Ραχόι καλεί σοσιαλιστές και «Πολίτες»

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Το μεγάλο πρόβλημα της Καταλωνίας, που απειλεί με διάσπαση το ισπανικό κράτος, εξελίσσεται σε αποφασιστικής σημασίας παράμετρο στο δυσεπίλυτο πρόβλημα του σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, από τις οποίες δεν προέκυψε καθαρός νικητής.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι κάλεσε χθες όλα τα κόμματα της «συνταγματικής τάξης» να στηρίξουν την ανάδειξη «κυβέρνησης τετραετίας, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία» υπό την προεδρία του, υποστηρίζοντας ότι αυτό ανταποκρίνεται στη βούληση της μεγάλης πλειονότητας των ψηφοφόρων. Αν και ο συντηρητικός πρωθυπουργός δεν κατονόμασε τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους του, η αναφορά του στη «συνταγματική τάξη» περιορίζει τους δυνητικούς συμμάχους του στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του Πέδρο Σάντσες και στο νεοπαγές, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos του Αμπερτ Ριβέρα. Και τα δύο κόμματα τάσσονται εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Καταλωνία με το ερώτημα της απόσχισης, κάτι που υποστηρίζει το αριστερό κόμμα Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, παρότι τάσσεται και αυτό υπέρ της παραμονής της Καταλωνίας στο ισπανικό κράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο να αποβούν άγονες οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να οδηγηθεί η χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση, ο Ραχόι δήλωσε ότι θα πρόκειται για «μια άσχημη εξέλιξη». Ξεκαθάρισε δε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι ο ίδιος που θα ηγηθεί του Λαϊκού Κόμματος και στη νέα εκλογική αναμέτρηση. Λιγότερο ευδιάκριτη είναι η κατάσταση στη δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, το PSOE.

Ο γ.γ. του κόμματος, Πέδρο Σάντσες, αντιμετώπισε «ανταρσία» των τοπικών «βαρώνων» στη συνεδρίαση του ανώτερου πολιτικού οργάνου, της Ομοσπονδιακής Επιτροπής, τη Δευτέρα. Οι «βαρώνοι» αξίωσαν από τον Σάντσες να συγκαλέσει το συνέδριο του κόμματος το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως προβλέπει το καταστατικό, για την εκλογή ηγεσίας. Δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου αναφέρουν ότι στόχος τους είναι να ανατρέψουν τον Σάντσες, θεωρώντας αρνητικό το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και να βαδίσουν με νέο αρχηγό προς μια ενδεχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση. Αντίθετα, η περί τον Σάντσες ηγετική ομάδα θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου τη διεξαγωγή κομματικού συνεδρίου τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Δεδομένου του αδιεξόδου, οι «βαρώνοι» έχουν ξεκινήσει διαδικασία συλλογής υπογραφών για να αναγκάσουν τον Σάντσες να συγκαλέσει εκ νέου την Ομοσπονδιακή Επιτροπή όπου θα θέσουν το αίτημά τους για συνέδριο.

Πέραν της νομής της κομματικής εξουσίας, η εμφύλια διαμάχη στο PSOE φαίνεται να έχει συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο. Ο ίδιος ο Σάντσες δεν αποκλείει τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης συνεργασίας με τους Podemos, την Ενωμένη Αριστερά και τοπικά κόμματα. Αντίθετα, ισχυροί «βαρώνοι» του κόμματος πασχίζουν να αποτρέψουν πάση θυσία το ενδεχόμενο σύμπραξης με τους Podemos και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διευκολύνει το κόμμα τους τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με επικεφαλής τον Ραχόι, απέχοντας από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή.

Σημαντική επιτυχία των «βαρώνων» ήταν η απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής που θέτει ως απαράβατο όρο για οποιαδήποτε διαβούλευση με τους Podemos την εγκατάλειψη, από την πλευρά τους, της αξίωσης για δημοψήφισμα στην Καταλωνία. Εναν όρο που ακόμη κι αν το ήθελε, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να τον αποδεχθεί ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε αυτόματα στη διάσπαση της Κ.Ο. του.

Πάντως, ο Σάντσες φρόντισε να βάλει τελεία και παύλα σε οποιαδήποτε σενάρια στήριξης ή ανοχής προς τον Ραχόι. Αμέσως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού, ο οργανωτικός γραμματέας του PSOE Σέσαρ Λουένα, έμπιστος συνεργάτης του Σάντσεθ, δήλωσε ότι οι Σοσιαλιστές θα καταψηφίσουν τον Ραχόι ή οποιονδήποτε άλλο εντολοδόχο πρωθυπουργό από τις τάξεις του Λαϊκού Κόμματος.

Πηγή: www.kathimerini.gr