 έλληνες πολίτες και πολίτες ξένων κρατών.

Στις 21 Απριλίου 2023 γίνεται γνωστό ότι η Wagner Group  προμήθευσε με μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού τις δυνάμεις του Μοχάμεντ Ντάγκαλο ή Χεμέντι,  ο οποίος ηγείται των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης . Ο Ντάγκαλο ήταν αρχικά μαχητής της πολιτοφυλακής Janjaweed και αναδείχτηκε στην ιεραρχία της κατά τη διάρκεια του πολέμου του  Νταρφούρ, το 2003-2005. Tότε, έχασαν την ζωή τους πάνω από 300.000 άνθρωποι. Κατάφερε να γίνει  αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης το 2019.

Συμπεράσματα: Οι επιχειρήσεις εκκένωσης των πολιτών Δυτικών κρατών  από το Σουδάν αποτελούν τη δεύτερη ήττα της Δύσης μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν. Τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Σουδάν η επιρροή της Ρωσίας αυξάνεται. Το ζήτημα όμως με το Σουδάν διαφέρει καθώς η Αφρικανική χώρα διαθέτει μεγάλες ποσότητες χρυσού. Η Ρωσία έχει πρόσβαση στο χρυσό του Σουδάν και αυτό της δίνει την ευκαιρία να αντέξει στις κυρώσεις της Δύσης , ακόμα και να προσλάβει μισθοφόρους για να συνεχίσει το πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Πηγές

 

https://theins.ru/politika/83281

https://www.bbc.com/russian/features-42225745

https://nv.ua/world/geopolitics/pojavilos-video-iz-sudana-gde-rossijskie-naemniki-trenirujut-mestnyh-voennyh-2359599.html

https://edition.cnn.com/2019/04/25/africa/russia-sudan-minvest-plan-to-quell-protests-intl/index.html

https://edition.cnn.com/2022/07/29/africa/sudan-russia-gold-investigation-cmd-intl/index.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/6632959.stm

https://www.al-monitor.com/originals/2022/04/russia-wagner-group-expand-ties-sudan

https://amp.cnn.com/cnn/2023/04/20/africa/wagner-sudan-russia-libya-intl/index.html

https://geetha.mil.gr/epicheirisi-apegklovismoy-ellinon-kai-xenon-politon-apo-to-soydan/

https://www.dw.com/ru/bitva-za-vlast-i-zoloto-cto-delaet-cvk-vagner-v-sudane/a-65400297

https://edition.cnn.com/africa/live-news/sudan-latest-updates/index.html

https://www.theguardian.com/world/2023/apr/17/mohamed-hamdan-dagalo-the-feared-ex-warlord-taking-on-sudan-army-hemedti

KEDISA--ανάλυση