Europe EU Summit

Μέχρι τον Ιούνιο η Ευρωπα’ι’κή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Στο συμπερασματικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το προσφυγικό, υπογραμμίζονται και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μέτρων που έχει αποφασίσει η ΕΕ για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ των «αγκαθιών» που εντοπίζονται είναι η λειτουργία των hotspots, η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και η διαδικασία των απελάσεων. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή καλείται να παρουσιάσει γρήγορα την αναθεώρηση του Δουβλίνου καθώς και μια αναθεωρημένη πρόταση για «έξυπνα» σύνορα.

Το επόμενο «ραντεβού» των Ευρωπαίων ορίστηκε για τον Φεβρουάριο, όταν η Προεδρία, η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.

«Το Συμβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία που αποκτήθηκε, και να αποφασίσει ταχύτατα ποιες χώρες προέλευσης θεωρεί ασφαλείας» αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Την ίδια ώρα, τονίζει ότι το Συμβούλιο καλείται να εξετάσει ταχύτατα την κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλά και τις προτάσεις της Κομισιόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

Υπογραμμίζεται δε, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να επανεξετάσουν και τη Συνθήκη Σένγκεν, «ένα εθελοντικό σχέδιο ανθρωπιστικής εισόδου» και τα ταξιδιωτικά έγγραφα απέλασης.

«Το Συμβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα έκθεση για το σύστημα του Δουβλίνου. Εν τω μεταξύ, οι υπάρχοντες κανόνες θα πρέπει να εφαρμόζονται. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει σύντομα και μια αναθεωρημένη πρόταση για “έξυπνα” σύνορα» τονίζει το εν λόγω κείμενο.

Η Ολλανδική προεδρία ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2016 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.

«Τους τελευταίους μήνες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει δημιουργήσει μια στρατηγική που στοχεύει στην αναχαίτιση των πρωτοφανών εισροών μεταναστών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» τονίζει το κείμενο, και συμπληρώνει: «Παρόλα αυτά, η εφαρμογή είναι ανεπαρκής και πρέπει να επιταχυνθεί. Για να διαφυλαχτεί η ακεραιότητα της Σένγκεν είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων. Οι ανεπάρκειες, κυρίως όσον αφορά στα hotspots, την μετεγκατάσταση και τις απελάσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταχύτατα».
Συγκεκριμένα οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα κράτη-μέλη θα πρέπει ταχύτατα να:

1.Να αντιμετωπίσουν οι ελλείψεις των εξωτερικών συνόρων της Σένγκεν, ιδίως με την εξασφάλιση συστηματικών ελέγχων ασφαλείας σε σχετικές βάσεις δεδομένων και την πρόληψη χρήσης πλαστών εγγράφων.

2. Να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες στη λειτουργία των hotspots και να συμφωνηθεί ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα όταν και θα αρχίσουν να λειτουργούν και νέα hotspots. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Frontex και η EASO θα έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό.

3. Να διασφαλίσουν τη συστηματική και ολοκληρωμένη ταυτοποίηση [των μεταναστών], την καταχώρησή τους και τη λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση περιστατικών άρνησης καταχώρησης στοιχείων καθώς και τον περιορισμό δευτερογενών ροών.

4. Να υλοποιηθούν ο αποφάσεις μετεγκατάστασης. Την ίδια ώρα θα πρέπει να συμπεριληφθούν ανάμεσα στους δικαιούχους και άλλα κράτη-μέλη που πιέζονται και έχουν καταθέσει σχετικά αιτήματα.

5. Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί την επιστροφή και ο επαναπατρισμός των ανθρώπων που δεν λαμβάνουν έγκριση να παραμείνουν, καθώς και να στηρίξει τα κράτη μέλη στις επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

6. Να βελτιωσούν τα μέτρα για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

7. Να διασφαλίσουν την εφαρμογή και την υπηρεσιακή συνέχεια στα κάτωθι:

α) Μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι σημαντικό η ΕΕ να βοηθήσει τα μη κράτη μέλη της Ευρώπης να καταχωρούν σύμφωνα με τα πρότυπα της Ένωσης.
β) Τη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επιστροφή και τον επαναπατρισμό
γ) Την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου 2015 και του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητάμε από την Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) να ολοκληρώσει τα εργασίες της για την αποδέσμευση των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για την Τουρκία.
8. Να συνεχίσουν να εφαρμόζουν το συμφωνηθέν σχέδιο μετεγκατάστασης

9. Να παρακολούν στενά την εισροή μεταναστών ώστε να είναι σε θέση να αντιδράσουν γρήγορα

Τουσκ: Το Δεκέμβριο στην Ελλάδα οι άντρες της Frontex
Τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Frontex για την ανάπτυξη ομάδας ταχείας επέμβασης τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Αυτή είναι άλλη μια ένδειξη ότι έχουμε αρχίσει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων» ανέφερε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Πάνω από όλα αποτυγχάνουμε στην προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να επιταχύνουμε σε όλα αυτά τα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Τουσκ, και συμπλήρωσε: «Κατά τη γνώμη μου, οι πιο σημαντική συζήτηση σήμερα ήταν η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Όχι μόνο επειδή υποστηρίζω την έλεγχο των εξωτερικών συνόρων από την αρχή αυτής της κρίσης αλλά και επειδή χωρίς αυτήν θα αποτύχουμε ως πολιτική κοινωνία. Και με αυτό μιλάω για κάτι που θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες από την κατάργηση της Σένγκεν. Σήμερα μπορούμε να είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι, καθώς όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν να προστατεύσουν την Σένγκεν».

Πηγή: www.ethnos.gr