Συνέντευξη του Ιδρυτή & Προέδρου Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Ανδρέα Γ. Μπανούτσου στη δημοσιογράφο Μαρία Χατζηνικολάου

Posted on Posted in Νέα ΚΕΔΙΣΑ

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος παραχώρησε στις 3 Μαρτίου 2020 συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μαρία Χατζηνικολάου διαχειρίστρια της ιστοσελίδας mcnews.gr Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

 

1.Δόκτωρ Μπανούτσο, μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας και για την επαγγελματική σας διαδρομή πριν από την ίδρυση του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων (ΚΕΔΙΣΑ);

Καλησπέρα σας, κα Χατζηνικολάου, ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Mε χαρά μπορώ να σας πω λίγα λόγια για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική μου πορεία πριν την ίδρυση του ΚΕΔΙΣΑ. Γεννήθηκα το 1972 στην Αθήνα και σπούδασα στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την πρώην ΑΣΟΕΕ.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου και την εκπλήρωση των στρατιωτικών μου υποχρεώσεων εργάστηκα για τρία χρόνια(1997-2000) σε μια βιομηχανική επιχείρηση με την επωνυμία ΠΕΒΕΠΛΑΣΤ την οποία είχε ιδρύσει το 1966 ο αείμνηστος πατέρας μου, ο Γεώργιος Μπανούτσος και για πολλές δεκαετίες ήταν ηγέτιδα στον κλάδο της. Η επόμενη εργασία μου ήταν στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, όπου σε ηλικία 28 ετών ανέλαβα καθήκοντα Γενικού Διευθυντή. Παρέμεινα εκεί για τρία χρόνια, από το 2001 μέχρι το 2004, και ύστερα απασχολήθηκα ως Ειδικός Σύμβουλος στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή, και στη συνέχεια στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος και στο Υπουργείο Οικονομικών (2004-2009).
Να συμπληρώσω ότι το 2005-2006 είχα παρακολουθήσει και ολοκλήρωσα με επιτυχία ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε θέματα Διεθνούς Ασφάλειας και Πληροφόρησης στο Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ στο Λονδίνο και το 2009 ξεκίνησα ένα διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Μπάκινγκχαμ με θέμα της διδακτορικής μου διατριβής την Ισλαμιστική τρομοκρατία σε σχέση με την Ελλάδα. Την ολοκλήρωσα με επιτυχία πριν μερικούς μήνες. Η διατριβή μου πήρε πολλά χρόνια να ολοκληρωθεί διότι πρώτα-πρώτα την έκανα part-time, δεδομένου ότι εργαζόμουν παράλληλα, και φυσικά λόγω του επίπονου χαρακτήρα που έχει μια διατριβή αυτή καθαυτή. Στη διατριβή μου ερεύνησα τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα παραμένει αλώβητη μέχρι και σήμερα από τρομοκρατικές επιθέσεις Ισλαμιστικών οργανώσεων, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει πληγεί από τρομοκρατικές επιθέσεις ακροαριστερών οργανώσεων, όπως ήταν η 17 Νοέμβρη, για παράδειγμα.
Το 2011, σε συνεργασία με έναν συνάδελφο που ασχολείται με θέματα ασφάλειας φτιάξαμε ένα ιστολόγιο, το οποίο λέγεται “Παρατηρητήριο Ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη” και είναι πιο γνωστό με το αγγλικό του ακρωνύμιο RIMSE, που σημαίνει “Radical Islam Monitor in Southeast Europe”. Εκεί είχα δημοσιεύσει μια σειρά από άρθρα και από το 2015 που ίδρυσα το ΚΕΔΙΣΑ, σταμάτησα την ενασχόλησή μου με το συγκεκριμένο ιστολόγιο.

 

2.Το ΚΕΔΙΣΑ κλείνει σε λίγους μήνες πέντε χρόνια ζωής. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη δημιουργία του και πώς αξιολογείτε την πορεία του ως σήμερα.

Η ιδέα μου να δημιουργήσω έναν ερευνητικό φορέα που να ασχολείται με τα διεθνή θέματα ‘μπήκε’ κατά την περίοδο που συμμετείχα στο ιστολόγιο που σας προανέφερα, το RIMSE. Απλά δεν ήθελα να δημιουργήσω κάτι το οποίο να είναι τόσο εξειδικευμένο όσο το ιστολόγιο αυτό, που ασχολείτο αποκλειστικά με θέματα Ισλαμιστικής τρομοκρατίας και αποφάσισα να δημιουργήσω έναν φορέα που να ασχολείται με τον ευρύτερο χώρο των διεθνών σχέσεων, στρατηγικών σπουδών, ασφάλειας και άμυνας. Έτσι λοιπόν με δική μου πρωτοβουλία και σε συνεργασία με άλλους τέσσερις εταίρους τον Ιούνιο του 2015, ιδρύσαμε το ΚΕΔΙΣΑ υπό τη νομική μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας.
Ξεκινώντας τον επιστημονικό αυτό φορέα από το μηδέν, με ελάχιστους πόρους, θεωρώ ότι σήμερα εν έτει 2020 το ΚΕΔΙΣΑ έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Έχει πλέον αφήσει ένα στίγμα στο χώρο, έχοντας διοργανώσει πολλές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια και έχοντας δημοσιεύσει εκατοντάδες ερευνητικές εργασίες, άρθρα και αναλύσεις, κυρίως νέων επιστημόνων τις οποίες μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης στον ιστότοπο kedisa.gr

 

3.Οι αναλύσεις του ΚΕΔΙΣΑ διεξάγονται ως επί το πλείστον από νέους ανθρώπους. Πόσο θετικό αντίκτυπο έχει αυτό στην ανάπτυξη και εξέλιξη του φορέα;

Ναι, θεωρώ ότι σίγουρα έχει θετικό αντίκτυπο στο ΚΕΔΙΣΑ, στην ανάπτυξή του, και στην εξέλιξή του ως φορέα, η συνεργασία με νέους επιστήμονες. Να συμπληρώσω δε, ότι θα πήγαινα λίγο παραπέρα από το θετικό αντίκτυπο, και να πω ότι αυτή είναι η πεμπτουσία της λειτουργίας του ΚΕΔΙΣΑ, να δίνει την ευκαιρία και το βήμα σε νέους ανθρώπους, σε νέους επιστήμονες να δημοσιεύουν τις ερευνητικές τους εργασίες και τα άρθρα τους και να τους εκπαιδεύει παράλληλα. Η ανάπτυξη του ΚΕΔΙΣΑ συνδέεται άρρηκτα με την προβολή του έργου των νέων επιστημόνων. Να σημειώσω επίσης ότι από το 2017 δίνουμε τη δυνατότητα σε προπτυχιακούς φοιτητές Ελληνικών ΑΕΙ να κάνουν πρακτική άσκηση στα γραφεία μας στην Αθήνα και ως κύριο καθήκον τους ανατίθεται η εκπόνηση μίας ερευνητικής εργασίας η οποία επιβλέπεται από τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του ΚΕΔΙΣΑ, η οποία αποτελείται από κατόχους διδακτορικού διπλώματος. Το καλοκαίρι του 2019 και ύστερα από την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Ναυτική Ακαδημία της Πολωνίας(Polish Naval Academy) φιλοξενήσαμε ως ασκούμενους δύο Πολωνούς φοιτητές. Η συνεργασία αυτή με την Ναυτική Ακαδημία της Πολωνίας είναι μέρος της στρατηγικής μας για την ανάπτυξη συνεργασιών με ερευνητικούς φορείς και Πανεπιστήμια σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 


4.Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία ως Ιδρυτής & Πρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ;

Ως επιτυχία, νομίζω αυτό που σας είπα, ότι ξεκινήσαμε από το μηδέν, με ελάχιστους πόρους, και μπορέσαμε μέσα σε πέντε χρόνια να αναπτυχθούμε, να γίνουμε γνωστοί στον χώρο μας, και να δώσουμε πολλές ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες και προπτυχιακούς φοιτητές του κλάδου των διεθνών σχέσεων και στρατηγικών σπουδών να μπορέσουν να δημοσιεύσουν τις ερευνητικές εργασίες και τα άρθρα τους. Αυτό θεωρώ ότι είναι και το μεγαλύτερο επίτευγμα του ΚΕΔΙΣΑ, ότι έδωσε από την αρχή της λειτουργίας του και συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ενίσχυση της νέας γενιάς.

 

5.Μπορείτε να μας αναφέρεται τρεις εκδηλώσεις του ΚΕΔΙΣΑ, που πιστεύεται ότι έχουν συμβάλλει ουσιαστικά στο δημόσιο διάλογο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας;

Θα σας αναφέρω τις εξής που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο Amalia Hotel στο κέντρο της Αθήνας:
Α) Η ανοικτή εκδήλωση “Το ΝΑΤΟ στην Εποχή του Τραμπ” που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2018.
Β) Η ανοικτή εκδήλωση «Παρουσίαση Πανελλαδικής Έρευνας Κοινής Γνώμης της Metron Analysis για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων» που διοργανώθηκε τον Ιανουάριο του 2019.
Γ) Η ανοικτή εκδήλωση “Η Γεωπολιτική σκακιέρα της Ενέργειας και ο ρόλος της Ελλάδος” που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.

 

6.Θα μας πείτε και μια ευχή για το ΚΕΔΙΣΑ και ολόκληρο τον κόσμο για το 2020;

Θα ξεκινήσω με μια ευχή για τον κόσμο: Εύχομαι πρώτα από όλα υγεία στον κόσμο, και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε σε παγκόσμια κλίμακα, να ευχηθώ ειρήνη. Διότι, η κατάσταση εκτιμώ πως είναι αρκετά τεταμένη σε διεθνές επίπεδο και το ζητούμενο είναι να διατηρηθεί η παγκόσμια ειρήνη. Για το ΚΕΔΙΣΑ, εύχομαι να συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, να εξακολουθούμε να δίνουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, και να συμβάλλουμε με ουσιαστικό τρόπο στο δημόσιο διάλογο για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ασφάλειας, και διεθνών σχέσεων.

 

Πηγή πρώτης δημοσίευσης: http://www.mcnews.gr/