Γράφει η Ειρήνη Κοζάνη, Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η Ουκρανία χρειάζεται περαιτέρω στρατιωτική αρωγή για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Ρωσική πολεμική μηχανή. Για αυτό το λόγο, η Ουκρανία έχει ζητήσει 300 τανκς από τις χώρες του ΝΑΤΟ και μόνο τα τανκς τύπου Leopard μπορούν να καλύψουν αυτές τις ποσότητες. Βραχυπρόθεσμα, η Ουκρανία θα μπορούσε να παραλάβει μόνο μερικές δεκάδες άρματα. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη αποστείλει ή σχεδιάζουν να στείλουν τανκς εγχώριας κατασκευής (Abrams, Challenger, Leclerc).
Σε αυτή τη στήριξη συμμετέχει και η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της Δυτικής Συμμαχίας, η οποία τάχθηκε με το πλευρό της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή. Κατά την επίσκεψη του Ουκρανού Πρόεδρου Volodymyr Zelensky στην Ελλάδα στα μέσα Αυγούστου υπήρξε μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση η οποία προβλέπει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία να συνδράμει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων να πετούν τα μαχητικά F-16 που απέκτησε η Ουκρανία από την Δανία, την Ολλανδία και τη Νορβηγία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, κατά την συνάντηση Μητσοτάκη-Zelensky, ζητήθηκε επίσης από την Ελλάδα να παραχωρήσει στην Ουκρανία περίπου 100 από τα περίπου 500 Leopards 1A5 της δεκαετίας του 1980. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία θα παραχωρήσει στην Ελλάδα ίσο αριθμό πρώην Ιταλικών Leopards 1A5 της Ελβετικής εταιρείας RUAG τα οποία είχε αγοράσει από τον Ιταλικό στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και τα οποία παραμένουν στο ιταλικό έδαφος. Οι Γερμανοί εδώ και μήνες πίεζαν τους Ελβετούς να τους πουλήσουν τα πρώην Ιταλικά Leopards 1A5, ώστε οι Γερμανοί να δώσουν τα τανκς στους Ουκρανούς. Αλλά το Ελβετικό Κοινοβούλιο απέρριψε τη μεταφορά, επικαλούμενο την παραδοσιακή ουδετερότητα της Ελβετίας.
Από την μία πλευρά, η συμφωνία αυτή θα ήταν ωφέλιμη για την Ελλάδα, καθώς με ένα κόστος που θα καλύψει η Γερμανική κυβέρνηση, ο Ελληνικός Στρατός θα μπορέσει να αποκτήσει αρκετά νέα άρματα μάχης για να εξοπλίσει δύο μεγάλες τεθωρακισμένες μονάδες, οι οποίες θα είναι πολύ πιο μάχιμες απ’ ότι είναι σήμερα. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα σχεδιάζει να αποσύρει τα Leopards 1A5 της τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να επισημανθεί ότι μία άμεση αποστολή 100 αρμάτων μάχης τύπου Leopards 1A5 από την Ελλάδα προς την εμπόλεμη Ουκρανία ενδέχεται να αποδυναμώσει βραχυπρόθεσμα την εθνική άμυνα της χώρας έναντι της πάντα παρούσας Τουρκικής απειλής, δεδομένου ότι αν και εφόσον προχωρήσει το deal Ελβετών και Γερμανών (πράγμα καθόλου βέβαιο δεδομένης της άρνησης των Ελβετών), οι Γερμανοί με τη σειρά τους πιθανότατα θα καθυστερήσουν να παραχωρήσουν στην Ελλάδα αναβαθμισμένα και εκσυγχρονισμένα Leopards 1A5 προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό στην ελληνική άμυνα. Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει μία δύσκολη απόφαση με γνώμονα αφενός μεν τις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις της αλλά ταυτόχρονα και την διατήρηση μίας ισχυρής αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.