O Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, υποδέχθηκε χθες τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο Παρίσι, η οποία δεσμεύθηκε για ενεργό συμμετοχή της Γερμανίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης. Οι εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και οι ανοικτές κατηγορίες της Μόσχας ότι η Αγκυρα βοηθά τους τζιχαντιστές περιπλέκουν την προσπάθεια του Γάλλου προέδρου να συμπήξει διεθνή συμμαχία.
Στην Ουάσιγκτον, ο Φρανσουά Ολάντ εισέπραξε την αλληλεγγύη του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα, ο οποίος συμφώνησε να εντείνει τα αεροπορικά πλήγματα κατά των τζιχαντιστών και τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη το ενδεχόμενο να συνεργαστεί πιο στενά με τη Ρωσία. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι το πρόβλημα της Ουάσιγκτον είναι ότι «η Ρωσία εστιάζει στην ενίσχυση του Ασαντ αντί να εστιάσει στο ΙSIS». Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η στενότερη αμερικανορωσική συνεργασία θα απαιτούσε «στρατηγική μετατόπιση», παροτρύνοντας τη Ρωσία να σταματήσει να βομβαρδίζει άλλες ομάδες ανταρτών. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι πολλοί από τους αντάρτες που βομβαρδίζει είναι τζιχαντιστές, απλώς ανήκουν σε άλλες ομάδες πλην του «Ισλαμικού Κράτους» και έχουν ανοικτούς διαύλους με τη Δύση.
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στο συριακό χωρίς τη Ρωσία, ιδίως μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στο πλευρό του Μπασάρ αλ Ασαντ. Καθώς όμως το Παρίσι δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με το Κρεμλίνο, τον ρόλο της επικοινωνίας με τη Μόσχα θα αναλάβει η Αγκελα Μέρκελ, η οποία έχει τακτικές επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο, παρά το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ανήκει στο παραδοσιακά καχύποπτο προς τη Ρωσία στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η πρόταση για κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων, προκειμένου να μην διασχίζουν τα σύνορα τζιχαντιστές. «Θεωρώ ότι αυτή είναι μία καλή πρόταση, και αύριο ο πρόεδρος Ολάντ θα μας μιλήσει γι’ αυτήν με περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε σοβαρά τα απαιτούμενα μέτρα». Το κλείσιμο αυτό θα εξυπηρετούσε και την άλλη μεγάλη επιδίωξη της Ευρώπης στην περιοχή, που δεν είναι άλλη από τον εγκλωβισμό των Σύρων προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας τους.
Αποστολή στρατευμάτων
Παράλληλα, η Γερμανία υποσχέθηκε χθες να υποστηρίξει τις στρατιωτικές ενέργειες της Γαλλίας στο Μάλι, αποστέλλοντας 650 στρατιώτες στη μάχη της Γαλλίας κατά των τζιχαντιστών του ISIS της Δυτικής Αφρικής. Ως τώρα, η Γερμανία έχει στείλει στην πρώην γαλλική αποικία δύναμη 200 ατόμων στα πλαίσια της εντολής του ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, χθες άνοιξαν ξανά τα σχολεία των Βρυξελλών, που παρέμεναν κλειστά από το Σάββατο, και επαναλειτούργησαν οι μισοί σταθμοί του μετρό, καθώς αποκλιμακώνονται οι έρευνες των Αρχών. Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρειντέρς ζήτησε από τους Γάλλους να μην μεταθέτουν ευθύνες. «Οταν έχεις 130 νεκρούς σε μία πόλη, σημαίνει ότι κάτι πήγε στραβά. Είναι λάθος να θεωρεί κανείς ότι το λάθος έγινε μόνο στο εξωτερικό».
Πηγή: www.kathimerini.gr