Kostantinos Nikoletopoulos 250

Το Δίκτυο Χακάνι και οι Ταλιμπάν

Posted on Posted in Αναλύσεις, Τρομοκρατία, Ασφάλεια & Οργανωμένο Έγκλημα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

 

Ο Σιρατζουντίν Χακάνι (Sirajuddin Haqqani) ηγέτης του Δικτύου Χακάνι αποτελεί σήμερα,  ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου 2021, μεγάλο πονοκέφαλο τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Ισλαμικού εμιράτου όσο και για τη Δύση, καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο ακραία στελέχη των Ταλιμπάν.

Ο Χακάνι γεννήθηκε το 1979 στην επαρχία Πάκτια του Αφγανιστάν, και ήταν γιός εμπόρου. Σπούδασε στο Πακιστάν, ενώ δεν έλαβε μέρος στον Αφγανό- Σοβιετικό πόλεμο καθώς ήταν μικρός σε ηλικία, όπως και οι περισσότεροι μαχητές των Ταλιμπάν σήμερα. Μέχρι το 2008 δεν ήταν γνωστός στη Δύση , καθώς κρατούσε ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ.

Τον Ιανουάριο του 2008 κάνει την εμφάνιση του στο  πόλεμο του Αφγανιστάν μπαίνοντας στη λίστα του FBI  μετά τη διεξαγωγή της επίθεσης στο Serena Hotel όπου σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι ήταν ο κύριος ενορχηστρωτής της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Η δράση του γίνεται όλο και πιο άγρια καθώς το 2009 είναι αυτός που ενορχήστρωσε την επίθεση στην επαρχία Χόστ του Αφγανιστάν . Στις 30 Δεκεμβρίου 2009 αντιπροσωπεία της CIA  θα συναντούσε ένα Ιορδανό γιατρό που υποτίθεται ότι θα έδινε πληροφορίες για τον που βρίσκεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο γιατρός δεν ήταν άλλος από τον Ιορδανό Abu-Malal al-Balawi.

Ο Αl-Balawi έφτασε στην αμερικανική βάση στις 16:30 τοπική ώρα και ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά τα οποία ενεργοποίησε . Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 9 πράκτορες της CIA  και τραυματίστηκαν άλλοι 6 . Την επίθεση είχε οργανώσει ο Sirajuddin Haqqani που φαίνεται ότι είχε στρατολογήσει τον Αλ Μπαλάουι. Στις 8 Φεβρουαρίου 2010 η αμερικανική πολεμική αεροπορία εξόντωσε σε αεροπορική επιδρομή 31 ανθρώπους . Η αεροπορική επιδρομή είχε σαν στόχο την εξουδετέρωση του δικτύου Χακάνι , που είχε βρει καταφύγιο στο Πακιστάν.

Οι ΗΠΑ βέβαια δεν ήταν ιδιαίτερα δυναμικές στις πιέσεις που ασκούσαν στο Πακιστάν για τη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ του Ισλαμαμπάντ και των Ταλιμπάν. Οι πρώτες κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ κατά του Πακιστάν ήταν το 2011 μετά τη σύλληψη του Σακίλ Αφράιντι όπου μείωσαν τη βοήθεια προς το Ισλαμαμπάντ κατά 33 εκατομμύρια δολάρια. Το 2015 ο Χακάνι μετά το θάνατο του Μουλά Ομάρ φαίνεται ότι ήταν ο οργανωτής των επιθέσεων των Ταλιμπάν κατά των δυνάμεων της RSM (Resolute Support Mission in Afghanistan) όπου ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός. Κατά τη εκτίμηση του γράφοντος, οι δυνάμεις του Χακάνι ήταν οι πιο επίλεκτες των Ταλιμπάν στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Στις 25 Μαΐου 2016 με την ανάληψη της ηγεσίας των Ταλιμπάν από τον  Mawlawi Hibatullah Akhundzada, ο Χακάνι έγινε ο κύριος υπεύθυνος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ταλιμπάν.

Στις 31 Μαΐου 2017 ήταν αυτός που οργάνωσε την επίθεση στην  Καμπούλ. Μαχητής του δικτύου Χακάνι ήταν αυτός που ανατινάχτηκε με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Καμπούλ που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 150 ανθρώπων και τον τραυματισμό 500. Η έναρξη των συζητήσεων στη Ντόχα του Κατάρ μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν ήδη από το 2017 και κυρίως από το 2018 και έπειτα δημιούργησε στις τάξεις των Ταλιμπάν έντονη διαμάχη. Υπήρχαν δυο άτυπες φράξιες:  Την πρώτη  την υιοθετούσε ο υπαρχηγός των Ταλιμπάν και κουνιάδος του Μουλά Ομάρ Αμπντούλ, Γκάνι Μπαραντάρ ο οποίος είχε απελευθερωθεί το 2018 από το Πακιστάν μετά από εντολή των ΗΠΑ. Η φράξια του Μπαραντάρ έλεγε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στην  διπλωματία για να επιτευχθεί αποχώρηση της RSM και να εξασφαλιστεί η νομιμοποίηση για τους Ταλιμπάν . Από την άλλη, υπήρχε η φράξια των ακραίων Ταλιμπάν και ιδίως του δικτύου Χακάνι που πίστευε ότι μόνο με τα όπλα θα μπορούσαν να  αποχωρήσουν οι ξένες δυνάμεις από το Αφγανιστάν , και στη συνέχεια οι Ταλιμπάν να αναλάβουν την εξουσία.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Ντόχα το 2020, ο Χακάνι από το Μάιο του 2021 συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις των Ταλιμπάν κατά της κυβέρνησης Γκάνι.  Στις 24 Ιουνίου 2021 με διαταγή του ο Χακάνι κατέστησε σαφές στους μαχητές του ότι η μέρα που οι Ταλιμπάν θα ανέλθουν στην εξουσία πλησιάζει και δε θα πρέπει να υπάρχουν ακραίες ενέργειες ούτε κατά των Αφγανών στρατιωτών  που παραδίδονται,  ούτε κυρίως κατά του ντόπιου πληθυσμού. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 ανέλαβε Υπουργός Εσωτερικών της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν. Στις 17 Μαΐου 2022 σε συνέντευξη του υποσχέθηκε ότι η χώρα του δε θα αποτελέσει ποτέ ξανά τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ ενώ δεσμεύτηκε ότι σύντομα οι γυναίκες θα ξανά πάνε στο γυμνάσιο και το λύκειο. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η Χιτζάμπ δεν είναι υποχρεωτική  αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρησιμοποίηση της.

 

Πηγές

https://web.stanford.edu/group/mappingmilitants/cgi-bin/groups/print_view/363

https://www.longwarjournal.org/archives/2021/06/talibans-deputy-emir-issues-guidance-for-governance-in-newly-seized-territory.php

https://www.efsas.org/publications/articles-by-efsas/the-haqqani-network-a-brief-profile/

https://newrepublic.com/article/72800/islamabad-boys

https://web.archive.org/web/20171014133037/http://www.counterterrorlectures.com/counter-terror/calendar/2015/8/

https://www.newsweek.com/sirajuddin-haqqani-afghanistan-cabinet-member-wanted-fbi-10-million-reward-offered-1626785

https://www.fbi.gov/wanted/terrorinfo/sirajuddin-haqqani

https://www.arabnews.pk/node/2037596/pakistan

https://web.stanford.edu/group/mappingmilitants/cgi-bin/groups/print_view/363

https://web.archive.org/web/20100207144203/http://www.atimes.com/atimes/South_Asia/LB05Df01.html

https://www.bbc.com/news/world-asia-36381563

https://www.france24.com/en/live-news/20210821-the-haqqani-network-afghanistan-s-most-feared-militants

https://www.voanews.com/a/key-taliban-leader-promises-good-news-on-afghan-girls-education-/6576630.html

KEDISA--ανάλυση