Δεκατέσσερις έως δεκαπέντε ξένοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 29 θυμάτων της τζιχαντιστικής επίθεσης στην Ουαγκαντούγκου, σύμφωνα με διαφορετικούς απολογισμούς που δόθηκαν σήμερα από έναν υπουργό και τον εισαγγελέα της Μπουρκίνα Φάσο, ενώ επτά πτώματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.
Σύμφωνα με την καταμέτρηση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Σιμόν Κομπαορέ, έχουν σκοτωθεί τέσσερις Καναδοί, τρεις Ουκρανοί, δύο Γάλλοι, δύο Ελβετοί, δύο Πορτογάλοι και ένας Ολλανδός –δηλ. 14 ξένοι–, καθώς και οκτώ πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μαΐζα Σερέμε, οι νεκροί είναι τέσσερις Καναδοί, δύο Ουκρανοί, μία Γαλλο-ουκρανή, δύο Γάλλοι, δύο Ελβετοί, ένας Πορτογάλος, ένας Ολλανδός, ένας Αμερικανός και ένας Λίβυος –συνολικά 15 ξένοι–, καθώς και επτά πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο.
Από τα επτά πτώματα που δεν έχουν αναγνωριστεί οι τρεις είναι λευκοί και οι τέσσερις μαύροι, διευκρίνισε ο εισαγγελέας.
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε χθες βράδυ πως σκοτώθηκαν έξι Καναδοί, όμως είναι πιθανό από αυτούς ορισμένοι να μην έχουν ταυτοποιηθεί ή να είχαν διπλή υπηκοότητα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν το πρωί τον θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη.
Εξάλλου, τρεις τζιχαντιστές, «δύο με λευκό δέρμα και ένας με μαύρο δέρμα», έχασαν επίσης τη ζωή τους, σύμφωνα με τον υπουργό.
«Στο παρόν στάδιο της έρευνας, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των τζιχαντιστών», υπογράμμισε ο Σιμόν Κομπαορέ, που ρωτήθηκε για τις μαρτυρίες που κάνουν λόγο για έναν αριθμό μεγαλύτερο των τριών. «Η εξαντλητική έρευνα συνεχίζεται, ερευνήθηκαν 129 ξενοδοχεία», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την έρευνα, «οι τζιχαντιστές πήγαν να προσευχηθούν σε ένα τέμενος πίσω από το ξενοδοχείο», ένα τέμενος κοινώς γνωστό ως Ουαχαμπίγια, είπε, λέγοντας ότι υπάρχει πιθανότητα οι τζιχαντιστές να είχαν προχωρήσει σε μια κατόπτευση του χώρου, «ίσως μαζί με συνεργούς».
Στο καφέ Cappuccino, που καταμετρά τους περισσότερους νεκρούς, «συχνάζουν ξένοι. Αν η πρόθεση ήταν να προκαλέσουν αρκετό κακό στους ξένους, είναι εκεί όπου θα μπορούσε να βρει κανείς έναν τέτοιο αριθμό», συνέχισε.
«Οι τζιχαντιστές έφθασαν με τρία οχήματα. Και είναι εκείνοι που άνοιξαν πυρ για να καλύψουν τα ίχνη τους», πρόσθεσε.
Δώδεκα γάλλοι ερευνητές –έξι χωροφύλακες και έξι αστυνομικοί– έφθασαν σήμερα για να βοηθήσουν στη διεξαγωγή των ερευνών, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Αλ Κάιντα του ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi), η οποία την απέδωσε στην οργάνωση Αλ-Μουραμπιτούν του τζιχαντιστή ηγέτη Κοχτάρ Μπελμοχτάρ, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία SITE που παρακολουθεί τις ισλαμιστικές ιστοσελίδες.
Πηγή: www.kathimerini.gr