giannis-koutroubis

Οι Έλληνες ηγέτες … στον δρόμο του μεταξιού

Posted on Posted in BRICS, Αναλύσεις, Ελληνική Εξωτερική Πολιτική

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής, Διεθνολόγος

Ο «δρόμος του μεταξιού» αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές και πολιτισμικές οδούς για πάνω από 2.000 χρόνια και εκτείνεται από την Κίνα μέχρι την Ινδία καλύπτοντας όλη την Ασιατική Ήπειρο, ενώ την διαδρομή αυτή διένυσε ο Βενετός Μάρκο Πόλο πραγματοποιώντας το ταξίδι του στην Ανατολή.
Στον απόηχο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο και του συμβολισμού των σχέσεων των δύο χωρών με ένα ποδήλατο, είναι ενδιαφέρον να γίνει μία αναδρομή σε όλες τις επισκέψεις των Ελλήνων Πρωθυπουργών στην απαγορευμένη πόλη.

Ο δρόμος του μεταξιού … ανοίγει το 1979

Με τον Ψυχρό Πόλεμο να βρίσκεται στο απόγειο του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής σε μία τολμηρή για την εποχή κίνηση επισκέφθηκε το 1979 την Κίνα, και με αυτόν τον τρόπο έγινε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που επισκέφθηκε το Πεκίνο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συνάντησε τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας Χούα Κούο Φενγκ και τον Αντιπρόεδρο του Ντενγκ Χσιαο Πινγκ, ενώ ξεναγήθηκε στην απαγορευμένη πόλη και υπέγραψε μία σειρά συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και η ελληνοκινεζική συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

Το ταξίδι του Ανδρέα Παπανδρέου

Ο δεύτερος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την απαγορευμένη πόλη ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1986, ο οποίος συνάντησε τον Zhao Ziyang. Ένα ταξίδι, το οποίο έμελλε να τερματιστεί σύντομα καθώς στην Αθήνα δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη ο βιομήχανος Δ. Αγγελόπουλος. Μάλιστα το περιστατικό αυτό συνοδεύθηκε από μία δήλωση του Πρωθυπουργού που στοχοποιούσε στέλεχος του ΠΑΚ, ενώ δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή του πραγματοποιήθηκε ανασχηματισμός και ανασύσταση του υπουργείου δημόσιας τάξης.

Η επίσκεψη του Κώστα Σημίτη στο Πεκίνο

Μετά από πληθώρα αναβολών το ταξίδι του Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2002. Το ταξίδι αυτό βέβαια δεν γίνεται με τις πιο ιδανικές συνθήκες, καθώς ενώ το αεροπλάνο βρίσκεται για ανεφοδιασμό στην Τασκένδη, ο Κώστας Σημίτης πληροφορείται τις δηλώσεις του Αλέκου Παπαδόπουλου, ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες εκλογές, με αποτέλεσμα όλο το ταξίδι στην Κίνα να επισκιαστεί από την δήλωση του Υπουργού, τον οποίο απομάκρυνε ο Πρωθυπουργός, όταν επέστρεψε στην Αθήνα.
Στην επίσκεψη του ο Κώστας Σημίτης συνάντησε τον πρόεδρο, Τζιάν Τζεμίν και τον πρωθυπουργό, Τζου Ροντζί και υπέγραψε μία σειρά από συμφωνίες μεταξύ των οποίων η συμφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και δύο πρωτόκολλα για την προώθηση του ελαιόλαδου στην Κίνα, αλλά και για θέματα δασικής πολιτικής.

Από τον «δρόμο του μεταξιού» … στην Cosco

Το 2006 ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε την Κίνα και συναντήθηκε με τον Γ. Ζιαμπάο και μεταξύ άλλων συμφωνείται να υποστηριχθεί η συνεργασία των δύο χωρών και να αξιοποιηθούν τα λιμάνια τους ως διαμετακομιστικά κέντρα και τότε ο ισχυρός άνδρας της Cosco Γουέι Τζιαφού ζητάει την άμεση εμπλοκή της Cosco στην μετοχική σύνθεση του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς. Ακόμη, υπεγράφη κοινή δήλωση για τη θέσπιση μίας Συνολικής Στρατηγικής Σχέσης Ελλάδας-Κίνας που αφορά τον πολιτικό και οικονομικό τομέα και το μνημόνιο για τη Συνεργασία στο χώρο των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, αλλά και μία συμφωνία εξαγωγής 60.000 τόνων φωσφορικών λιπασμάτων στην Κίνα. Τέλος, ο υφυπουργός Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας, συνοδευόμενος από Έλληνες επιχειρηματίες, υπέγραψε εμπορική συμφωνία για την εξαγωγή ελαιολάδου από την Ελλάδα στην πόλη Τσινγκτάο.

Το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά στην απαγορευμένη πόλη

Στις 18 Μαϊου 2013 ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Κίνα μετά από επτά χρόνια και συναντιέται με τον ομόλογο του Λι Κετσιάνγκ και τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Μάλιστα, στις επαφές αυτές υπογράφηκαν συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας, για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και τους τομείς τουρισμού, τηλεπικοινωνιών, ακινήτων, μεταφορών και ενέργειας.

Χωρίς γραβάτα με στρωμένο χαλί

Πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογο του Λι Κετσιάνγκ και υπεγράφησαν συμφωνίες για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, τις επενδύσεις και τις νέες τεχνολογίες. Μάλιστα ο Λι Κετσιάνγκ έκανε δώρο στον Έλληνα Πρωθυπουργό ένα ποδήλατο θέλοντας να υπενθυμίσει στον πρώτο την δήλωση του σχετικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, ότι δηλαδή είναι ένα ποδήλατο που η μία ρόδα αναπαριστά την οικονομία και η άλλη τον πολιτισμό. Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς πρότεινε στον ομόλογο του την συμμετοχή σε ένα οργανισμό χωρών με μεγάλο πολιτισμό, κάτι το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης.
Τέλος, η αναδρομή αυτή δείχνει ότι τον δρόμο προς την απαγορευμένη πόλη τον άνοιξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τον σταθεροποίησε ο Κώστας Καραμανλής και τον διατήρησαν σταθερό οι δύο επόμενοι Πρωθυπουργοί, καθώς όλοι αναγνωρίζουν πως η Κίνα είναι ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος με πολύ μεγάλο πολιτισμό και φυσικά οικονομική ισχύ.

Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα «Η ΑΞΙΑ» το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016