poutin

Πούτιν: Οι Τούρκοι γλείφουν τους Αμερικανούς στον…

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

«Άνθρωποι σκοτώθηκαν. Δεν ήταν ατύχημα. Προσπάθησαν να το καλύψουν…Αν ήταν ατύχημα- kαι όπως λένε οι τουρκικές αρχές δεν ήξεραν ότι επρόκειτο για ρωσικό αεροπλάνο, ας σήκωναν το τηλέφωνο να δώσουν εξηγήσεις. Αντιθέτως η Τουρκία έτρεξε στις Βρυξέλλες φωνάζοντας »βοήθεια: μας προσέβαλαν»…Στη συνέχεια κρύφτηκε πίσω από το ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος και διερωτήθηκε:
«Τι έχουν πετύχει; Ίσως πίστεψαν ότι θα φύγουμε τρέχοντας από την Συρία. Αλλά η Ρωσία δεν είναι τέτοια χώρα».

«Ο Ατατούρκ θα στριφογύριζε στον τάφο του»
Όπως υπογράμμισε ο Πούτιν «είναι σχεδόν αδύνατο να έρθουμε σε συμφωνία με την τουρκική ηγεσία, αφού η τελευταία δεν κάνει καμία κίνηση για την βελτίωση των διμερών σχέσεων» διευκρινίζοντας ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, αλλά με τους πολιτικούς του ηγέτες.
Μάλιστα τόνισε ότι η ισλαμοποίηση της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας και είναι τόσο τρομακτική, που «ο Ατατούρκ θα στριφογυρίζει στον τάφο του».
Αναφερόμενος στη συριακή κρίση, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα έχει σε ένα βαθμό καταφέρει να ενώσει συριακή κυβέρνηση και δυνάμεις της αντιπολίτευσης στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους «το οποίο συνιστά απειλή για όλους και εμφανίστηκε για να καλύψει το κενό εξουσίας που προκάλεσε η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ».

«Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσουμε (τους τζιχαντιστές), τόσο το καλύτερο. Τίποτα άλλο από πολιτική λύση στην Συρία» επεσήμανε.
«Δε νομίζω ότι χρειάζεται μόνιμη βάση στη Συρία-Αρκούν οι πύραυλοι»

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στην Συρία, όσο ο συριακός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις, ενώ εξέφρασε αβεβαιότητα για την ανάγκη μιας μόνιμης ρωσικής βάσης σε συριακό έδαφος:
«Κάποιοι πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει (μόνιμη) βάση…Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι χρειάζεται. Αν θελήσουμε όντως να χτυπήσουμε κάποιο στόχο, θα το κάνουμε » δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η χώρα του έχει δείξει την ικανότητά της να χτυπά στόχους σε μεγάλες αποστάσεις με τους πυραύλους της.
Σημείωσε παράλληλα ότι το ρωσικό πλάνο για την επίλυση της συριακής κρίσης συμπίπτει σε ορισμένα βασικά σημεία με το αμερικανικό και ότι είναι εφικτός ένας συμβιβασμός για να τερματιστεί η κρίση, ωστόσο και οι δυο πλευρές θα πρέπει, όπως είπε, να κάνουν υποχωρήσεις. Πρόσθεσε ότι πρέπει να συνταχθεί νέο Σύνταγμα, να γίνουν εκλογές και ο συριακός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του προέδρου Άσαντ:
«Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ στο να επιβάλει κάποιος έξωθεν τον οποιοδήποτε ηγέτη οπουδήποτε. Αυτό είναι απολύτως αντίθετο στην κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο».

Σχολιάζοντας τον συνασπισμό ισλαμικών κρατών υπό την ηγεσία της Σ. Αραβίας κατά των τρομοκρατών, ο Πούτιν διευκρίνισε ότι δεν τον θεωρεί εχθρικό ως προς τα ρωσικά συμφέροντα. Ωστόσο σημείωσε την ανάγκη συγκρότησης ενιαίου διεθνούς μετώπου κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι δεν αντιλαμβάνεται ακριβώς τον σκοπό σύστασης μιας νέας συμμαχίας, από την στιγμή πολλά από τα μέλη, ανήκουν ήδη στον -υπό τις ΗΠΑ- συνασπισμό.

Πηγή: www.ethnos.gr