apokis

Τα Ελληνοτουρκικά στη σκιά του Κορονοϊού!

Posted on Posted in Αναλύσεις, Ελληνική Εξωτερική Πολιτική, Στρατηγική & Άμυνα

Γράφει ο Δημήτρης Απόκης, Δημοσιογράφος-Διεθνολόγος

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έλευση της πανδημίας, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη. Για όλα αυτά έχει χυθεί αρκετό μελάνι και σε καθημερινά γράφονται και γίνονται χιλιάδες αναλύσεις σε όλο τον κόσμο.

Εκείνο, όπως, που δεν έχει γίνει αντιληπτό, είναι το γεγονός ότι σε μια στιγμή που το διεθνές σύστημα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, διέρχονταν μια εκ βάθρων αναπροσαρμογή, ήλθε η πανδημία και του έδωσε τη χαριστική βολή δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό, το οποίο σε συνδυασμό με την εξαιρετικά ταραχώδη εκλογική αναμέτρηση των Αμερικανικών προεδρικών εκλογών, καθιστά τους αμέσως επόμενους μήνες μια εξαιρετικά κρίσιμη και επικίνδυνη περίοδο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχοντας δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα κοινωνικά και οικονομικά από την πανδημία, βρίσκονται ταυτόχρονα εν μέσω μια πολύ αμφίρροπης και επεισοδιακής αναμέτρησης, για την εκλογή του επόμενου Αμερικανού Προέδρου. Αυτό το σκηνικό είναι φυσιολογικό να έχει επηρεάσει το μέγεθος της επιρροής τους στις διεθνείς εξελίξεις και κρίσεις.

Η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα κοινωνικό και οικονομικό, και όπως όλα δείχνουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Αυτό μαζί με τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα όσο αφορά την επιρροή της ΕΕ, στις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθιστά τις Βρυξέλλες εξαιρετικά αδύναμες όσο αφορά την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών κρίσεων.

Το ΝΑΤΟ, με τη συμπεριφορά και τη στρατηγική που ακολουθεί Τουρκία έχει οδηγηθεί σε πλήρη περιθωριοποίηση και κινδυνεύει να καταστεί ένας γραφικός και περιθωριακός οργανισμός.

Τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, όχι μόνο δημιουργεί προβλήματα, αλλά αμφισβητεί τους πάντες και τα πάντα, ιδιαίτερα την ΕΕ, και απειλεί ευθέως τα εθνικά συμφέροντα, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, και της Κύπρου.

Με εξαίρεση κάποιες έντονες φραστικά καταδίκες και κάποιες προειδοποιήσεις για κυρώσεις, που ποτέ δεν έρχονται, Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες – Βερολίνο, περιορίζονται σε μια στην ουσία απαθή στάση, η οποία αποθρασύνει σε επικίνδυνα επίπεδα το απολυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ακόμα και ο Πρόεδρος της Γαλλίας ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει εμπλακεί σε μια προσωπικού επιπέδου κόντρα με το Ερντογάν και το απολυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας, δεν έχει περάσει στο επόμενο επίπεδο που θα σημαίνει ότι θα δείξει πραγματικά τα δόντια της Γαλλίας.

Μέσα στο φόβο και τη διάλυση που έχει επιφέρει η πανδημία σε όλο τον πλανήτη, ο πειρατής του διεθνούς συστήματος και του διεθνούς δικαίου, Ερντογάν, δρα ανεξέλεγκτος απειλώντας να βάλλει φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, σε κρίσιμο κομμάτι της Ευρασίας, το Αιγαίο και την Κύπρο.

Αμερική και Ευρώπη, αντί να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και το θανάσιμο κίνδυνο από αυτή την στρατηγική, διότι περί καλά σχεδιασμένης στρατηγικής πρόκειται, του Ερντογάν, δείχνουν ότι όλο και περισσότερο ότι στο βωμό του να επικρατήσει ησυχία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στο Αιγαίο, και για να  υπάρξει επίσπευση στην επίλυση του Κυπριακού, έχουν επιλέξει την επιβολή ενός διαλόγου κομμένου και ραμμένου στα μέτρα της Τουρκίας, δημιουργώντας ημέρα με την ημέρα, μια όλο και πιο εκρηκτική κατάσταση.

Είναι ξεκάθαρο ότι η έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει διαλύσει κυβερνήσεις και συστήματα σε όλο τον πλανήτη, έδωσε άλλη μια ευκαιρία στην επικίνδυνη για τη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια, Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, να εφαρμόσει με ακόμα πιο ανεξέλεγκτο τρόπο την εξαιρετικά αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη στρατηγική του.

Ιδιαίτερα στα Ελληνοτουρκικά και στις εξελίξεις στην Κύπρο, η πανδημία ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί και καλό θα είναι αυτό να γίνει κατανοητό σε Αθήνα, Λευκωσία, αλλά κυρίως σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, πριν να είναι πολύ αργά για δάκρυα.

 

* Η παρούσα ανάλυση πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα thepresident.gr

KEDISA--ανάλυση