protopappas

H τουρκική στρατηγική «ήπιας και σκληρής ισχύος» στη Θράκη

Posted on Posted in Αναλύσεις, Βαλκάνια & Ανατ.Μεσόγειος, Ελληνική Εξωτερική Πολιτική

Γράφει ο Γιώργος Ξ.Πρωτόπαπας, Διεθνολόγος-Στρατηγικός Αναλυτής

 

Η «βάφτιση» της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης σε «τουρκική μειονότητα», αποτελεί πάγια στρατηγική της κυβέρνησης της Άγκυρας και προωθείται σε επίπεδο επικοινωνιακής πολιτικής, μυστικής διπλωματίας και παράλληλων δομών. Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου, για συμφωνία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τσαβούσογλου ανάφερε σε συνέντευξη στο TRT Haber ότι ««ο πρόεδρός μας συναντήθηκε με το Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της «τουρκικής μειονότητας» της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας ασκεί συνδυασμένη στρατηγική «ήπιας και σκληρή ισχύος» χρησιμοποιώντας, αφενός την τουρκική διείσδυση στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με δημιουργία παράλληλων δομών, αφετέρου το μεταναστευτικό και προκλήσεις στο Αιγαίο, με στόχο να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αναγκάσει την ελληνική πλευρά να πάει σε συνολικό πακέτο διαπραγματεύσεων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και το επιτελείο του επιδιώκει, όπως έχουμε πολλάκις επισημάνει, να επηρεάσει το θυμικό της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης με στοχευμένη ρητορική, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς της με την Τουρκία. Στη στρατηγική εντάσσονται οι κατά καιρούς δηλώσεις Ερντογάν, οι παραπάνω αναφορές Τσαβούσογλου και οι προ ημερών επικρίσεις του στο twitter κατά του Έλληνα ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου, ότι «ο πρόεδρος μιας χώρας που λέγεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας αποκάλεσε ξανά τη μουσουλμανική τουρκική μειονότητα ως ελληνική μουσουλμανική μειονότητα. Παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ότι κι αν λέτε η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης είναι τουρκική εδώ και αιώνες και τουρκική θα παραμείνει».

Η κυβέρνηση της Άγκυρας για να προσεγγίσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης εκμεταλλεύεται και τη θρησκεία, επιχειρώντας να της προσδώσει πολιτική οντότητα, ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα, να επηρεάσει τις τοπικές πολιτικές εξελίξεις. Οι δραστηριότητες του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο οποίος εμφανίζεται, ως κύριος εκπρόσωπος της «τουρκικής μειονότητας» της Θράκης, προωθούν τη συγκεκριμένη στρατηγική.

Επίσης, η μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα, συμβάλει στην προώθηση των σχεδίων του Ερντογάν για τη μουσουλμανική μειονότητα. Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών εισέρχεται μέσω του Έβρου στην Ελλάδα, με τη δυνατότητα να διεισδύουν στην ελληνική ενδοχώρα, δημιουργεί ακόμη ένα μοχλό πίεσης της Τουρκίας προς την ελληνική κυβέρνηση. Οι μουσουλμάνοι μετανάστες περιλαμβάνονται στον τουρκικό υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδας και διάφορα σενάρια προβλέπουν να δημιουργούν μεγάλης ισχύος σημεία έντασης στην ενδοχώρα, σε περίπτωση ελληνό-τουρκικής διένεξης στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Mediterranean Situations, της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για την Ελλάδα, οι μεταναστευτικές ροές από τον Έβρο ανέρχονταν σε 1.254 μέχρι και την 16η Φεβρουαρίου 2020. Ταυτόχρονα, οι καθημερινές συλλήψεις από την Ελληνική Αστυνομία διακινητών μεταναστών στον Έβρο, με πιο πρόσφατη τη σύλληψη δύο, αλλοδαπών διακινητών οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, συνολικά δώδεκα παράτυπους μετανάστες, κάνει εμφανές τις διαστάσεις του μεταναστευτικού στην περιοχή.

«Δούρειοι Ίπποι»

Η τουρκική στρατηγική στη Θράκη προωθείται και εκ των έσω από εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας καθώς και από εθνομηδενιστικές απόψεις. Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης με ανακοίνωσή του προέβαλε θέμα αναγνώρισης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως «τουρκικής», με αφορμή την επίσκεψη του Έλληνα ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου στη Ροδόπη.

Επιπλέον, οι δηλώσεις του Δήμαρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν στο πλαίσιο της γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), που διεξάχθηκε στην Προύσα, προκάλεσαν έντονες  επικρίσεις από τοπικά ΜΜΕ της Θράκης. Ο Οντέρ Μουμίν δήλωσε ότι «η καινούργια αποστολή, το καινούργιο όραμα του Δήμου Ιάσμου, θα είναι να αγκαλιάσει τη μητέρα πατρίδα από εδώ και πέρα».

Σημαντικό ρόλο στην τουρκική στρατηγική και προπαγάνδα διαδραματίζει και το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ), που αναδείχθηκε πρώτο στις ευρωεκλογές, καθώς είχε κερδίσει, σε Ροδόπη και Ξάνθη, με 42% και 25%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Τουρκία διεισδύει στη μουσουλμανική μειονότητα με ένα νέο συνδυαστικό μοντέλο με βασικούς παραμέτρους το πολιτικό ισλάμ, το φιλανθρωπικό ισλάμ και την ισλαμική οικονομία, στο πλαίσιο της δημιουργίας παράλληλων δομών.

Ελληνική αντίδραση

Η ελληνική διπλωματία επικεντρώνεται κυρίως σε διπλωματικές ανακοινώσεις και φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη στην ελληνό-τουρκική αντιπαράθεση για το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Η Θράκη αποτελεί εδώ και μια δεκαετία στόχο του Ταγίπ Ερντογάν, για να ελέγξει την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα. Ωστόσο, η τουρκική διείσδυση και ο ρόλος του τουρκικού Προξενείου, απαιτεί μια συντονισμένη και αποτελεσματική αποτρεπτική ελληνική στρατηγική.

Η ελληνική κοινή γνώμη θεωρεί, από την πλευρά της, ότι η ελληνική πολιτεία παρουσιάζει έλλειμμα στην προστασία της Θράκης από την Τουρκία. Σύμφωνα με το σύγχρονο λογισμικό PaloPro για Web & Social Listening και Analytics της Paloservices, το query «Μουσουλμανική Μειονότητα Θράκης» κατέγραψε στο ελληνικό διαδίκτυο 939 συνολικές αναφορές για τη χρονική περίοδο 10 -20 Φεβρουαρίου 2020.

Τα News συγκέντρωσαν 443 αναφορές, το Τwitter 327, τα Blogs 119 και το Facebook 50 αναφορές (η πλειοψηφία λογαριασμών FB είναι κλειδωμένοι και αποκλείουν την πρόσβαση). Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα των αναφορών παρουσιάζουν κυριαρχία αρνητικών συναισθημάτων, 80%, ενώ ακολουθούν τα ουδέτερα με ποσοστό 20%. Αξίζει να επισημανθεί ότι δεν εντοπίζονται θετικά συναισθήματα.

Η θεματολογία για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του Δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν και του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη. Η πλειοψηφία χρηστών των Social Media, περίπου 70%, θεωρεί ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να υιοθετήσει αποτελεσματική στρατηγική κατά της τουρκικής διείσδυσης στη Θράκη και τη συνδυάζει και με τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Ποσοστό περίπου 50% χρηστών των Twitter πιστεύουν ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να θεσπίσει μέτρα συμμόρφωσης για τοπικούς παράγοντες που ενίοτε ταυτίζονται με τα τουρκικά συμφέροντα. Επιπλέον, περίπου 60% χρηστών του ελληνικού διαδικτύου και του Twitter, θεωρούν ότι η Θράκη αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα.

Το ελληνικό κράτος πρέπει να υιοθετήσει μια σύνθετη στρατηγική αποτροπής της τουρκικής διείσδυσης της Θράκης. Η απόφαση, του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει την είσοδο ξένων ιμάμηδων στη χώρα και για αυστηρότερο έλεγχο στην χρηματοδότηση γαλλικών τεμενών από τρίτες χώρες, ώστε να εμποδιστούν οποιεσδήποτε αποσχιστικές τάσεις ή προθέσεις, ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει θετικά την κυβέρνηση της Αθήνας. Άλλωστε υπάρχει και το κοινό μέτωπο Ελλάδας – Γαλλίας, εναντίον των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη από την ελληνική πολιτεία: (α) δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου για τη Θράκη, ώστε να εμποδιστεί η ανάδειξη μιας νέας οικονομικής τάξης που βασίζεται σε οικονομική υποστήριξη αγνώστου προελεύσεως, (β) συντονισμός ενός δικτύου πληροφορίων και η αξιολόγησή τους, με επίκεντρο τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Θράκης, (γ) συνεχή επαγρύπνηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και των ελληνικών αρχών ασφαλείας και (δ) συντονισμός υπουργείου Εξωτερικών, ΠΑΜΘ και ΠΕΔ, για να αποφεύγονται μεμονωμένες δραστηριότητες τοπικών παραγόντων.

Η τουρκική στρατηγική με την προπαγάνδα για τη Θράκη και τις προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, δείχνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει μια συνολική συμφωνία με την ελληνική πλευρά. Ενδεχομένως η τουρκική κυβέρνηση να μην επιθυμεί μια ελληνό-τουρκική διένεξη στο Αιγαίο, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την αποτρεπτική δυνατότητα του ελληνικού ναυτικού στόλου και τους πολλαπλασιαστές ισχύος που μπορεί να αναδείξει η Ελλάδα.

 

Πρώτη δημοσίευση, thracenews.gr