paris-thasitis-250

Ένας χρόνος μετά την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2

Posted on Posted in Αναλύσεις, ΕΕ & ΝΑΤΟ, Ενεργειακή Ασφάλεια, Τρομοκρατία, Ασφάλεια & Οργανωμένο Έγκλημα

Γράφει ο Πάρις Θασίτης, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 δύο εκρήξεις μεγέθους 100 κιλών TNT κατέστρεψαν τους αγωγούς  Nord Stream I & II, διακόπτοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε ροή φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Γερμανία. Από την πρώτη στιγμή ήταν περίπου φανερό ότι επρόκειτο για ενέργεια σαμποτέρ[1].

Ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν: γιατί ακόμη δεν έχουμε μια επίσημη απάντηση ή έστω μια επίσημη διεξαγωγή έρευνας που να μας υποδεικνύει τους ενόχους αυτής της τρομοκρατικής επιχείρησης; Γιατί η «συλλογική» Δύση αρνείται μια έστω τύποις έρευνα των συμβάντων σε επίπεδο ΟΗΕ; Γιατί τέτοια σιωπή για το ζήτημα ένα χρόνο μετά την καταστροφή των αγωγών-που αν μη τι άλλο υποβάθμισε περαιτέρω την ενεργειακή θωράκιση της Γερμανίας και εμμέσως και της Ευρώπης; Τι δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία;

1)  ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ: ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Δεν είναι ότι δεν είχαμε καμία εξέλιξη με τις έρευνες. Απλώς σχεδόν καμία εξ αυτών-όσων αποκάλυπταν στοιχεία στο κοινό- δεν είχε κάποιου είδους κρατική αρωγή. Και στην περίπτωση που υπήρξε κάποιου είδους αρωγή από κράτη, οι πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας δίνονταν με το σταγονόμετρο. Και σχεδόν ποτέ δεν συμπεριλάμβαναν την Ρωσία στην διεξαγωγή των ερευνών και ποτέ δεν της κοινοποιούσαν τα ευρήματά τους. Σε σχετικό αίτημα της Ρωσίας, να συμμετέχει στις έρευνες της Δανίας και της Σουηδίας-μιας και η έκρηξη έλαβε χώρα στα δικά τους χωρικά ύδατα- οι χώρες αυτές απέρριψαν το αίτημά της[2], ενώ ουκ ολίγες φορές Σουηδία, Δανία και Γερμανία θεωρούσαν και αντιμετώπιζαν την Ρωσία ως ύποπτη. Όχι ότι έλειψαν και τα δημοσιεύματα που ενέπλεκαν την Ρωσία τους επόμενους μήνες μετά την έκρηξη…

Ωστόσο από τη νέα χρονιά, o Seymur Hersh- διάσημος δημοσιογράφος και ερευνητής που αποκάλυψε τις σφαγές του Μάι Λάι στο Βιετνάμ καθώς και τα βασανιστήρια του Abu Ghraib στο Ιράκ- έφερε στο φως στοιχεία για την ενορχήστρωση της ανατίναξης των αγωγών από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με την Νορβηγία. Οι δύτες μάλιστα-ισχυρίζεται- ήταν εκπαιδευμένοι σε μια διάσημη σχολή καταδύσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ-που είχε κάποτε την έδρα της στον Παναμά, τώρα πλέον στη Φλόριντα[3]– όλα αυτά υπό τις άμεσες οδηγίες του Προέδρου Biden.

Μέχρι το καλοκαίρι είχαν δημοσιευτεί δειλά-δειλά, ρεπορτάζ που αναφέρονταν στο σκάφος που μετέφερε τους δύτες και σαμποτέρ[4] μαζί με πληροφορίες για την καταγωγή τους-όλοι περιέργως από την Ανατολική Ευρώπη[5]-μάθαμε για τα εκρηκτικά που χρησιμοποίησαν και τα ακριβή σημεία που τοποθετήθηκαν… και το πώς έγινε η έκρηξη[6].

Μέχρι που μάθαμε και για το ποιοι συμμετείχαν στην καταστροφή των αγωγών… Τον Ιούνιο πληροφορίες από την Washington Post υποδείκνυαν ως ενόχους τους… Ουκρανούς! Ακόμη και η CIA είχε -λένε- προειδοποιήσει τους Ουκρανούς[7] να μην προχωρήσουν στο σχέδιο της ανατίναξης των αγωγών, όμως αυτοί δεν άκουσαν[8]… Τις πληροφορίες για το «μυστικό» σχέδιο των Ουκρανών το έδωσε μια ευρωπαϊκή χώρα-δεν κατονομάζεται από τη CIA- και υπήρχε σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times ο εξής βάσιμος φόβος: ότι μια τέτοια συμβολική ενέργεια-μικρής στρατιωτικής σημασίας- θα είχε μεγάλο αντίκτυπο και θα μπορούσε να επηρεάσει την συμμαχία της Δύσης κατά της Ρωσίας[9]  Αλλά κάτι τέτοιο, σημειώνουν οι συντάκτες, δεν συνέβη.

Συνεπώς και σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια αυτή- μας υποδηλώνουν οι «διαρροές» στα αμερικανικά ΜΜΕ- είχε και σαν βασική στόχευση το να δουν (οι Αμερικανοί) κατά πόσον η αντιρωσική συμμαχία αντέχει στο χρόνο και έχει αποθέματα υπομονής και πολιτικό κεφάλαιο… Η φορά των γεγονότων δείχνει ότι υπήρχε ικανό πολιτικό κεφάλαιο και κανένας λόγος ανησυχίας. Επομένως-και κυνικά σκεπτόμενοι- το ποιος το έκανε δεν θα είχε και πολύ σημασία. Σημασία είχε ότι δεν αντέδρασε κανείς δεόντως. Ούτε η Ρωσία διεκδίκησε την διεθνή νομιμότητα με σθένος, παρά καθυστερημένα, ούτε και η «λοιπή» «συλλογική» Δύση απάντησε με τρόπο που να θίγει τις αμερικανικές θέσεις.

2)  ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ;

Ανεξάρτητες έρευνες υπήρξαν. Όπως αυτή που διενήργησε ο Erik Andersson με την ομάδα του στην περιοχή των εκρήξεων. Ανακάλυψαν μια μπότα δυτών-η οποία παράγονταν από την εταιρία Thor- και χρησιμοποιεί το αμερικανικό Ναυτικό, αλλά όχι μόνο αυτό. Χρησιμοποιείται επίσης από εταιρίες εξόρυξης υδρογονανθράκων. Το ερώτημα που τέθηκε εδώ, είναι για ποιο λόγο, ενώ η επίσημη σουηδική ομάδα έρευνας «χτένισε» προσεκτικά την περιοχή, δεν είδε καμία μπότα και κανένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο. Η εταιρία διαχείρισης του αγωγού Nord Stream II είχε ειδοποιήσει την Σουηδία από τον Φεβρουάριο σχετικά με το εύρημα αυτό, όμως κανένα αποτέλεσμα δεν προέκυψε[10].

Μετά τις αποκαλύψεις του Hersh, τον Μάρτιο, η Ρωσία μαζί με την Κίνα είχε καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για επίσημη διεξαγωγή έρευνας από τον οργανισμό, ωστόσο από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, μόνο η Βραζιλία και η Κίνα υπερψήφισαν την πρόταση της Ρωσίας.

Τα δεδομένα μέχρις στιγμής είναι περίπου σαφή. Οι πληροφορίες που δόθηκαν στο κοινό ήταν πολύ λίγες. Ελάχιστες ερευνητικές ομάδες μπόρεσαν να καλύψουν μέρος της αλήθειας, με τους ισχυρισμούς του Hersh να παραμένουν περίπου αναπάντητοι και ανεπιβεβαίωτοι. Όμως το γεγονός παραμένει. Σουηδία, Δανία και Γερμανία έχουν πραγματοποιήσει έρευνες. Μάθαμε τι σκάφος και ποιο, χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή. Τι εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκαν. Τι μπότες φορούσαν οι δύτες. Δεν μάθαμε ποιος έδωσε την εντολή και με ποιο σκεπτικό. Αλλά ακόμη και έτσι αν έχουν τα πράγματα, γιατί καμιά δύναμη δεν συναίνεσε-πλην της Ρωσίας και της Κίνας- να διεξαχθεί μια έρευνα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ας μην καταλήξει σε συμπεράσματα σαφή; Γιατί επίσης επιδιώχθηκε ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τα δεδομένα των ερευνών από την πρώτη στιγμή; Και το κυριότερο, γιατί τέτοια μεγάλη καθυστέρηση στην δημοσίευση των αποτελεσμάτων των όποιων ερευνών;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Η ενέργεια που έλαβε χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου του 2022 ήταν τρομοκρατικού χαρακτήρα. Αποσκοπούσε στην πρόκληση εντάσεων με την Ρωσία και στην ριζική υποβάθμιση της ενεργειακής θωράκισης της Γερμανίας. Παρά το γεγονός ότι έγιναν κρούσεις από τη Ρωσία για να επανακατασκευαστεί ο αγωγός Nord Stream I, η Γερμανία και η Ε.Ε δεν ενδιαφέρθηκαν. Το γεγονός της ανατίναξης των αγωγών μάλλον εξυπηρέτησε την αντιρωσική συμμαχία.

Πράγμα που με τη σειρά του εξηγεί την τόση απροθυμία να συσταθεί κάποια επιτροπή ερευνών. Κατά πώς φαίνεται-και μετά τις αποκαλύψεις του Hersh- τα στοιχεία εις βάρος των ΗΠΑ θα ήταν τόσο συντριπτικά, που οποιαδήποτε έρευνα και να γινόταν θα οδηγούνταν με κάποιον τρόπο στις ίδιες και όχι στη Ρωσία ή στην Ουκρανία. Αφετέρου δεν υπήρξε και το ανάλογο πολιτικό κόστος στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις, επομένως δεν υπήρξε και η αναγκαία πίεση στο να υπάρξει έστω μια τύποις έρευνα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών -με την συμμετοχή της Ρωσίας ή και όχι. Το γεγονός ξεχάστηκε, ενώ το ότι το γερμανικό πολιτικό σύστημα αποδέχθηκε την γιγάντια υποβάθμιση της γερμανικής οικονομίας σε τέτοιον βαθμό αποτελεί έναν δείκτη του τι σκοπιμότητες εξυπηρετούνται. Με ή χωρίς πόλεμο στην Ουκρανία, η Ευρώπη δύσκολα θα ξανασυνδεθεί με την Ρωσία…

 

Πηγές

 

[1] Shock and Awe: Who Attacked the Nord Stream Pipelines? – Carnegie Endowment for International Peace

[2] Russia Calls for U.N. Investigation of Nord Stream Attack (theintercept.com)

[3] (476) How America destroyed the Nord Stream pipelines w/Seymour Hersh | The Chris Hedges Report – YouTube

[4] Την περίφημη Ανδρομέδα…

[5] Investigating the Nord Stream Attack: All the Evidence Points To Kyiv – DER SPIEGEL

[6] New evidence from Nord Stream underwater expedition refutes official claims – The Grayzone

[7] Η Ουκρανία επίσημα αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε τέτοια ενέργεια.

[8] U.S. knew about Ukrainian plot to bomb Nord Stream pipeline months before attack – The Washington Post

[9]U.S. Was Aware of Ukrainian Plan to Bomb Nord Stream Pipeline Before Attack – The New York Times (nytimes.com)

[10] Independent Nord Stream expedition discovers clue missed by official investigators – The Grayzone

KEDISA--ανάλυση