Ετσι γεμίζει τα «ταμεία» του το Ισλαμικό Κράτος

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Η βρετανική εφημερίδα FinancialTimes επιχείρησε να ακολουθήσει το «δρόμο του χρήματος» των τζιχαντιστών και ανακάλυψε ότι υπάρχουν δεκάδες… μονοπάτια που επιτρέπουν στην οργάνωση να καλύπτει τα έξοδά της και να συνεχίζει την τρομοκρατική δράση της στη Συρία, τη Λιβύη αλλά και άλλες χώρες του κόσμου.

1,1 εκατομμύρια δολάρια τη μέρα από πετρέλαιο
Με παραγωγή 34.000 έως 40.000 βαρελιών την ημέρα, οι τζιχαντιστές γέμιζαν τα ταμεία τους με αστρονομικά ποσά ημερησίως μέχρι τον Οκτώβριο. Μετά από τους βομβαρδισμούς των δυτικών και της Ρωσίας στις Συριακές πετρελαιοπηγές, η παραγωγή υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί κατά περίπου 30% τον τελευταίο μήνα. Παρόλα αυτά, η βρετανική εφημερίδα υπολογίζει ότι ο ISISβγάζει περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως από την πώληση πετρελαίου. «Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε επακριβώς πόσα βαρέλια παράγονται στις ελεγχόμενες από τους τζιχαντιστές περιοχές. Αλλά είναι σαφές ότι η παραγωγή έχει πέσει από τότε που πήραν τον έλεγχο οι μαχητές του ISIS. Οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της περιοχής είναι παλιές και η οργάνωση δεν έχει την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό που απαιτείται για να λειτουργήσουν σωστά» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, και συνεχίζει: «Η τιμή του πετρελαίου εξαρτάται από την ποιότητά του. Από κάποιες πηγές κοστολογείται περίπου στα 25 δολάρια ανά βαρέλι. Σε άλλες, όπως την πετρελαιοπηγή αλ Ομάρ, μια από τις μεγαλύτερες της Συρίας, η τιμή το βαρελιού ανέρχεται στα 45 δολάρια ανά βαρέλι. Συνολικά υπολογίζεται ότι ο ISISκερδίζει περίπου 1,1 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως».

Τα οικονομικά οφέλη δεν εμφανίστηκαν, όμως, ξαφνικά. Ακόμα και πριν κατακτήσει αυτές τις περιοχές, το Ισλαμικό Κράτος εκβίαζε συστηματικά επιχειρήσεις της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ. Το αμερικανικό thinktankRandCorporation υπολογίζει ότι πριν η Μοσούλη πέσει στα χέρια του ISISτον Ιούνιο του 2014, οι τζιχαντιστές είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 875 εκατομμύρια δολάρια από εκβιασμούς και τρομοκρατία.

Υποχρεωτικοί θρησκευτικοί φόροι

Μπορεί ο δυτικός κόσμος να μην αναγνωρίζει την τρομοκρατική οργάνωση ως κράτος, οι ίδιοι οι τζιχαντιστές, όμως, φαίνεται ότι διαφωνούν και από το καλοκαίρι έχουν υποχρεώσει τους πολίτες που ζουν στις περιοχές που ελέγχουν να πληρώνουν ζακάτ, δηλαδή υποχρεωτικούς θρησκευτικούς φόρους. «Ο Μανσούρ, ένας 26χρονος καταστηματάρχης από την ανατολική Συρία προσπάθησε να καθυστερήσει την πληρωμή μέχρι να “μαγειρέψει” τα βιβλία του. Μια εβδομάδα αργότερα, αξιωματούχοι του Ισλαμικού Κράτους έκαναν έφοδο στο κατάστημά του και έκαναν μόνοι τους το λογαριασμό» γράφει η εφημερίδα, που φιλοξενεί και την δήλωση του καταστηματάρχη.

«Μου είπαν: “Ψεύτη… Πώς θα νικήσουμε αν δεν πληρώνεις ζακάτ;»φέρεται να δήλωσε ο Μανσούρ στη βρετανική εφημερίδα, η οποία επικοινώνησε μαζί του διαδικτυακά και δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία του για να τον προστατεύσει από αντίποινα.

Ζακάτ πληρώνουν πλέον όλοι. Είτε είναι επιχειρηματίες, είτε καταστηματάρχες είτε οδοκαθαριστές. Με το Ισλαμικό Κράτος να ελέγχει το ένα τρίτο του Ιράκ και σχεδόν τη μισή Συρία, το ποσό που συγκεντρώνεται από τον υποχρεωτικό θρησκευτικό φόρο –ο οποίος ξεκίνησε από την εποχή του προφήτη Μωάμεθ- είναι σημαντικό. Παρότι είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Δύσης υπολογίζουν ότι με αυτό τον τρόπο οι τζιχαντιστές συγκεντρώνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ετησίως. «Μετά από μήνες συνεντεύξεων, οι FinancialTimesανακάλυψαν ότι χρήματα έρχονται από το εμπόριο, τον αγροτικό τομέα ή από εμβάσματα –ακόμα και από κυβερνητικούς μισθούς που φαινομενικά μάχονται εναντίον τους. Όλα φτάνουν στα θησαυροφυλάκια του ΙSIS» εξηγεί η εφημερίδα.

Στις αγορές τα «λάφυρα πολέμου»

Η πώληση των λαφύρων πολέμου είναι άλλη μια πηγή εσόδων για την «επιχείρηση» Ισλαμικό Κράτος. Όσο οι μαχητές λεηλατούσαν πόλεις και χωριά του Ιράκ και της Συρίας, ό,τι είχε αξία ερχόταν στην κατοχή τους.
Έκαναν πλιάτσικο σε σπίτια, τράπεζες ή ακόμα και στρατιωτικές βάσεις. Τα όπλα κατάσχονταν αλλά όλα τα υπόλοιπα πωλούνταν σε υπαίθριες αγορές, από τις οποίες ψωνίζουν όχι μόνο οι μαχητές αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι των περιοχών. «Μπορείς να αγοράσεις τα πάντα. Πόρτες, ψυγεία, πλυντήρια, αυτοκίνητα, αγελάδες ή και έπιπλα» είπε στην εφημερίδα ένας καταστηματάρχης από χωριό κοντά στα σύνορα Συρίας και Ιράκ. Από αυτές τις αγορές υπολογίζεται ότι οι τζιχαντιστές έβγαλαν άλλα 450 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Άλλες πηγές εσόδων

1. Οι φόροι στους μισθούς των κυβερνητικών υπαλλήλων της Μοσούλης μόνο υπολογίζεται ότι άγγιξαν φέτος τα 23 εκατομμύρια δολάρια. Για ένα διάστημα, το ιρακινό κράτος ουσιαστικά χρηματοδοτούσε τους τζιχαντιστές καθώς δεν μπορούσε να διακόψει τους μισθούς των υπαλλήλων αλλά οι εργαζόμενοι υποχρεώνονταν να πληρώνουν ζακάτ.

2. Το ζακάτ για το σιτάρι και το βαμβάκι ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια. Αν δε υπολογιστεί ότι έχουν κατασχεθεί κυβερνητικά καταστήματα πώλησης σιταριού τότε το ποσό εκτοξεύεται στα 200 εκατομμύρια. Κτηνοτρόφοι και αγρότες δήλωσαν στη βρετανική εφημερίδα ότι οι τζιχαντιστές υπολογίζουν το ζακάτ με τιμές λιανικής και απαιτούν δυσβάσταχτα ποσά.

3. Με τις συναλλαγές μέσω τραπεζών να έχουν σταματήσει, οι πολίτες που ζουν στις ελεγχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές είναι στο έλεος των μαχητών. Για να μπορέσουν να ζήσουν χρειάζονται εμβάσματα από μέλη της οικογένειας που ζουν σε άλλες περιοχές ή στο εξωτερικό. Για να πάρουν αυτά τα εμβάσματα, όμως, πρέπει πρώτα να δώσουν ένα ποσοστό στο Ισλαμικό Κράτος. Ακριβώς επειδή οι συναλλαγές αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν πια διατραπεζικά, οι τζιχαντιστές έχουν γεμίσει τους δρόμους της Συρίας και του Ιράκ με γραφεία χαγουάλα, όπως τα ονομάζουν, που ελέγχονται στενά από τους αιμοδιψείς μαχητές. Μέσω των γραφείων αυτών , μπορούν να λάβουν χρήματα από άλλες περιοχές αλλά με το… αζημίωτο.

Πηγή: www.ethnos.gr