Kostantinos Nikoletopoulos 250

Η Ουκρανία σε δυσμενή θέση μετά το μπλοκάρισμα της αμερικανικής βοήθειας από το Κογκρέσο

Posted on Posted in Αναλύσεις, Διεθνείς Εξελίξεις, ΕΕ & ΝΑΤΟ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

 

Το 2024 αποτελεί την  πιο δύσκολη χρονιά για την Ουκρανία,  καθώς πλέον (όπως όλα δείχνουν) θα είναι αναγκασμένη να πορευτεί χωρίς την αμερικανική βοήθεια.  Μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023  οι αμερικανοί είχαν διαθέσει περίπου 50 πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Πλέον η κυβέρνηση Ζελένσκι δεν  μπορεί να βασιστεί στην αμερικανική συνδρομή. Σημαντικά ερωτήματα που διεγείρονται είναι, αφενός  γιατί οι ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο μπλοκάρουν τη βοήθεια στο Κίεβο, αλλά και αφετέρου  πως θα συνεχίσει το Κίεβο τον αγώνα του υπό τις νέες συνθήκες.

Από την 24η  Φεβρουαρίου 2022, ημέρα εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, συνολικά  50 χώρες της Δύσης (με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ),  ξεκίνησαν έναν  αγώνα υποστήριξης της Ουκρανίας σε στρατιωτικό υλικό, έτσι ώστε να καταφέρει να υπερασπιστεί τα εδάφη της. Παρά τη μεγάλη στρατιωτική βοήθεια, οι επιτυχίες του Ουκρανικού στρατού επί του εδάφους είναι εξαιρετικά περιορισμένες, πάντα σύμφωνα και  με τους στόχους που έχουν τεθεί από την ηγεσία του. Ως τώρα, τα δυο αυτά χρόνια του πολέμου,  οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηριζόμενες από τμήματα της διεθνούς λεγεώνας  διεξήγαγαν  μόλις δύο αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών γραμμών άμυνας:

Η μια έλαβε χώρα το Φθινόπωρο του 2022, εκεί οι Ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα.

1) Στην  περίπτωση του Χαρκόβου ο Ουκρανικός στρατός,  υπό τις άμεσες εντολές του στρατηγού Σίρκσυ,  επιτέθηκε  με στόχο την εκδίωξη των ρωσικών δυνάμεων που κατείχαν μικρό μέρος της πόλης. Η επίθεση ήταν επιτυχής και μέσα σε λίγες μέρες οι Ουκρανικές δυνάμεις ανάγκασαν σε σύμπτυξη  τις λιγοστές μονάδες ρωσικής εθνοφρουράς που βρίσκονταν εκεί.

2) Στη Χερσώνα αντίθετα,  ο Ουκρανικός στρατός,  υπό τις εντολές του υποστρατήγου Κοβάλτσιουκ, υπέστη εξαιρετικά σημαντικές απώλειες από τους Ρώσους. Ο Κοβάλτσιουκ μέσα σε μια εβδομάδα μαχών έχασε δύναμη τουλάχιστον επίπεδου συντάγματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να καταλάβουν μόλις το 1/3 της πόλης.

Οι επιθετικές  αυτές ενέργειες του Ουκρανικού στρατού διεξήχθησαν σε μια χρονική στιγμή που η Ρωσία είχε περίπου 70.000 στρατιώτες στην Ουκρανία . Η μικρή αυτή δύναμη  (για τα δεδομένα του μετώπου της Ουκρανίας, που έχει  μήκος 1.000 χιλιόμετρα) κατάφερε να προκαλέσει τεράστια πλήγματα στις Ουκρανικές δυνάμεις . Έτσι,  το Κίεβο είχε μόνο μικρές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης και όχι σημαντικές  νίκες που θα άλλαζαν την  κατάσταση υπέρ του στο πεδίο των μαχών.

Τα δεδομένα αυτά  προκάλεσαν την έναρξη μιας συζήτησης στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το που οδηγείται συνολικά  ο πόλεμος στην Ουκρανία . Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι  αναλυτές , αλλά και οι  στρατιωτικοί,  που θεωρούσαν ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις έφτασαν στα όρια των δυνατοτήτων τους και δε μπορούσαν να προχωρήσουν άλλο. Παρόλα αυτά,  η πολιτική της  Δύσης δεν άλλαξε,  με τις ΗΠΑ να πιστεύουν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να γείρει  υπέρ του Κιέβου στη διάρκεια μίας νέας Ουκρανικής αντεπίθεσης.

Προς αυτή την  κατεύθυνση τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ  προχώρησαν την άνοιξη του 2023 σε μια άνευ προηγουμένου βοήθεια στην Ουκρανία,  δίνοντας  μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων,  εκ των οποίων 31 Μ1 Αμπραμς ( Αμερικανικά ),  Λέοπαρντ και διάφορα άλλα οπλικά συστήματα.

Παρ’ όλη όμως αυτή τη βοήθεια,  η Ουκρανία απέτυχε στην καλοκαιρινή της αντεπίθεση (καλοκαίρι 2023). Στόχος της στρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου ήταν η ανακατάληψη του Μπαχμούτ, της Μελιτόπολης και της πόλης της Μαριούπολης. Το σχέδιο ναυάγησε καθώς οι Ουκρανικές  δυνάμεις μετά από πολύμηνες μάχες  ανακατέλαβαν μόνο 14 χωριά,  χάνοντας περίπου 100.000 στρατιώτες.  Μοναδικές επιτυχίες είναι η εξόντωση δυο Ρώσων υποστρατήγων,  του Σεργκέι Γκοριάτσεφ ο οποίος σκοτώθηκε με 20 αξιωματικούς του στην αρχή της Ουκρανικής αντεπίθεσης και του Όλεγκ Σοκόβ, που έχασε τη ζωή του στο Μπερτιάνσκ.

Από το πέρας των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ μέχρι και σήμερα, το μέτωπο της Ουκρανίας βρίσκεται σε ένα τέλμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν τελικά την  πλειοψηφία στο αμερικανικό Κογκρέσο  και  πίεσαν ώστε  να διακοπεί η στρατιωτική βοήθεια  προς την Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή των Ρεπουμπλικάνων  οφείλεται σύμφωνα με την εκτίμηση του γράφοντος σε δύο λόγους:

1) Οι Ουκρανοί δεν φαίνεται να  κερδίζουν συνολικά τον πόλεμο , επομένως οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε μια σύγκρουση αδιέξοδη. Οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ότι με την συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο τίθεται σε κίνδυνο η αμερικανική εθνική ασφάλεια.  Πραγματικά, δεν είναι λίγοι οι ρεπουμπλικάνοι  που θεωρούν ότι το μεταναστευτικό είναι πολύ πιο σημαντικό ζήτημα  για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Μάλιστα ο  πρόεδρος του Κογκρέσου Μάικ Τζόνσον (θερμός υποστηρικτής του πρώην προέδρου Τραμπ) έχει τονίσει ότι θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ουκρανία μόνο αν δοθούν κονδύλια για το μεταναστευτικό, την προστασία των συνόρων, και  τον έλεγχο των διερχομένων από τα σύνορα,κλπ.

2) Το Κίεβο δεν έχει θέσει ρεαλιστικούς στόχους για τον πόλεμο. Αυτά  που δηλώνει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι  για την επαναφορά των Ουκρανικών συνόρων στα όρια του 1991 (χρονιά ανεξαρτησίας της Ουκρανίας)  δεν φαίνονται καθόλου ρεαλιστικά κατά τους Αμερικανούς.

Οι δυο αυτοί παράγοντες έχουν κάνει τους ρεπουμπλικάνους εξαιρετικά αρνητικούς ως προς τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία. Τώρα,  με τη διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, το Κίεβο στο μόνο που μπορεί να ελπίζει είναι η βοήθεια των υπόλοιπων κρατών μελών του ΝΑΤΟ  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτημα που προκύπτει όμως  είναι  κατά πόσο  τα υπόλοιπα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία,  δεδομένου ότι τα αποθέματα των κρατών-μελών της Δυτικής Συμμαχίας (ειδικά της Βαλτικής)  εξαντλούνται. Σε  κάθε περίπτωση ο αγώνας της Ουκρανίας για ελευθερία αναμένεται να γίνει πιο δύσκολος κατά  τους επόμενους μήνες.

 

Πηγές

https://www.businessinsider.in/international/news/ukraines-forces-are-facing-tough-battles-and-taking-losses-early-in-its-offensive-but-war-experts-say-it-has-a-lot-left-to-hammer-russian-lines/articleshow/100884982.cms

https://www.theamericanconservative.com/democratic-backsliding/

http://logos-ukraine.com.ua/project/index.php?project=piued6&id=2941

https://espreso.tv/article/2019/05/06/10_faktiv_iz_zhyttya_oleksandra_syrskogo_khto_takyy_novyy_komanduvach_oos

https://24tv.ua/yaka-pogoda-bude-ukrayini-26-veresnya-prognoz-pogodi-kiyevi-lvovi_n2165025

https://gazeta.ua/articles/np/_dvizhuye-i-navalyuye-pokazali-generala-zsu-yakij-keruye-kontrnastupom-na-shodi/1110409

https://www.tabletmag.com/sections/news/articles/commander-southern-front-kherson-ukraine

https://www.dw.com/ru/isw-mobilizacia-v-rossii-idet-v-skrytom-rezime/a-63656207

https://www.mil.gov.ua/news/2022/11/06/rosii-podovzhuvati-vijnu-mae-razom-z-neyu-vidpovidati-za-naslidki-%E2%80%93-zvernennya-prezidenta-ukraini/

https://tass.com/politics/1534437

https://theins.info/news/256842

https://simplicius76.substack.com/p/anatomy-of-a-nato-planned-trained?utm_source=substack&utm_medium=email

https://www.newsweek.com/ukraine-not-winning-war-russia-lies-douglas-macgregor-1821690

https://www.bbc.com/news/world-europe-66171638

KEDISA--ανάλυση