Ταύτιση απόψεων ΗΠΑ – Βρετανίας για εκρηκτικό μηχανισμό στο ρωσικό Airbus

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Η συντριβή ενός ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην Αίγυπτο είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε βόμβα που είχαν τοποθετήσει μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή κάποιου παρακλαδιού της, μετέδωσε σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο έναν Αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονόμασε.

Σύμφωνα με το CNN, ο αξιωματούχος αυτός, που έχει ενημερωθεί για την καταστροφή, επικαλέστηκε εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, επισήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα επισήμως για τα αίτια της συντριβής του Airbus, που παρέσυρε στον θάνατο και τους 224 επιβαίνοντες σε αυτό. «Υπάρχει ασφαλώς μια αίσθηση ότι [η αιτία της συντριβής] ήταν ένας εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στο χώρο αποσκευών ή κάπου αλλού μέσα στο αεροπλάνο», είπε ο μη κατονομαζόμενος Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Νωρίτερα, την εκτίμηση ότι η συντριβή του ρωσικού Airbus στην περιοχή του Σινά το Σάββατο ενδέχεται να οφείλεται σε εκρηκτικό μηχανισμό εξέφρασε την Πέμπτη η βρετανική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι αναστέλλονται προσωρινά όλες οι βρετανικές πτήσεις από και προς την περιοχή.

Όπως γνωστοποιείται από το γραφείο του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, στην περιοχή σπεύδουν ειδικοί σε αεροπορικά θέματα, προκειμένου να εξετάσουν τα επίπεδα ασφαλείας, πριν βρετανικά αεροσκάφη αναχωρήσουν.

«Μας έχει προκαλέσει ανησυχία το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να συνετρίβη λόγω εκρηκτικού μηχανισμού», τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ το θέμα αναμένεται να τεθεί και στην Επιτροπή Κρίσεων της βρετανικής κυβέρνησης, της οποίας η συνεδρίαση επίκειται εντός της ημέρας.

Πάντως, πηγή δήλωσε στη ρωσική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας πως εξετάζεται το ενδεχόμενο η καταστροφή να προκλήθηκε από ένα αντικείμενο που βρισκόταν μέσα στο αεροσκάφος. «Υπάρχουν δύο εκδοχές που βρίσκονται τώρα υπό εξέταση: να υπήρχε κάτι τοποθετημένο στο εσωτερικό του αεροσκάφους ή να υπήρξε τεχνική βλάβη. Το αεροσκάφος δεν μπορεί έτσι απλά να ανατινάχθηκε στον αέρα—κάτι πρέπει να συνέβη. Το πλήγμα από πύραυλο μοιάζει απίθανο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο», ανέφερε η πηγή αυτή. Παράλληλα μια αιγυπτιακή πηγή προσκείμενη στις έρευνες ανέφερε πως η αιτία της συντριβής πιθανόν να ήταν μια έκρηξη, όμως δεν είναι σαφές αν προκλήθηκε από βόμβα ή από τα καύσιμα του αεροπλάνου.

Το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι οι ερευνητές εξέτασαν τα περιεχόμενα του καταγραφέα στοιχείων πτήσης, ενός από τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους και προέκυψε ότι το δεύτερο μαύρο κουτί, ο αποτυπωτής ομιλίας θαλάμου διακυβέρνησης (CVR) καταστράφηκε εν μέρει και απαιτείται αρκετή δουλειά για την εξαγωγή δεδομένων. «Συνεπώς δεν μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω σχολιασμό για το CVR. Οι έρευνες στον τόπο της πτώσης του αεροσκάφους συνεχίζονται», ανέφερε η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η αεροπορική τραγωδία στο Σινά κόστισε τη ζωή και στους 224 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

Πηγή: www.kathimerini.gr