Αποφασισμένοι να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο για τη συντριβή του «Ισλαμικού Κράτους», γεφυρώνοντας τις διαφορές τους γύρω από το συριακό πρόβλημα, εμφανίζονται οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων στον απόηχο των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων των τζιχαντιστών στο Παρίσι. Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησαν τις προοπτικές πολιτικής επίλυσης του συριακού, στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του G20 στην Αττάλεια της Τουρκίας. Παρά τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν ως προς το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ, σημειώθηκε μια κάποια προσέγγιση στη σύνοδο της Αττάλειας, όπως ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Εκκληση σε Ουάσιγκτον και Μόσχα να παραμερίσουν τις διαφορές τους απηύθυνε από τις Βερσαλλίες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τους Ομπάμα και Πούτιν. Τη βαθμιαία σύγκλιση μεταξύ μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων για το συριακό πρόβλημα επιβεβαίωσε και η διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, με τη συμμετοχή 20 κρατών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Καρπός της διάσκεψης ήταν ένα είδος Οδικού Χάρτη που προβλέπει κατάπαυση του πυρός στη Συρία, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, νέο Σύνταγμα και εκλογές, σε χρονικό ορίζοντα 18 μηνών.
Στη σύνοδο της Αττάλειας, οι ηγέτες του G20 συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία τους εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στο επίπεδο των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και των επιχειρήσεων για την «αποστράγγιση» των τζιχαντιστών από τις πηγές χρηματοδότησής του. Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος απέκλεισε την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία και το Ιράκ, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επέμεινε ότι δεν αρκούν τα στρατιωτικά μέσα για την αντιμετώπιση του ISIS.
Στο μεταξύ, οι 130 νεκροί του Παρισιού, κυρίως νέοι, προέρχονταν από 19 διαφορετικές εθνότητες. Οσο για τους δράστες, στην πλειονότητά τους ήταν Γάλλοι, ενώ ο εγκέφαλος των επιθέσεων πιστεύεται ότι είναι Βέλγος και βρίσκεται στη Συρία. Είναι αδικαιολόγητο να ανησυχούν οι Αμερικανοί για ενδεχόμενη επανάληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού στις ΗΠΑ. Από πολλές πλευρές, οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς. Τέσσερις παράμετροι της σφαγής στη Γαλλία δεν υπάρχουν στις ΗΠΑ: πρώτον, η ευκολία πρόσβασης, δεύτερον, η ύπαρξη Ευρωπαίων πολιτών που σφαγιάζουν ευχαρίστως συμπατριώτες τους, τρίτον, η ευρω-τζιχαντιστική υποδομή για την παροχή όπλων και, τέταρτον, η αδυναμία των ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, καταπολέμηση της τρομοκρατίας συχνά σημαίνει αναζήτηση ατόμων, και το χάος που συνοδεύει την πρόσφατη πλημμύρα προσφύγων δυσκολεύει τον έλεγχο τέτοιων απειλών.
Ο Νιντάλ Χασάν, που άνοιξε πυρ στη βάση του Φορντ Χουντ, και οι αδελφοί Τσαρνάεφ, που τοποθέτησαν βόμβες στον Μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν μουσουλμάνοι, αλλά η συχνότητα τέτοιων περιστατικών είναι μικρότερη στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη. Οι μουσουλμάνοι της Ευρώπης παραμένουν φτωχότεροι από τους Αμερικανούς και τείνουν να ζουν σε γκέτο. Αντιθέτως, τα επίπεδα εκπαίδευσης και εισοδήματος των Αμερικανών μουσουλμάνων αντικατοπτρίζουν τον μέσο όρο.
Επίσης, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει 650 δισ. δολάρια για την ασφάλεια, ήτοι 47 δισ. τον χρόνο. Αντιθέτως, μετά τις επιθέσεις στο «Σαρλί Εμπντό», η Γαλλία ανακοίνωσε μέτρα 786 εκατ. δολαρίων, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός των γερμανικών υπηρεσιών είναι 660 εκατ. δολάρια. Οι επιθέσεις του Παρισιού δείχνουν ότι ο κόσμος χρειάζεται τις πληροφορίες και την υποδομή ασφαλείας των ΗΠΑ ακόμη περισσότερο από όσο χρειάζεται την αμερικανική στρατιωτική ισχύ.
Πηγή: www.kathimerini.gr