Τρεις ημέρες μετά τη νίκη του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε δριμύτερος στις φιλοδοξίες του για την προώθηση συνταγματικής αναθεώρησης, που θα χαρίσει στον ίδιο ιδιαίτερα ενισχυμένες αρμοδιότητες. «Ενα από τα σημαντικότερα μηνύματα (των εκλογών) της 1ης Νοεμβρίου ήταν ότι η Τουρκία οφείλει να λύσει το ζήτημα που αφορά το καινούργιο της σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον τοπικών αρχόντων.
Αν και ο ηγέτης της Τουρκίας δεν αναφέρθηκε ρητά στις προεδρικές εξουσίες, στενοί συνεργάτες του δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών. Την Τρίτη, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γιαλτσίν Ακτογκάν, επί σειρά ετών σύμβουλος του Ερντογάν, είχε δηλώσει: «Η θέσπιση εκτελεστικής προεδρίας της Δημοκρατίας (ώστε ο πρόεδρος να μην έχει μόνο συμβολικές και ρυθμιστικές αρμοδιότητες, αλλά να προΐσταται άμεσα της εκτελεστικής εξουσίας) είναι ένα ζήτημα εξίσου σημαντικό με εκείνο του νέου συντάγματος για την ανάπτυξη της Τουρκίας».
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, άνοιξε το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την έγκριση του νέου συντάγματος. «Το ζήτημα του προεδρικού συστήματος δεν είναι δυνατόν να αποφασιστεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του έθνους. Αν οι προβλεπόμενες διαδικασίες απαιτούν δημοψήφισμα, τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε δημοψήφισμα», δήλωσε ο Καλίν, για να προσθέσει: «Η εκτελεστική προεδρία δεν αφορά το προσωπικό μέλλον του προέδρου. Εχει ήδη κερδίσει τη θέση του στα βιβλία της Ιστορίας. Το βασικό κίνητρο είναι να κάνουμε την Τουρκία όσο γίνεται περισσότερο αποτελεσματική».
Στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κέρδισε το 49,3% των ψήφων και 317 έδρες σε σύνολο 550. Αυτό σημαίνει ότι υπολείπεται 13 εδρών προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία τριών πέμπτων, που θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία πιθανολογούν ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει είτε να προσεταιριστεί βουλευτές που θα αποστατήσουν από κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε να έρθει σε συμβιβασμό με το φιλοκουρδικό, αριστερό κόμμα HDP: αν εξασφαλίσει τη θετική του ψήφο για το θέμα του δημοψηφίσματος, με αντάλλαγμα την αναθέρμανση της πολιτικής διαδικασίας για την επίλυση του Κουρδικού.
Επί του παρόντος, τίποτα δεν δείχνει ότι η ένταση στις νοτιοανατολικές περιοχές της Τουρκίας βαίνει προς εκτόνωση. Δύο Τούρκοι στρατιώτες, 15 μαχητές της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΡΚΚ και ένας πολίτης έχασαν χθες τη ζωή τους στη διάρκεια νέων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού εναντίον στόχων του ΡΚΚ, προς τα σύνορα με το Ιράκ. Ο ίδιος ο Ερντογάν διεμήνυσε χθες ότι η εκστρατεία εναντίον του ΡΚΚ δεν θα σταματήσει μέχρις ότου «εξολοθρευτεί» και ο τελευταίος μαχητής του.
Πηγή: www.kathimerini.gr