georgitsopoulos nikolaos

Ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στην εγκληματικότητα

Posted on Posted in Αναλύσεις, Τρομοκρατία, Ασφάλεια & Οργανωμένο Έγκλημα

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιτσόπουλος*, Εξωτερικός Συνεργάτης ΚΕΔΙΣΑ

 

Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον το γεγονός ότι οι εγκληματίες εμφανίζονται σε τέτοιες περιόδους κρίσης, όπως αυτής της πανδημίας COVID-19 και επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση φόβου και πανικού που επικρατεί στον κόσμο, έτσι ώστε να αποκομίσουν όφελος για τους ίδιους. Μέσα στην κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί ανά τον κόσμο, οι εγκληματίες συνεχίζουν απτόητοι να δραστηριοποιούνται στις εγκληματικές τους δραστηριότητες, με έμπνευση τώρα πια τον COVID-19. Ανάλογα με το κάθε τομέα εγκληματικότητας παρατηρούνται οι ακόλουθες εξελίξεις (Spengler, 2020):

Εγκλήματα σχετικά με την καταναλωτική αγορά προϊόντων

Η πώληση απομιμητικών ή παραποιημένων ή μη τυποποιημένων προϊόντων, μέσα από το διαδίκτυο είτε μέσα από τη πραγματική αγορά, αναμένεται να αυξηθεί σε καιρό πανδημίας. Ήδη εξαιτίας του πανικού που επικρατεί, καταγράφεται μία ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση για ορισμένα είδη υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας, καθώς και προϊόντων ατομικής υγιεινής όπως για παράδειγμα μάσκες, γάντια, προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης, φαρμακευτικά προϊόντα, αντισηπτικά κλπ. Η αυξημένη αυτή ζήτηση δημιούργησε την ευκαιρία να δημιουργηθεί μια σημαντικού μεγέθους αγορά, τόσο για παραχαράκτες προϊόντων όσο και για επιτηδείους κερδοσκόπους (Interpol, 2020). Τα προϊόντα αυτά που καταγράφουν υψηλή ζήτηση μπορεί να προσφέρονται για πώληση είτε μέσα από το διαδίκτυο διαμέσου ηλεκτρονικών καταστημάτων, είτε στο πλαίσιο άτυπων πωλήσεων από πόρτα σε πόρτα με το ανάλογο τίμημα.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι προσφορές προϊόντων μπορεί να συνδέονται  με απάτη, καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι την διαρκής ζήτηση αυτών των προϊόντων από το καταναλωτικό κοινό, μπορεί να τα πωλούν απευθείας μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop), εισπράττοντας προκαταβολικά τα χρήματα και μη παραδίδοντας ποτέ αυτά τα προϊόντα εν τέλει στο τελικό αγοραστή τους (Interpol, 2020). Ακόμα μπορεί να συνδέονται με άλλα είδη απάτης όπως θα αναλυθεί και παρακάτω.

Ορισμένοι επιτήδειοι προμηθευτές έχουν ήδη διαφημίσει και έχουν αρχίσει να δέχονται καταχωρίσεις για παραγγελίες για πακέτα ιατρικών τεστ σχετικά με το αν έχει προσβληθεί κάποιος/α από τον COVID-19 (Coronavirus Home Test). Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για άλλη μία απάτη, που βρίσκεται σε έξαρση και έχει ως σκοπό να εκμεταλλευτεί τον φόβο και την αβεβαιότητα του κόσμου, σχετικά με την πανδημία για να υποβάλει τον εαυτό του σε ιατρικό τεστ προκειμένου να διαπιστώσει αν έχει προσβληθεί από τον COVID-19 (NBC, 2020).

Με την ακύρωση όλων των αθλητικών διοργανώσεων σε πάρα πολλές χώρες και την πρόθεση πολλών τηλεοπτικών σταθμών ή παρόχων να προσφέρουν το ψυχαγωγικό τους περιεχόμενο ελευθέρα διαθέσιμο στο κοινό, η πειρατεία παροχής παράνομων υπηρεσιών ψυχαγωγικού περιεχομένου αυτής τη μορφής ενδέχεται να μειωθεί. H εγκληματική δραστηριοποίηση σε αυτό το τομέα, φαίνεται ότι δε παρουσιάζει πλέον αυξημένο ενδιαφέρον για την αποκόμιση κέρδους από τη πλευρά των εγκληματιών, αφού πλέον αυτές οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν από τους επίσημους παρόχους (Spengler, 2020).

Πιθανότατα θα υπάρξει έξαρση στην εξαπάτηση ή στη πειρατεία βιντεοπαιχνιδιών ή πλατφορμών ψυχαγωγίας, δεδομένου ότι περισσότεροι άνθρωποι παραμένουν στο σπίτι τους λόγω του περιορισμού κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί σε πολλές χώρες. Όπως θα εξηγηθεί και πιο αναλυτικά παρακάτω, η αυξανόμενη ζήτηση για ψυχαγωγικό περιεχόμενο ίσως οδηγήσει σε περισσότερες επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) σχετικές με ψυχαγωγικό περιεχόμενο.

Για παράδειγμα, στα ηλεκτρονικά μηνύματα ενός χρήστη μίας ψυχαγωγικής πλατφόρμας (Netflix κλπ.), μπορεί να εμφανιστεί ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που φαίνεται ότι προέρχεται από την επίσημη πλατφόρμα και να τον ενημερώνει ότι έχει λήξει η συνδρομή του. Στη πραγματικότητα όμως, το μήνυμα αυτό να προέρχεται από έναν κακόβουλο χρήση που επιθυμεί να αποσπάσει τα στοιχεία της πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας που έχει καταχωρίσει στον επίσημο λογαριασμό του. Με τον περιορισμό της κυκλοφορίας των ανθρώπων, η αυξανόμενη ζήτηση για ψυχαγωγικό περιεχόμενο, ίσως οδηγήσει σε αύξηση αυτών περιπτώσεων.

Εγκλήματα στο Κυβερνοχώρο

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ήταν ιδιαίτερα γρήγοροι και πολυμήχανοι, εκμεταλλευόμενοι τους φόβους και τις ανησυχίες των πολιτών μέσα στην πανδημία, εξαπολύοντας επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) και κακόβουλου λογισμικού (malware), προκειμένου να αποσπάσουν πληροφορίες από κάρτες πληρωμών και να εκβιάσουν τα διαδικτυακά τους θύματα. Με την κλιμάκωση της επιδημίας COVID-19, ο αριθμός τέτοιων περιστατικών στο διαδίκτυο αυξήθηκε εκθετικά (Brewster, 2020; Ganacharya, 2020).

Οι κυβερνοεγκληματίες επικεντρώνουν την  κακόβουλη δραστηριότητα τους χρησιμοποιώντας επιθέσεις με θέμα τον COVID-19. Με την τρέχουσα κρίσιμη κατάσταση πανδημίας που έχει αναπτυχθεί, οι κυβερνοεγκληματίες κατάφεραν να αναπτύξουν μια σειρά όλο και πιο εξελιγμένων επιθέσεων ηλεκτρονικού ψαρέματος  (phishing) και στη συνέχεια κακόβουλου λογισμικού (malware), (Brewster, 2020; Ganacharya, 2020; Interpol, 2020).

Αρχικά, οι ηλεκτρονικές αυτές επιθέσεις αφορούσαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία ισχυρίζονται ότι έχουν σταλεί από εθνικές ή διεθνείς υγειονομικές αρχές, με σκοπό να εξαπατήσουν τα θύματα, ώστε αυτά να πειστούν και να παρέχουν προσωπικούς κωδικούς ή στοιχεία πληρωμών ή να ανοίξουν ένα συνημμένο αρχείο που περιέχει κακόβουλο λογισμικό (Brewster, 2020; Ganacharya, 2020). Ωστόσο, οι επιθέσεις αυτές εξελίχθηκαν με την πάροδο του χρόνου από απλά ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing) σε πιο εξειδικευμένες επιθέσεις (AZORult, Trickbot / Ryuk Ransomware), (Spengler, 2020).

Ορισμένες εφαρμογές κακόβουλου λογισμικού αφορούσαν την απομίμηση γνωστών πηγών πληροφοριών για τον COVID-19, όπως για παράδειγμα ιστοσελίδες της Wall Street Journal, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins κ.λπ., χρησιμοποιώντας ψεύτικες ιστοσελίδες για τη διανομή κακόβουλου λογισμικού (Brewster, 2020; Ganacharya, 2020). Ορισμένες περιπτώσεις απάτης παραπέμπουν σε μια λύση, η οποία φέρεται με την ονομασία «Corona Antivirus», όπου παρουσιάζεται μια εφαρμογή «ειδικής τεχνητής νοημοσύνης» για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που υποτίθεται ότι αναπτύχθηκε από ερευνητές του Χάρβαρντ και παρέχει προστασία από τον COVID-19 (Brewster, 2020).

Για να μετρηθεί η κλίμακα των πρόσφατα καταχωρημένων domain, πραγματοποιήθηκε μια γρήγορη αναζήτηση από την Europol AP Cyborg, η οποία αποκάλυψε ότι 25.043 domain έχουν πρόσφατα καταχωρηθεί με τη λέξη «corona» και 6.582 domain που καταχωρήθηκαν με τη λέξη «covid». Εκτιμάται ότι το 50% των νέων domain που έχουν καταχωρηθεί είναι πιθανό να είναι κακόβουλοι ιστότοποι. Οποιαδήποτε από αυτές τις νέες ιστοσελίδες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για πολλούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα η έναρξη μιας εκστρατείας μαζικής αποστολής ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (SPAM email), επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος  (phishing), φιλοξενία κακόβουλων προγραμμάτων ή ψεύτικων ιστοσελίδων κ.λπ. Για τις περιπτώσεις αυτές αναμένεται μία απότομη αύξηση τις επόμενες εβδομάδες, (Spengler, 2020).

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα προσεχτικοί χρειάζεται να είναι οι χρήστες του διαδικτύου όπου θα κληθούν να εργαστούν από το σπίτι τους με τηλεργασία, εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό και διαδικασίες λιγότερο ασφαλείς από τις συνήθεις ενός οργανωμένου εργασιακού χώρου (ΝΑΤΟ, 2020).

Εγκλήματα κατά της Ιδιοκτησίας

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία σχετικά με οποιεσδήποτε εμφανείς τάσεις στα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, που να συνδέονται με την τρέχουσα κατάσταση πανδημίας. Ωστόσο, λόγω των μέτρων περιορισμού των πολιτών στο σπίτι, ενδέχεται να αναμένεται μία πτώση στον αριθμό των διαρρήξεων οικιών. Η παραμονή των ανθρώπων στο σπίτι τους, τα κάνει έναν λιγότερο δελεαστικό στόχο για επίδοξους διαρρήκτες ή κλέφτες.

Δεδομένου του περιορισμού της οικονομικής ζωής, τα γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα είναι κενά, είτε λόγω κλεισίματος είτε λόγω απομακρυσμένης εργασίας από το σπίτι. Οι επιχειρήσεις αυτές ενδέχεται να αποτελέσουν στόχο για τους επίδοξους διαρρήκτες ή κλέφτες. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις όπως για παράδειγμα νοσοκομεία, ιατρεία, ιατρικά εργαστήρια, φαρμακεία και άλλοι χώροι που ενδέχεται να αποθηκεύουν υγειονομικό υλικό, μπορεί να αποτελέσουν πιθανό στόχο για διαρρήξεις και κλοπές αντικειμένων υψηλής ζήτησης, εξαιτίας της πανδημίας. Οι επίδοξοι κλέφτες, ίσως αναζητούν μάσκες προσώπου, γάντια, προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης, φαρμακευτικά προϊόντα, απολυμαντικά κλπ., τα οποία πιθανόν να πωλήσουν σε υψηλές τιμές στη «μαύρη αγορά». Η δραστηριοποίηση εγκληματιών που δραστηριοποιούνταν σε κλοπές και διαρρήξεις ενδέχεται να μετατοπίσει το ενδιαφέρον τους και τον τρόπο δράσης τους (modus operandi) στους παραπάνω στόχους με βάση τα νέα δεδομένα (Spengler, 2020).

Εγκλήματα σχετικά με τη νομοθεσία ναρκωτικών

Είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης στις αγορές ναρκωτικών ουσιών. Ορισμένες πηγές, υποδηλώνουν αύξηση των τιμών ορισμένων ναρκωτικών μέσω της παράνομης διανομής τους, ιδίως όταν αυτά τα ναρκωτικά ήταν διαθέσιμα στο παρελθόν από νόμιμους πωλητές (όπως για παράδειγμα η τιμή της κάνναβης από τα περίφημα coffeeshops στην Ολλανδία). Το κλείσιμο αυτών των καταστημάτων και η αυξημένη ζήτηση μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμή της κάνναβης σε ορισμένες χώρες (Newmark, 2020).

Ενδέχεται να παρατηρηθεί μία αύξηση της πώλησης ναρκωτικών ουσιών μέσω διαδικτύου ή μέσα από το Dark Web, καθώς η πώληση ναρκωτικών στο δρόμο γίνεται όλο και πιο δύσκολη, εξαιτίας των περιορισμών κυκλοφορίας που έχουν τεθεί σε διάφορες χώρες ή ενδεχομένως εξαιτίας των καταστάσεων φόβου και αβεβαιότητας που επικρατούν με την πανδημία. Αντιθέτως, φαίνεται ότι αυξάνονται οι παραδόσεις ναρκωτικών από πόρτα σε πόρτα με το ανάλογο τίμημα (Brook Lynn, 2020).

Επιπλέον υπάρχει η πιθανότητα, να επιχειρηθεί μία απόπειρα δημιουργίας αποθέματος ναρκωτικών από ορισμένους χρήστες, οι οποίοι εν καιρώ πανδημίας θέλουν να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες ναρκωτικών ουσιών για τις ανάγκες τους (κάτι παρόμοιο με το χαρτί τουαλέτας!) κάτι το οποίο αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις τιμές αυτών (Brook Lynn, 2020).

Οι υψηλότερες τιμές των ναρκωτικών ουσιών, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση της μικροεγκληματικότητας, με δράστες κυρίως χρήστες ναρκωτικών ουσιών που θα θέλουν να εξασφαλίσουν περισσότερα χρήματα από όσα χρειαζόντουσαν προηγουμένως. Οι όποιες αλλαγές στις αγορές, τη δραστηριότητα της εμπορίας καθώς και η συμπεριφορά των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, με τη ζήτηση που θα έχει δημιουργηθεί θα γίνουν εμφανείς μεσοπρόθεσμα (Spengler, 2020).

Εγκλήματα απάτης κατά πολιτών

Μέσα στην κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί ανά τον κόσμο, οι απατεώνες δε πτοούνται και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στις εγκληματικές τους δραστηριότητες, με έμπνευση τώρα πια τον COVID-19. Σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν πολλά παραδείγματα ατόμων που επισκέπτονται τις οικίες ηλικιωμένων και παριστάνουν τους γιατρούς ή τους νοσηλευτές, με σκοπό να τους μοιράσουν φυλλάδια ή να τους παρέχουν ιατρικές συμβουλές για τον COVID-19 ή να τους εξετάσουν με απώτερο στόχο να τους εξαπατήσουν. Τέτοια περιστατικά έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στην Ελλάδα (Ελληνική Αστυνομία, 2020a).

Ένας άλλος τρόπος δράσης αυτών των επιτήδειων, οι οποίοι παριστάνουν ότι προέρχονται από υγειονομικές υπηρεσίες ή από το δήμο της περιοχής και ότι διενεργούν απολυμάνσεις ή εξετάζουν τον κόσμο και τον υποβάλουν σε ιατρικό τεστ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν έχουν προσβληθεί από τον COVID-19. Απώτερος στόχος όλων αυτών των επιτήδειων, είναι να εξαπατήσουν το θύμα ώστε να καταφέρουν να τους επιτρέψει την είσοδο στην οικία τους και στη συνέχεια να καταφέρουν να το κρατήσουν απασχολημένο, με σκοπό είτε να το κλέψουν είτε ακόμα και να το ληστέψουν (Ελληνική Αστυνομία, 2020b).

Στη Γερμανία, ένας ηλικιωμένος άνδρας δέχθηκε μία ψεύτικη κλήση, η οποία τον ενημέρωνε για την επίσκεψη ιατρικού προσωπικού για την υποβολή του σε εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί από τον COVID-19, καθώς όπως τον ενημέρωσαν οι επιτήδειοι είχε μολυνθεί ένας συγγενής του. Στη συνέχεια, βράδυνες ώρες επισκέφτηκαν τον ίδιο στην οικία του δύο άγνωστοι άνδρες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με μάσκες προστασίας. Οι υποτιθέμενοι γιατροί, πήραν επίχρισμα από το στόμα του και σκούπισαν τους βραχίονες του ηλικιωμένου με λωρίδες χαρτιού προκειμένου να τα εξετάσουν για να δουν αν έχει προσβληθεί από τον COVID-19. Τον ενημέρωσαν μάλιστα ότι η αξιολόγηση του τεστ θα διαρκούσε περίπου πέντε ώρες (Geyer, 2020). Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους και στην Ολλανδία (Kuiper & Retera, 2020).

Στην Ολλανδία, παρουσιάστηκαν ορισμένες υποθέσεις που αφορούσαν «καλούς Σαμαρείτες», οι οποίοι επιθυμούσαν να προσφέρουν βοήθεια σε ηλικιωμένους που δε μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους, προθυμοποιούμενοι να τους φροντίσουν και να αγοράσουν τα απαραίτητα για αυτούς είδη πρώτης ανάγκης από το σούπερ μάρκετ. Οι ηλικιωμένοι, δέχονται αυτήν την ευχάριστη έκπληξη βοήθειας και δίνουν ευχαρίστως στους επιτήδειους μια λίστα αγορών και τις πιστωτικές τους κάρτες μαζί με το κωδικό PIN της κάρτας τους (στην Ολλανδία η πληρωμή με μετρητά αποτελεί εξαίρεση). Οι δράστες της απάτης, εν τέλει δεν επιστρέφουν ποτέ με τις αγορές και τα ψώνια, ενώ τα  χρήματα των ηλικιωμένων έχουν αποσυρθεί από το λογαριασμό τους (de Geir, 2020; Kuiper & Retera, 2020).

Ακόμα στη Γερμανία, ορισμένοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τη κλασική μέθοδο εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου προκειμένου να καταφέρουν να εξαπατήσουν ηλικιωμένους ανθρώπους, ότι κάποιος συγγενής τους έχει προσβληθεί από τον COVID-19 και απαιτείται άμεσα να καταβάλουν σε αυτούς ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τη θεραπεία και τα φάρμακα τους (Bundeskriminalamt, 2020; Interpol, 2020).

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν είναι σαφής προς το παρόν αν πρόκειται για νέες οργανωμένες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο με αυτό το πρόσχημα καθώς θα μπορούσε να είναι ομάδες απατεώνων που σχετίζονται με αυτό τον τρόπο δράσης ακόμα και πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Ωστόσο, ενδέχεται ενόψει των νέων δεδομένων πανδημίας να θέλησαν να αναθεωρήσουν και χρησιμοποιήσουν τον COVID-19 ως το βασικό τους πρόσχημα για να συνεχίσουν πιο αποτελεσματικά την μέχρι τώρα δράση τους. Σε παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης του κόσμου με το πρόσχημα του COVID-19 αναμένεται μία περαιτέρω αύξηση όσο συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας (Spengler, 2020).

Άλλες περιπτώσεις

Η απομόνωση των ανθρώπων στις οικίες τους, ίσως προκαλέσει αρνητικά αποτελέσματα για ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα υγείας. Η διάπραξη αυτοκτονίας που σχετίζεται με τον αποκλεισμό στο σπίτι ίσως αποτελέσει ένα ζήτημα με το οποίο έρθουμε αντιμέτωποι. Επιπλέον, ο φόβος ορισμένων ευάλωτων ανθρώπων για την πανδημία και την μη ύπαρξη θεραπείας για τον COVID-19, ίσως τους κάνει να επιλέξουν την αυτοκτονία, προκειμένου να δώσουν μία υποτιθέμενη λύση στη προσβολή τους από τον COVID-19, φοβούμενοι από το ενδεχόμενο μετάδοσης του στους οικείους τους (Wallen, 2020). Επιπλέον, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι ο αποκλεισμός, θα αυξήσει τα ποσοστά εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, λόγω των προστριβών και των εντάσεων μέσα στο σπίτι από την μακροχρόνια παραμονή, χωρίς άλλη δυνατότητα κοινωνικής δραστηριότητας (Carrega, 2020; Nicholls, 2020).

Συμπεράσματα

Η κρίση της πανδημίας COVID-19 αποτελεί όπως φαίνεται μία καλή ευκαιρία για ορισμένους επιτήδειους οι οποίοι με διάφορα προσχήματα επιθυμούν να αποκομίσουν περιουσιακό όφελος ή να προκαλέσουν ζημίες σε διαφορά επίπεδα του κοινωνικού ιστού, είτε σε μεμονωμένους πολίτες είτε σε επιχειρήσεις. Μέσα από όλα τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η εγκληματικότητα εξελίσσεται ταχύτητα ακόμα και σε περίοδο πανδημίας και εν τέλει καταφέρνει να προσαρμόζεται άλλα και να εξελίσσεται με θέμα του τον COVID-19. Όπως διαφαίνεται, η δημιουργικότητα των εγκληματιών δεν αγγίζει όρια, ακόμα και στη δεδομένη κρίση που βιώνει η υφήλιος. Σε περιόδους κρίσης και αβεβαιότητας, οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται τα βασικά ένστικτα του ανθρώπου, όπως είναι η ανάγκη για επιβίωση και ο φόβος για το αύριο, προκειμένου να πετύχουν τους ιδιοτελείς παράνομους σκοπούς τους.

 

Βιβλιογραφία

Brewster, T. (2020). Coronavirus Scam Alert: Watch Out For These Risky COVID-19 Websites And Emails. Retrieved March 21, 2020, from https://www.forbes.com/sites/thomasbrewster/2020/03/12/coronavirus-scam-alert-watch-out-for-these-risky-covid-19-websites-and-emails/#fce657c1099f

Brook Lynn, A. (2020). As Coronavirus Shuts Down New York City, ‘Business Is Booming’ for Drug Dealers Who Deliver. Retrieved March 21, 2020, from https://www.thedailybeast.com/as-coronavirus-shuts-down-new-york-city-business-is-booming-for-drug-dealers-who-deliver

Bundeskriminalamt. (2020). Enkeltrick: Kriminelle nutzen Angst vor Covid19 aus! Retrieved from https://twitter.com/bka/status/1239854417819717632

Carrega, C. (2020, March 20). Isolation of families for coronavirus raises concerns about domestic violence. Retrieved March 22, 2020, from https://abcnews.go.com/US/isolation-families-coronavirus-raises-concerns-domestic-violence/story?id=69663886

de Geir, J. (2020). Coronavirus scams revealed in new police warning. Retrieved March 21, 2020, from https://nltimes.nl/2020/03/18/coronavirus-scams-revealed-new-police-warning

Ganacharya, T. (2020). Protecting against coronavirus themed phishing attacks. Retrieved March 21, 2020, from https://www.microsoft.com/security/blog/2020/03/20/protecting-against-coronavirus-themed-phishing-attacks/

Geyer, K. (2020). Polizei Sachsen – Polizeidirektion Leipzig – Warnmeldung: Falsche Corona-Tester. Retrieved March 21, 2020, from https://www.polizei.sachsen.de/de/MI_2020_71416.htm

Interpol. (2020). INTERPOL warns of financial fraud linked to COVID-19. Retrieved March 21, 2020, from https://www.interpol.int/en/News-and-Events/News/2020/INTERPOL-warns-of-financial-fraud-linked-to-COVID-19

Kuiper, M., & Retera, D. (2020). Scammers “check for corona” – NRC. Retrieved March 21, 2020, from https://www.nrc.nl/nieuws/2020/03/18/oplichters-controleren-op-corona-a3994248

NBC. (2020). FDA warns that there are no at-home coronavirus tests as scam kits are on the rise. Retrieved March 21, 2020, from https://www.nbc-2.com/story/41917716/fda-warns-that-there-are-no-athome-coronavirus-tests-as-scam-kits-are-on-the-rise

Newmark, Z. (2020). People race to buy last-minute weed as coronavirus rules shut Dutch coffeeshops. Retrieved March 21, 2020, from https://nltimes.nl/2020/03/15/people-race-buy-last-minute-weed-coronavirus-rules-shut-dutch-coffeeshops

Nicholls, K. (2020, March 20). Police fear rise in domestic violence as more people are quarantined by coronavirus pandemic | . Retrieved March 22, 2020, from https://www.northamptonchron.co.uk/health/coronavirus/police-fear-rise-domestic-violence-more-people-are-quarantined-coronavirus-pandemic-2503497

Spengler, R. (2020). Impact of COVID19 on crime – Discussion Forum – CONAN – EPE. Europol Platform for Experts. Retrieved from https://epe.europol.europa.eu

Wallen, J. (2020, February 12). Coronavirus: Indian man “died by suicide” after becoming convinced he was infected. Retrieved March 22, 2020, from https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/coronavirus-indian-man-died-suicide-becoming-convinced-infected/

Ελληνική Αστυνομία. (2020a). 06-03-2020: Ανακοίνωση σχετικά με καταγγελίες για περιστατικά απόπειρας εξαπάτησης πολιτών με αφορμή τον κορωνοΐο. Retrieved March 22, 2020, from http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=93330&Itemid=2425&lang=

Ελληνική Αστυνομία. (2020b). Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών. Retrieved March 21, 2020, from http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=9876&Itemid=619&lang=

ΝΑΤΟ. (2020, March 20). Cyber crime amidst of COVID-19 threat. Countering malicious activities. Retrieved March 22, 2020, from https://shape.nato.int/news-archive/2020/cyber-crime-amidst-of-covid19-threat-countering-malicious-activities

 

*Ο κ. Νικόλαος Γεωργιτσόπουλος είναι Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στη Δημόσια Ελεγκτική. Έχει παρακολουθήσει θερινές ακαδημίες ευρωπαϊκών σπουδών (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), οικονομικού εγκλήματος, διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), κυβερνοασφάλειας και διαδικτυακού εγκλήματος στη Χάγη της Ολλανδίας (Europol, NATO NCI Agency), Internet Technologies & OSINT (SENTER Project). Έχει παρακολουθήσει πληθώρα ημερίδων, σεμιναρίων, και συνεδρίων και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις της Βουλής των Ελλήνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του ΝΑΤΟ. Παρακολουθεί ανοικτά διαδικτυακά μαθήματα (MOOCs) από το διαδίκτυο. Τομείς ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων του αποτελούν το διαδικτυακό έγκλημα και οικονομικό έγκλημα, τα κρυπτονομίσματα, η ανάλυση πληροφοριών μέσω ανοικτών πηγών (open-source intelligence), το αστυνομικό μάνατζμεντ, και η τρομοκρατία. Αγαπά τη δια βίου μάθηση.