Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ με θέμα: «Παρουσίαση Πανελλαδικής Έρευνας Κοινής Γνώμης της Metron Analysis για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων»-Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Posted on Posted in Εκδηλώσεις, Νέα ΚΕΔΙΣΑ

To Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 εκδήλωση με θέμα: «Παρουσίαση Πανελλαδικής Έρευνας Κοινής Γνώμης της Metron Analysis για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή των Ελλήνων». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Amalia Athens με χορηγούς επικοινωνίας το Reader.gr, Insider.gr, EleftherosΤypos.gr και Liberal.gr

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: Ο κ.Στράτος Φαναράς (Πρόεδρος Δ.Σ. & Δ/νων Σύμβουλος Metron Analysis), ο κ.Κώστας Ζαχαριάδης (Δ/ντης Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ), ο κ.Γιώργος Κουμουτσάκος (Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ), ο κ.Ανδρέας Λοβέρδος (Βουλευτής Β’ Αθηνών ΚΙΝΑΛ-τ.υπουργός), ο κ.Δημήτρης Ιατρίδης (Διεθνολόγος-Δικηγόρος, Στέλεχος ΝΔ) και ο κ.Σπύρος Καρανικόλας (Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου ανάμεσά τους πολιτικοί, στρατηγοί και ναύαρχοι ε.α., πρέσβεις, εκπρόσωποι του Ελληνικού Διπλωματικού Σώματος, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Ξένων Διπλωματικών Αποστολών στην Ελλάδα, κληρικοί, δημοσιογράφοι και φοιτητές. Ιδιαίτερη τιμή για το ΚΕΔΙΣΑ αποτέλεσε η παρουσία της Α.Ε. κ. Aleksandar Sunko Πρέσβη της Κροατίας στην Ελλάδα και της κας Αικατερίνης Παπαθανασίου, Προέδρου του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (ΗΠΑ) στην Ελλάδα.

Ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ κ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος στην εισαγωγική του ομιλία  επισήμανε ότι κατά την εκτίμηση του η διαπραγμάτευση που οδήγησε στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν ήταν η ενδεδειγμένη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εκείνα που θα έπρεπε να επισπεύσουν τη διαπραγμάτευση γιατί επιθυμούσαν την ένταξή τους στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς ήταν τα Σκόπια, συμπληρώνοντας ότι εξ’αυτού του λόγου τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις κατά τη διαπραγμάτευση θα έπρεπε να τις είχε κάνει η πλευρά των Σκοπίων και όχι η Ελλάδα όπως και τελικά έγινε. Ανέφερε επίσης ότι το ίδιο το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ενέχει τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από μία εθνικιστική κυβέρνηση στα Σκόπια ως όχημα αλυτρωτισμού εις βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας που γεωγραφικά βρίσκεται νότια από τη Βόρεια Μακεδονία, συμπληρώνοντας ότι τα Σκόπια από μόνα τους δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα αλλά με όχημα τη σύνθετη ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ξένες εχθρικές προς την Ελλάδα δυνάμεις θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν εις βάρος της χώρας μας.  Ο κ. Μπανούτσος ανέφερε επίσης ότι ήταν μεγάλη υποχώρηση κατά τη διαπραγμάτευση η αναγνώριση «Μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας για τους Σκοπιανούς από την κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα και πως θα ήταν ένας καλύτερος συμβιβασμός για την Ελλάδα η αναγνώριση «Σλαβομακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας. Αναφορικά με την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επισήμανε ότι τα προηγούμενα παραδείγματα της Τουρκίας και της Αλβανίας μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι πολύ πιθανό και η σχέση μας με τη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» να καταστεί επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδος μέσα στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας. Τέλος ανέφερε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων θέτει ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης λόγω της αναντιστοιχίας που υπάρχει με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων η οποία είναι αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις συμπεριλαμβανομένης και εκείνης της Metron Analysis που παρουσιάστηκε κατά την εκδήλωση του ΚΕΔΙΣΑ.

Ο κ. Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος Δ.Σ. & Δ/νων Σύμβουλος της Metron Analysis παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της τηλεφωνικής έρευνας κοινής γνώμης που διενήργησε η εταιρεία του για λογαριασμό του ΚΕΔΙΣΑ κατά το διάστημα 17-19 Δεκεμβρίου 2018 σε δείγμα 1200 ατόμων. Τα  συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας είναι τα παρακάτω:

Α) Στο ερώτημα «Πιστεύετε ότι αν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να υπερψηφιστεί ή όχι» το 68% απάντησαν αρνητικά, το 23% θετικά και ένα 9% (ΔΓ/ΔΑ).

Β) Στο ερώτημα αν «Η Συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδος ή όχι» το 71% απάντησε ότι δεν τα εξυπηρετεί, το 19% απάντησε ότι τα εξυπηρετεί και 10% δεν απάντησαν.

Γ) Στο ερώτημα αν «Θα θέλατε το πολιτικό κόμμα που ψηφίσατε στις τελευταίες εθνικές εκλογές να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ή όχι» μόλις το 21% απάντησε «ναι», το 65% απάντησε «όχι» και 14% απάντησαν (ΔΓ/ΔΑ).

Δ) Στο ερώτημα αν «Στις επόμενες βουλευτικές εκλογές σκέφτεστε να ψηφίσετε ένα από τα κόμματα που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών ή ένα από τα κόμματα που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών» το 66% απάντησε ότι θα ψηφίσουν κόμμα που είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, το 19% απάντησε ότι θα ψηφίσει κόμμα που είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και το 15% απάντησε (ΔΓ/ΔΑ).

Την πλήρη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας κοινής γνώμης της Metron Analysis που έγινε από τον κ.Στράτο Φαναρά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΚΕΔΙΣΑ μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Ο κ.Κώστας Ζαχαριάδης, Δ/ντης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ  κατά την ομιλία του σημείωσε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάλυση των πεποιθήσεων και των προθέσεων της κοινής γνώμης δεν μπορούν όμως να υποκαταστήσουν τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο κυβέρνησης και Κοινοβουλίου. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ένταξης της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ το 1981, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης ήταν αντίθετη με την ένταξη και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πήγε αντίθετα στο «ρεύμα» και υπέγραψε την ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ γιατί πίστευε πως αυτό υπαγόρευε το μακροπρόθεσμο εθνικό συμφέρον. Έτσι επισήμανε και ο κ.Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του έκριναν ότι η υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα. Τέλος ανέφερε ότι για να επιτύχει η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να στεριώσει στις συνειδήσεις και των δύο λαών ως μια συμφωνία που εμπεδώνει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλευτής Β’ Αθηνών και Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στην ομιλία του ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης μεταξύ της ένταξης της Ελλάδος στην ΕΟΚ στα τέλη της δεκαετίας του 70’ και την υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018-2019 γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών αφορά ένα ζήτημα εθνικής ταυτότητας που δεν μπορεί να αλλάξει την πεποίθηση του Ελληνικού λαού ενώ η ένταξη στην ΕΟΚ ήταν ένα οικονομικό και θεσμικό ζήτημα για το οποίο ήταν αντίθετοι τότε οι Έλληνες πολίτες, όταν όμως στη συνέχεια και όντας η Ελλάδα κράτος-μέλος της ΕΟΚ και μετέπειτα της ΕΕ διαπίστωσαν ότι ωφελήθηκαν οικονομικά,θεσμικά κλπ στήριξαν με μεγάλη πλειοψηφία την επιλογή αυτή. Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται κατά την εκτίμησή του να συμβεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι απίθανο να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των Ελλήνων πολιτών. Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό Κοινοβούλιο διατύπωσε τον προβληματισμό του κατά πόσο η «Βόρεια Μακεδονία» θα είναι σύμμαχος της Ελλάδος ή της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ ενώ σχετικά με τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία του κατά πόσο η Ελλάδα θα έχει πλήρη δικαιώματα άσκησης βέτο κατά το άνοιγμα και κλείσιμο των κεφαλαίων ένταξης στην ΕΕ ή αν θα είναι το μόνο κράτος-μέλος της ΕΕ με περιορισμένα δικαιώματα και αυτό λόγω των προβλέψεων που υπάρχουν στη Συμφωνία των Πρεσπών περί μη παρεμπόδισης ένταξης της «Βόρειας Μακεδονίας» στους διεθνείς οργανισμούς.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β’ Αθηνών ΚΙΝΑΛ στην ομιλία του ανέφερε ότι δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Ελληνικής κοινής γνώμης τόσο πριν όσο και μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Ελληνικό κοινοβούλιο είναι ενάντια στη Συμφωνία αυτή και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αφουγκραστεί ένας πολιτικός συζητώντας με τους πολίτες. Οι δημοσκοπήσεις όπως εκείνη που παρουσίασε ο κ.Στράτος Φαναράς της Metron Analysis απλά επιβεβαιώνουν με αριθμούς τη διάχυτη αυτή πεποίθηση του Ελληνικού λαού. Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα που συνιστά για την Ελλάδα η αναγνώριση «Μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πως τώρα κανείς πλέον δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί επισήμως όταν ο οποιοσδήποτε αναφέρεται στους Σκοπιανούς ως «Μακεδόνες» γιατί πλέον η Ελληνική κυβέρνηση και το Ελληνικό κοινοβούλιο συμφώνησαν σε αυτό με την υπογραφή και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι ο όρος Citizenship (Ιθαγένεια) θα αποτελούσε έναν καλύτερο συμβιβασμό για την Ελληνική πλευρά από τον όρο nationality (εθνικότητα) που υπάρχει στο Αγγλικό κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο κ. Δημήτρης Ιατρίδης, Διεθνολόγος-Δικηγόρος και Στέλεχος της ΝΔ στην ομιλία του ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν  εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και επισήμανε πως η Ελλάδα δεν πήρε απολύτως κανένα αντάλλαγμα για τις υποχωρήσεις που έκανε με μείζονα υποχώρηση την αναγνώριση «Μακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας. Ανέφερε επίσης ότι ως αποτέλεσμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ενδεχομένως να προκύψουν και μειονοτικά ζητήματα από μία δήθεν «Μακεδονική» μειονότητα στην Βόρειο Ελλάδα και επισήμανε ότι ανησυχεί πολύ ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει την απαρχή αρνητικών εξελίξεων και για τα υπόλοιπα εθνικά θέματα.

Ο κ.Σπύρος Καρανικόλας, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ στην ομιλία του αναφέρθηκε ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ.Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύτηκε χωρίς να υπηρετήσει μία εθνική γραμμή που θα προέκυπτε ύστερα από σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως είχε ζητήσει η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ.Φώφη Γεννηματά. Ανέφερε επίσης ότι με ευθύνη της κυβέρνησης του κ.Αλέξη Τσίπρα εργαλειοποιήθηκε ένα εθνικό θέμα με στόχο να διχάσει τους πολιτικούς της αντιπάλους και τον Ελληνικό λαό. Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών τη χαρακτήρισε εθνικά επιζήμια και επιτομή αλυτρωτισμού μιας και εκχωρεί «Μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα στα Σκόπια.

 

1

Ο κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ ΚΕΔΙΣΑ

 

2

Το πάνελ της εκδήλωσης (από αριστερά προς τα δεξιά): κ.Στράτος Φαναράς (Πρόεδρος Δ.Σ. & Δ/νων Σύμβουλος Metron Analysis), κ.Κώστας Ζαχαριάδης (Δ/ντης Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ), κ. Γιώργος Κουμουτσάκος (Βουλευτής Β” Αθηνών,Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ), κ.Ανδρέας Λοβέρδος (Βουλευτής Β” Αθηνών ΚΙΝΑΛ, τ.υπουργός) κ. Ανδρέας Γ.Μπανούτσος (Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ), κ.Δημήτρης Ιατρίδης (Διεθνολόγος-Δικηγόρος, Στέλεχος ΝΔ), κ.Σπύρος Καρανικόλας(Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ)

 

3

Ο  κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

 

12 (4)

Ο κ.Στράτος Φαναράς,  Πρόεδρος  Δ.Σ. & Δ/νων Σύμβουλος Metron Analysis

 

4

 

5

Από αριστερά προς τα δεξιά: κ.Δημήτρης Ιατρίδης (Διεθνολόγος-Δικηγόρος, Στέλεχος ΝΔ) , κ.Γιώργος Κουμουτσάκος (Βουλευτής Β” Αθηνών,Τομεάρχης Εξωτερικών ΝΔ), κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος (Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ),κ.Κώστας Ζαχαριάδης(Δ/ντης Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ),κ.Σπύρος Καρανικόλας (Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ),  κ.Στράτος Φαναράς (Πρόεδρος Δ.Σ. & Δ/νων Σύμβουλος Metron Analysis)

 

6

 

7

Από αριστερά προς τα δεξιά:Ο  κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ, ο κ.Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β” Αθηνών ΚΙΝΑΛ, τ.υπουργός

 

8

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο  κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ, ο κ.Σπύρος Καρανικόλας, Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ

 

9

Από αριστερά προς τα δεξιά: Ο  κ.Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ, η Α.Ε. κ.Aleksandar Sunko Πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα

 

11

Η Οργανωτική Επιτροπή της Εκδήλωσης (Πάνω σειρά από αριστερά προς τα δεξιά): Εύα Ταταράκη, Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ, Ανδρέας Γ.Μπανούτσος, Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ, Βασιλική Καντιώτη, Δόκιμη Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ, Μενέλαος Γκίκας, Δόκιμος Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ (Κάτω σειρά από αριστερά προς τα δεξιά), Βασιλική Λινάρδου, Δόκιμη Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ, Χριστίνα Ζαχαράκη, Δόκιμη Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ, Κατερίνα Γιούμπα, Αναλύτρια ΚΕΔΙΣΑ