chrisa-Palieraki

Η Ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου

Posted on Posted in Αναλύσεις, Ενεργειακή Ασφάλεια

Γράφει η Χρύσα Παλιεράκη, Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ

 

Την Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2024, στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι, του πρωθυπουργού Dr. Mostafa Madbouly του υπουργού Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Dr. Mohamed Shaker με τον πρόεδρο του ελληνικού Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτριο Κοπελούζο, και ανώτερων στελεχών της εταιρείας. Η συνάντηση είχε σκοπό την ενημέρωση του Αιγυπτίου Προέδρου σχετικά με την πρόοδο του Project GREGY.

Το έργο GREGY σηματοδοτεί τη στρατηγική κατεύθυνση στην οποία επιχειρεί να κινηθεί σήμερα η Ευρώπη στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης ενεργειακής της ανεξαρτησίας από τα ορυκτά καύσιμα και το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και της επίτευξης των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Παρά τις συνεχείς αντιπαραθέσεις και τις νέες προκλήσεις, η πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει εξελιχθεί σε πεδίο συνεργασίας και ευκαιριών λόγω του υποθαλάσσιου πλούτου της. Αυτό αποτελεί ευκαιρία για κοινές προσεγγίσεις και συμφωνίες προς όφελος της περιοχής, συμβάλλοντας στη σταθερότητα και την ανάπτυξη. Η στενή σύνδεση και συνεργασία μεταξύ των χωρών Αιγύπτου, Ελλάδας, Κύπρου αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο τριμερούς συνεργασίας και διαπραγματεύσεων.  Η συνεργασία αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για έναν ευρύτερο περιφερειακό διάλογο σε πολυμερή θέματα, μέσω του συντονισμού και της συνεργασίας, αλλά και των προσπαθειών προώθησης των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του αραβικού κόσμου.

Στο ίδιο πλαίσιο, εντάσσονται και τα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τα οποία θα συνδέσουν τα ηλεκτρικά δίκτυα των χωρών, παρέχοντας μια εναλλακτική πηγή ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρωπαϊκή Ήπειρο. Συγκεκριμένα, τα δυο υποθαλάσσια έργα διασύνδεσης,  Greece-Africa Power Interconnector και GREGY, έχουν ως στόχο αφενός να ενισχύσουν τις ενεργειακές σχέσεις των χωρών και αφετέρου να αναδείξουν τις συμμετέχουσες χώρες σε σημαντικούς ενεργειακούς παίκτες.

Τι είναι το Project Gregy;

Το έργο GREGY-Elica Interconnector, μέσω του οποίου θα δημιουργηθεί η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου, θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή, αναβαθμίζοντας το ρόλο της Αιγύπτου, ως σημαντικού ενεργειακού εταίρου για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έργο αυτό, στόχο έχει να βοηθήσει στην κυκλικότητα της ενέργειας και στην ανάπτυξη μοντέλων κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην ταχύτερη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία. Το στρατηγικής σημασίας αυτό ενεργειακό πλάνο, θα ξεπεράσει τα σύνορα των δυο χωρών, εμπλέκοντας ταυτόχρονα και την ΕΕ. Για την τελευταία, η ενεργειακή στρατηγική προς τον εξηλεκτρισμό των ενεργειακών συστημάτων και την τροφοδότησή τους με καθαρή πράσινη ενέργεια, αποτελεί προτεραιότητα, με σκοπό την ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ και, σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές, την απεξάρτηση της Ευρώπης, από τα ορυκτά καύσιμα και κατ’ επέκταση από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους.

Ο Όμιλος Κοπελούζου, πρωτοστατεί στη επίτευξη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 4.2 δισ. ευρώ, με στόχο τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) της Αιγύπτου, κατευθείαν στην Αττική. Μάλιστα, στοχεύει στη μεταφορά 3.000 μεγαβάτ πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, κάτι που ισοδυναμεί με 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Μετά την ενημέρωση του προέδρου Αλ Σίσι δόθηκαν οδηγίες να συνεχιστούν και να επιταχυνθούν οι κοινές προσπάθειες συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατό. Ο ίδιος ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη εξάλειψης τυχόν εμποδίων κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου και δήλωσε την πρόθεση της Αιγύπτου να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διεθνή μετάβαση προς  καθαρές μορφές ενέργειας, η οποία θα ωφελήσει και την Αίγυπτο τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Οι σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να οδεύουν σε ένα μονοπάτι κοινών συμφερόντων και  μακροπρόθεσμης συνεργασίας.

Πηγές

  1. Κουσουράκη, Αγαύη Χριστίνα, (2022). Egypt’s natural gas, energy policy and the Exclusive Economic Zone’s agreements with Greece and Cyprus
  2. Όμιλος Κοπελούζος: Ηλεκτρική Διασύνδεση GREGY. Ανακτήθηκε από: https://www.copelouzos.gr/service/diasyndesi_elladas_aigyptou
  3. Energy Press, (2024). GREGY gaining momentum, investment decision early ’25. Ανακτήθηκε από: https://energypress.eu/tag/gregy-interconnector/

KEDISA--ανάλυση