Αρχισαν οι συνομιλίες για την ειρήνευση στην Υεμένη

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Σε μυστική τοποθεσία στην Ελβετία, θα λάβουν χώρα οι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών της Υεμένης που αποσκοπούν να καταλήξουν σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός και σε μια πολιτική μετάβαση, ανακοίνωσε ο διεθνής οργανισμός.

«Οι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαβουλεύσεις με σκοπό να εξευρεθεί μια διαρκής λύση στην κρίση της Υεμένης ξεκίνησαν σήμερα στην Ελβετία. Οι διαβουλεύσεις αυτές έχουν σκοπό να εγκαθιδρύσουν μια μόνιμη και συνολική κατάπαυση του πυρός, να διασφαλίσουν βελτιώσεις στην ανθρωπιστική κατάσταση και την επιστροφή σε μια ειρηνική και μεθοδική πολιτική μετάβαση», ανέφερε δήλωση του ΟΗΕ την οποία ανέγνωσε ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Άχμαντ Φάουζι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ, ο μεσολαβητής για την Υεμένη, κάλεσε τα δύο μέρη να διασφαλίσουν την πλήρη τήρηση της εκεχειρίας που τέθηκε σήμερα σε ισχύ, λέγοντας ότι θα «σημαδέψει το τέλος της στρατιωτικής βίας στην Υεμένη και τη μετάβαση σε πρόοδο στη βάση διαπραγματεύσεων, διαλόγου και συναίνεσης».

Εν τω μεταξύ σε ισχύ τέθηκε στις 12:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Γκρίνουιτς) η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη.

Πηγή: www.kathimerini.gr