Τουρκία – Ισραήλ: «Προκαταρκτική συμφωνία» για αποκατάσταση σχέσεων

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Πέντε χρόνια αφότου Τουρκία και Ισραήλ βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής αντιπαράθεσης εξαιτίας της αιματηρής ισραηλινής επίθεσης στη ναυαρχίδα της νηοπομπής που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, αξιωματούχοι των δύο πλευρών κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου.

Βάσει της προκαταρκτικής συμφωνίας, το Ισραήλ θα δημιουργήσει ταμείο αποζημιώσεων για το θάνατο δέκα Τούρκων ακτιβιστών που επέβαιναν στο πλοίο «Mavi Marmara» κατά το ρεσάλτο των Ισραηλινών κομάντο, δήλωσε ο αξιωματούχος μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Η Τουρκία παράλληλα θα αποσύρει όλες τις διεκδικήσεις της κατά του Ισραήλ.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων Τουρκίας και Ισραήλ στην Ελβετία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Τουρκία και το Ισραήλ, στρατηγικοί σύμμαχοι τη δεκαετία του 1990, βρέθηκαν στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης μετά την αιματηρή επέμβαση κομάντο του ισραηλινού στρατού στη νηοπομπή που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια τον Μάιο του 2010.

Η ισραηλινή επιχείρηση κόστισε τη ζωή σε δέκα Τούρκους υπηκόους που επέβαιναν στη ναυαρχίδα του στολίσκου, το πλοίο «Mavi Marmara». Η επίσημη ισραηλινή συγγνώμη ήλθε τρία χρόνια μετά διά στόματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και υπήρξε συμφωνία για την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, ωστόσο οι διμερείς σχέσεις ουδέποτε αποκαταστάθηκαν πλήρως.

Πηγή: www.tovima.gr