Το «πράσινο φως» της Βουλής των Κοινοτήτων για συμμετοχή της Βρετανίας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ ζήτησε χθες ο Ντέιβιντ Κάμερον.
«Αν δεν δράσουμε τώρα, που η φίλη και σύμμαχός μας Γαλλία έχει δεχθεί αυτό το πλήγμα, τότε οι φίλοι και σύμμαχοί μας δικαιολογημένα θα αναρωτηθούν: αν όχι τώρα, πότε;» διερωτήθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός από το βήμα του Κοινοβουλίου.
Η κυβέρνηση Κάμερον κινείται προσεκτικά για την εξασφάλιση της αναγκαίας πλειοψηφίας, ώστε να μην επαναληφθεί η οδυνηρή εμπειρία του 2013. Τότε, η πλειοψηφία των βουλευτών είχε ανάψει κόκκινο φως στον Κάμερον, ο οποίος επιδίωκε τον βομβαρδισμό θέσεων του καθεστώτος Ασαντ από τη βρετανική αεροπορία. Αυτή τη φορά, ο Βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν εννοεί να βομβαρδίσει το καθεστώς Ασαντ, παρά μόνο το «Ισλαμικό Κράτος». «Δεν επιθυμούμε να αναλάβουμε στρατιωτική δράση για να πετύχουμε αλλαγή καθεστώτος στη Συρία», δήλωσε σχετικά. Προσέθεσε δε ότι δεν θα φέρει την πρότασή του στη Βουλή, παρά μόνον εφόσον θα έχει εξασφαλισθεί η υπερψήφισή της, καθώς δεν εννοεί να προσφέρει «μια προπαγανδιστική νίκη» στους τζιχαντιστές.
Οι Βρετανοί πολίτες, όπως και η πλειοψηφία των βουλευτών, ήταν μέχρι πρότινος αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας τους στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, εξαιτίας των αρνητικών εμπειριών από τις προηγούμενες εμπλοκές της χώρας τους στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη και κυρίως στο Ιράκ. Ωστόσο, το πρόσφατο λουτρό αίματος που προκάλεσε το «Ισλαμικό Κράτος» στο Παρίσι επέδρασε καταλυτικά στη μεταστροφή της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το 59% των πολιτών υποστηρίζει τη συμμετοχή της Βρετανίας στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του ISIS.
Αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος φέρονται ήδη έτοιμοι να υπερψηφίσουν την πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο Κάμερον. Το ίδιο προετοιμάζονται να πράξουν και αρκετοί βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, παρότι ο νέος, αριστερός ηγέτης τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, τάσσεται εναντίον. Την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, ο τελευταίος σκέφτεται να αφήσει ελεύθερους τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδησιν, όπως προκύπτει από χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος για θέματα Οικονομικής Πολιτικής, Τζον Μακντόνελ.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους βουλευτών ότι ενδεχόμενη συμμετοχή της Βρετανίας στις πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» θα στοχοποιήσει τη χώρα του. Υποστήριξε ότι η Βρετανία έχει ήδη μπει στο κάδρο των τζιχαντιστών, όπως έδειξε η τρομοκρατική επίθεση του περασμένου Ιουνίου σε τουριστικό θέρετρο στην Τυνησία, όπου έχασαν τη ζωή τους 30 Βρετανοί τουρίστες.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε μέχρις ότου επιλυθεί η κρίση στη Συρία για να ασχοληθούμε με το «Ισλαμικό Κράτος». Θα ήταν σφάλμα αν το Ηνωμένο Βασίλειο ανέθετε υπεργολαβικά σε άλλες χώρες τη δική του ασφάλεια», τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον. Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός απέκλεισε ρητά την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στη Συρία, κάτι που επίσης αποκλείουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία.
Στο μεταξύ, η Γερμανία αναμένεται να αναλάβει το δικό της μερίδιο στην εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», ανταποκρινόμενη στο σχετικό αίτημα της Γαλλίας. Το Βερολίνο θα αναπτύξει αναγνωριστικά αεροσκάφη Tornado, αεροσκάφη ανεφοδιασμού και μία φρεγάτα στις συριακές ακτές, αφού οι σχετικές προτάσεις της κυβέρνησης Μέρκελ εγκριθούν από το Κοινοβούλιο. «Σήμερα, η κυβέρνηση έλαβε δύσκολες αλλά σημαντικές και αναγκαίες αποφάσεις», δήλωσε η υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την επομένη της συνάντησης Ολάντ-Μέρκελ στο Παρίσι.
Πηγή: www.kathimerini.gr