Η συμμετοχή του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και της ένοπλης πολιτοφυλακής του (YPG) στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης για το συριακό πρόβλημα αναδεικνύεται σε ένα από τα πλέον ακανθώδη προβλήματα, που απειλούν να ναρκοθετήσουν εν τη γενέσει της τη δύσκολη αποστολή του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα.
Ο Ιταλός διπλωμάτης έστειλε χθες προσκλήσεις τόσο στη συριακή κυβέρνηση όσο και σε οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ορίζοντας το πρώτο ραντεβού για την ερχόμενη Παρασκευή στην ελβετική πόλη. Οι συνομιλίες θα είναι έμμεσες, με τις δύο πλευρές να διαλέγονται μέσω του ΟΗΕ, και αναμένεται να διαρκέσουν περί τους έξι μήνες. Σε πρώτη φάση, ζητούμενο είναι να υπάρξει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μετά την οποία προβλέπεται να ξεκινήσουν συνομιλίες για την αναζήτηση πολιτικής λύσης στο συριακό δράμα.
Ωστόσο η Αγκυρα έσπευσε χθες να εκφράσει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο την αντίθεσή της στη συμμετοχή της κουρδικής αντιπροσωπείας. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στο ενδεχόμενο να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το PYD και οι YPG, που καταπιέζουν τους Κούρδους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, για να προσθέσει: «Μια τρομοκρατική οργάνωση, που συνεργάζεται με το συριακό καθεστώς, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τον δίκαιο αγώνα του συριακού λαού».
Η Αγκυρα θεωρεί το PYD, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το αυτονομιστικό κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ, «τρομοκρατική οργάνωση». Η κυβέρνηση Ερντογάν – Νταβούτογλου αναγνωρίζει την ανάγκη να εκπροσωπηθούν οι Κούρδοι της Συρίας στη Γενεύη, χωρίς να παίρνει θέση αναφορικά με το ποιος μπορεί να τους εκπροσωπήσει, καθώς αποκλείει το PYD. Διαμετρικά αντίθετη είναι η θέση του Κρεμλίνου. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του PYD στις ειρηνευτικές συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν άδικο και αντιπαραγωγικό να συμβεί το αντίθετο.
Αμφιβολίες για τη συμμετοχή της στις διαβουλεύσεις της Γενεύης άφηνε και η κυριότερη οργάνωση-ομπρέλα της συριακής αντιπολίτευσης που δημιουργήθηκε πρόσφατα, με στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, υπό την επωνυμία «Υψηλή Επιτροπή Διαπραγματεύσεων» (HNC). Μιλώντας σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ασαντ Ζούμπι, ο οποίος προβλέπεται να ηγηθεί της αντιπροσωπείας της HNC στη Γενεύη, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις προοπτικές των συνομιλιών. Ο Ζούμπι ζήτησε από τη συριακή κυβέρνηση να επιδείξει καλή θέληση, όπως η απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ο τερματισμός των βομβαρδισμών και η άρση του αποκλεισμού περιοχών που τελούν υπό πολιορκία, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις». Η τελική απόφαση επί του προκειμένου αναμένεται να ληφθεί, πάντως, σε διάσκεψη ηγετών της αντιπολίτευσης, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ασαντ Ζούμπι δεν έκρυψε και τη δυσφορία του για τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζοντας ότι μετέβαλαν τη στάση τους στο συριακό πρόβλημα για να έρθουν πιο κοντά στις θέσεις της Ρωσίας και του Ιράν.
Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η συριακή αντιπολίτευση βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση, καθώς στην τελική ευθεία για τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, το καθεστώς Ασαντ σημειώνει επιτυχίες στο πεδίο της μάχης με την κάλυψη της ρωσικής αεροπορίας. Τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός στρατός εκδίωξε τους μαχητές της αντιπολίτευσης από την πόλη Σεΐχ Μασκίν, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, ενώ νωρίτερα είχε ανακαταλάβει άλλες δύο στρατηγικής σημασίας κωμοπόλεις στην περιοχή της Λαττάκειας.
Πηγή: www.kathimerini.gr