georgios ragkos

Η κρίση των Ιμίων ως περίπτωση συλλογικού πένθους για την ελληνική κοινωνία

Posted on Posted in Ερευνητικές Εργασίες

Γράφει ο Γεώργιος Ράγκος*, Συνταγματάρχης Ε.Σ.

 

Η «Κρίση των Ιμίων» αποτέλεσε ένα επώδυνο, για την ελληνική πλευρά, επεισόδιο στην μακρά συνέχεια των σύγχρονων ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η διαδικασία χειρισμού της Κρίσης αποτέλεσε χαρακτηριστική εκδήλωση των παθογενειών που χαρακτηρίζουν τόσο το ελληνικό κράτος, όσο και της ελληνικής κοινωνίας, της οποίας το κράτος αυτό αποτελεί την πολιτειακή έκφρασή της.
Την επαύριον της Κρίσης, η ελληνική κοινωνία βρέθηκε ελλιπώς πληροφορημένη σχετικά με τα καθέκαστα την νύχτα της 30ης προς 31η Ιανουαρίου 1996, καλούμενη να βιώσει την απώλεια τριών μελών των Ενόπλων της Δυνάμεων και ν’ αποδεχθεί τα τετελεσμένα.

Αν και ουσιαστικά η ελληνική κυριαρχία δεν υπέστη κάποια απομείωση συνεπεία της Κρίσης, αφού ακόμη και τα όσα συμφωνήθηκαν την επόμενη χρονιά στην Μαδρίτη, δεν έθιγαν την ελληνική κυριαρχία, εν τούτοις ο όλος χειρισμός εκείνης της μοιραίας νύχτας αφύπνισε εφιάλτες του παρελθόντος, σε ότι αφορούσε στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, οδήγησε σε συλλογικό άγχος και αβεβαιότητα.

*Η παρούσα ερευνητική εργασία εκπονήθηκε το 2022 και αποτελεί την Διπλωματική Εργασία του Γεωργίου Ράγκου μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική, Γλώσσα και Διαπολιτισμική Επικοινωνία» του Ιονίου Πανεπιστημίου υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Γεωργίου Μιχαλακόπουλου.

*Ο Γεώργιος Ράγκος είναι εν ενεργεία αξιωματικός των Τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού, απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων (τάξεως 1997), της Σχολής Διοίκησης και Επιτελών καθώς και της Ανώτατης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου. Επίσης έχει εκπαιδευτεί στην Σχολή Τεθωρακισμένων του Γερμανικού Στρατού, στο Munster, πάνω στον χειρισμό και την τακτική χρησιμοποίηση των αρμάτων τύπου Leopard.Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974, και μεγάλωσε στην Κέρκυρα, είναι δε μικτής, ευρυτανικής, ηπειρωτικής και κερκυραϊκής καταγωγής. Επιπλέον των αμιγώς στρατιωτικών σπουδών, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, στις Διεθνείς Σχέσεις και Ασφάλεια, από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς και του ΠΜΣ «Πολιτική, Γλώσσα και Διαπολιτισμική Επικοινωνία» του  Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

 

Συνεχίστε την ανάγνωση

KEDISA--εργασία2