Ρωσικά «πυρά» κατά Τουρκίας στον ΟΗΕ για το Κυπριακό

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Κι όλα αυτά, από το βήμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Νέα Υόρκη, με τη Μόσχα να έχει μάλιστα στο πλευρό της και την Αίγυπτο, η οποία επίσης άφησε αιχμές κατά της τουρκικής εμπλοκής.

Υπό το βάρος των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου-Μέσης Ανατολής, το Κυπριακό έχει πια μπει κι αυτό στο… κάδρο της ρωσοτουρκικής διένεξης, πράγμα που είχε φανεί άλλωστε και κατά την επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λευκωσία.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Μεγαλόνησο στείλει σειρά από ηχηρά μηνύματα προς την πλευρά της Αγκυρας: επιλέγοντας για παράδειγμα να μην επισκεφθεί τα Κατεχόμενα «ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ», ζητώντας την κατάργηση των εγγυήσεων, προειδοποιώντας ενάντια σε «έξωθεν πιέσεις και τεχνητά χρονοδιαγράμματα» κ.ά., ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε καταγγείλει και τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Πίσω στο παρόν, σχεδόν δύο μήνες μετά, ήταν πλέον η ώρα του Ρώσου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ να επιτεθεί στην «προκλητική και υποκριτική πολιτική που ακολουθεί η Αγκυρα».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη ομόφωνα το ψήφισμα 2263 που είχε καταθέσει η Βρετανία, για την ανανέωση έως και τον Ιούλιο του 2016 της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο). Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν ωστόσο «κόντρες», καθώς όχι μόνο η Ρωσία αλλά και η Αίγυπτος άφησαν αιχμές ενάντια στον τουρκικό παράγοντα, προκαλώντας την αντίδραση τόσο των Βρετανών όσο και των Αμερικανών που δεν θέλουν να δουν τις «λεπτές ισορροπίες» του Κυπριακού να διαταράσσονται, ειδικά σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε με την επίλυση της κυπριακής διένεξης να φαντάζει πλέον ξανά «προσιτή».

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας υπογράμμισε την «τεράστια στρατιωτική παρουσία» που διατηρεί η Τουρκία στη Μεγαλόνησο. Κατήγγειλε τις συστηματικές παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά, σημειώνοντας μάλιστα ότι τέτοιες πράξεις «έχουν αρνητική επίπτωση στην ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων». Σημείωσε με νόημα ότι η «πραγματική σχέση» της Τουρκίας απέναντι στη διευθέτηση του Κυπριακού «δεν είναι ακόμη καθαρή», και αποκήρυξε «το σύστημα των εξωτερικών εγγυήσεων» ως «απομεινάρι της αποικιακής περιόδου και δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα».

Τι είπε η Αίγυπτος
Σε ανάλογο πνεύμα, και ο αντιπρόσωπος της Αιγύπτου (που συμμετέχει επί του παρόντος στο ΣΑ ως μη μόνιμο μέλος) επέκρινε το γεγονός ότι στο ψήφισμα δεν αποτυπώνεται επαρκώς «η πραγματικότητα στο έδαφος της βόρειας Κύπρου» καθώς απουσιάζουν από αυτό αναφορές στη φύση και την ταυτότητα των (σ.σ. τουρκικών) στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονται εκεί. Η «υπερασπιστική γραμμή» του Καΐρου μπορεί φυσικά να ερμηνευθεί και υπό το πρίσμα της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που όπως φαίνεται αποτελεί ήδη βάση για τη διαμόρφωση κοινού τριμερούς μετώπου σε διάφορους τομείς, όχι μόνο ενεργειακούς αλλά και ευρύτερα γεωπολιτικούς.

Η στάση των Ρώσων και των Αιγυπτίων έμελλε βέβαια να προκαλέσει κάποιες «συγκρατημένες» αντιδράσεις στην αμερικανοβρετανική πλευρά. Ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ επιτέθηκε στη Ρωσία καταγγέλλοντας προσπάθεια «πολιτικοποίησης» του ψηφίσματος, ενώ ο Βρετανός πρεσβευτής αναγνώρισε «ευαισθησίες», «λεπτές ισορροπίες» και τη σημασία «κανένα μέρος να μη νιώθει ότι έχει υπονομευθεί».

Πηγή: www.ethnos.gr