omiros-tsapalos

Η Ελλάδα χάνει την ευκαιρία. Η Τουρκία καραδοκεί και προτείνει εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Posted on Posted in Βαλκάνια & Ανατ.Μεσόγειος, Διεθνείς Εξελίξεις, ΕΕ & ΝΑΤΟ, Μέση Ανατολή, Στρατηγική & Άμυνα, Τρομοκρατία, Ασφάλεια & Οργανωμένο Έγκλημα

Γράφει ο Όμηρος Τσάπαλος, Ιδρυτικός Εταίρος & Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ

Η Ελλάδα είχε μια χρυσή ευκαιρία να βγει πολλαπλά κερδισμένη απο την σωστή διαχείριση του προσφυγικού, αλλά φαίνεται πως την χάνει χωρίς καν να αγωνιστεί για αυτήν.

Η τουρκική πρόταση περι νατοϊκής εμπλοκής στο Αιγαίο για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, έχει ήδη καλωσοριστεί τόσο απο το ΝΑΤΟ όσο και απο την Ε.Ε. και ορισμένα κράτη-μέλη. Αν προχωρήσει το σχέδιο τότε θα σημάνει την έμμεση εμπλοκή της Τουρκίας στην φύλαξη των ευρωπαϊκών (και ταυτόχρονα ελληνικών) συνόρων (μιας και είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο μάλιστα θα έχει και πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαχείριση του σχεδίου ελέγχου των ροών) αλλά ταυτόχρονα θα σημαίνει την παραίτηση εκ μέρους της Ελλάδας στο να αξιοποιήσει το θεόσταλτο δώρο που της έκανε η Ευρώπη, αυτό του σχηματισμού ευρωπαϊκής συνοριοακτοφυλακής.

Έπρεπε απο την πρώτη στιγμή να επιδιώξουμε τον τάχιστο σχηματισμό της και παράλληλα να συμφωνήσουμε με τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους μας οτι το εύρος δράσης της ακτοφυλακής θα ταυτίζεται με το εύρος των εθνικών χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου. De facto με αυτόν τον τρόπο θα αναγνωριζόταν απο το σύνολο της Ευρώπης αυτό που αμφισβητείται απο τους γείτονες μας: μέχρι που φτάνει η ελληνική δικαιοδοσία στα νερά του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, μια αμιγώς ευρωπαϊκή δύναμη θα δρούσε εντός ευρωπαϊκού εδάφους χωρίς καμία εμπλοκή της Τουρκίας εντός του εύρους δράσης της πρώτης. Δυο νίκες με μια κίνηση.

Αυτό το δώρο δεν το αξιοποίησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και αφού δεν κάνει και τίποτα για να περιορίσει το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, η Τουρκία αρπάζει την ευκαιρία και προτείνει εμπλοκή του ΝΑΤΟ, άρα και εμπλοκή της ίδιας στην επιτήρηση του Αιγαίου. Πρόκειται για επικίνδυνη πρόταση που πρέπει νωρίς το Υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιες αρχές να εξετάσουν με γνώμονα την διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων.

Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στο rizopoulospost.com