konstantinos-pantelis

Το AKP επανέκτησε τα υψηλά του ποσοστά στις εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία

Posted on Posted in Βαλκάνια & Ανατ.Μεσόγειος

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής, Εξωτερικός Συνεργάτης ΚΕΔΙΣΑ

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (ΑΚP) επανέκτησε την πλειοψηφία στο τουρκικό Κοινοβούλιο και με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να σχηματίσει μια μονοκομματική κυβέρνηση και πάλι μετά τις γενικές εκλογές της Κυριακής 1ης Νοεμβρίου.

Με σχεδόν το 90% των καταμετρημένων ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κατέχει ποσοστό 49,9% επί των ψήφων.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), έμεινε πολύ πίσω ως δεύτερο με ποσοστό που αγγίζει το 25,4%. Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) κατέλαβε το 11,9%, ενώ το φιλοκουρδικό HDP κινήθηκε λίγο πάνω από το όριο που απαιτείται για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης αναμένεται να καταλάβει 316 έδρες, το CHP 134, το ΜΗΡ 41, ενώ το HDP προβλέπεται να κερδίσει 59 έδρες.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει στο τιμόνι με φόντο μια κυβέρνηση απόλυτης πλειοψηφίας. Παράλληλα, το κόμμα του εξασφάλισε μια ολοκληρωτική πλειοψηφία για πρώτη φορά μετά από το 2002. Σημειώνεται ότι το AKP είχε χάσει έδαφος στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου, όταν και οι συνομιλίες απέτυχαν να σχηματίσουν μια συμμαχική κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου, αρκέστηκε σε μια απλή ανάρτηση στο Twitter όπου έγραψε «Alhamdulillah» (Δόξα τω Θεώ), πριν εμφανιστεί δημόσια από το πατρικό του σπίτι στην κεντρική πόλη της Ανατολίας, Κόνια και τύχει επευφημιών από τους υποστηρικτές του κόμματος για την εκλογική νίκη.

«Σήμερα είναι μια νίκη για τη δημοκρατία μας και το λαό μας … Ας ελπίσουμε ότι θα σας υπηρετήσουμε καλά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα σταθούμε μπροστά σας για άλλη μια φορά το 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Το κόμμα HDP δεν είχε ομολογουμένως τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υποχώρησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία, αφότου οι υποστηρικτές του αποτέλεσαν στόχο βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στην Άγκυρα, η οποία είχε τραγικό απολογισμό πάνω από 100 νεκρούς, μέσα τον Οκτώβριο. Τελικώς κατάφερε να συγκεντρώσει λιγότερες ψήφους από ό, τι στις εκλογές του Ιουνίου όταν κέρδισε το 13%. Αυτή τη φορά αυτό που κατάφερε ήταν να καταλάβει ποσοστό λίγο πάνω από το όριο που απαιτείται προκειμένου να παραμείνει στο Κοινοβούλιο. Αν δεν το είχε κάνει, το κόμμα του Ερντογάν θα βρισκόταν στη θέση να καταλάβει μια υπερ-πλειοψηφία, που θα του χορηγούσε επιπλέον εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Η συν-επικεφαλής του HDP έσπευσε να καταδείξει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα αρνητικά αποτελέσματα του κόμματός της. Είπε ότι το αποτέλεσμα των γενικών εκλογών της Τουρκίας ήταν το αποτέλεσμα μιας εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης από τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Η Φιγκέν Γιουξεκντάγκ είπε ακόμη ότι το HDP θα «αναλύσει λεπτομερώς» την πτώση των ποσοστών του από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, αλλά δήλωσε ότι το γεγονός πως το κόμμα είχε ξεπεράσει το όριο του 10% που απαιτείται για να εισέλθει στο Κοινοβούλιο ήταν εντούτοις μια επιτυχία.

Το εκλογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη σοβαρή κατάσταση στην Τουρκία μεταξύ των συντηρητικών υποστηρικτών του Ερντογάν, τον οποίο βλέπουν σαν ήρωα της εργατικής τάξης, και των Κοσμικών που βλέπουν με σκεπτικισμό τον αυταρχισμό του και τα ισλαμιστικά του ιδεώδη.

Στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική πόλη του Ντιγιαρμπακίρ, οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων ενάντια σε διαδηλωτές που έριχναν πέτρες, μετά την υποδοχή για τα χαμηλά ποσοστά της φιλοκουρδικής αντιπολίτευσης, τα οποία κινήθηκαν κοντά στο όριο του 10% που απαιτείται για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επιδίωξε μέσα από την προεκλογική του εκστρατεία την υπέρ-πλειοψηφία και τις περισσότερες από 376 έδρες προκειμένου να αλλάξει το Σύνταγμα με την ελπίδα να παραμείνει στην εξουσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σε αυτή τη βάση όπως φαίνεται δεν τα κατάφερε.

Πηγές
Reuters
Euronews