Συρία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν εδάφη στα νότια και τα κεντρικά

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο SANA, ο στρατός κατέλαβε τη βάση «Ταξιαρχία Β2» ενώ μάχες είναι σε εξέλιξη με τους αντάρτες στην κοινότητα Σέιχ Μισκίν, στην επαρχία Ντεράα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές, κάνοντας λόγο για σφοδρές συγκρούσεις στο Σέιχ Μισκίν μεταξύ των ανταρτών και του στρατού που υποστηρίζεται από μαχητές της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τη βόρεια πλευρά του Σέιχ Μισκίν από την Δευτέρα, διευκρίνισε ο Παρατηρητήριο.

Διάφορες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, είχαν υπό τον έλεγχό τους την Ταξιαρχία Β2 και το Σέιχ Μισκίν από πέρυσι.

Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, εξήγησε ότι η κοινότητα αυτή είναι στρατηγικής σημασίας γιατί βρίσκεται πάνω σε ένα σταυροδρόμι που προς τα βόρεια οδηγεί στη Δαμασκό και προς τα ανατολικά στην πόλη Σουέιντα. Απέχει εξάλλου μόλις 12 χιλιόμετρα από τη Νάουα, ένα προπύργιο των ανταρτών που έχει μπει στο στόχαστρο των κυβερνητικών δυνάμεων.

Στη μεγαλύτερη έκτασή της, η επαρχία Ντεράα ελέγχεται από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ελέγχει τμήματα της ομώνυμης επαρχιακής πρωτεύουσας καθώς και μερικά χωριά στα βορειοανατολικά. Η πόλη Ντεράα θεωρείται «λίκνο» της εξέγερσης του Μαρτίου του 2011 εναντίον του προέδρου Άσαντ, που ξεκίνησε με ειρηνικές διαδηλώσεις οι οποίες κατεστάλησαν βιαίως.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος, με την υποστήριξη παραστρατιωτικών, κατέγραψαν άλλη μια νίκη στην επαρχία Χομς. Σύμφωνα με το SANA, κατέλαβαν τους τομείς Μαχίν, Χάντατ και Χαουάριν που ελέγχονταν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Οι κοινότητες αυτές έχουν αλλάξει χέρια πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: www.ethnos.gr