«Πόλεμος του Αφγανιστάν – Η αποτυχία του ΝΑΤΟ στο νεκροταφείο των αυτοκρατοριών 2001-2023»: Βιβλίο του Δημοσιογράφου και Αναλυτή του ΚΕΔΙΣΑ Κωνσταντίνου Νικολετόπολου

Posted on Posted in Νέα ΚΕΔΙΣΑ

Ο Δημοσιογράφος και Αναλυτής του ΚΕΔΙΣΑ Κωνσταντίνος Νικολετόπουλος,  μέσα από το βιβλίο του  «Πόλεμος του Αφγανιστάν – Η αποτυχία του ΝΑΤΟ στο νεκροταφείο των αυτοκρατοριών 2001-2023» των Εκδόσεων Παπαζήση περιγράφει το ταξίδι του Αφγανιστάν από την ελπίδα στην απογοήτευση. Αρχικά, το βιβλίο ξεκινάει με μια σύντομη ιστορία της ασιατικής αυτής  χώρας, προχωρώντας   στα αίτια και τις αφορμές που οδήγησαν τελικά το ΝΑΤΟ  να ξεκινήσει τις πολεμικές  επιχειρήσεις μέσα στο 2001. Μία σειρά από γεγονότα, οικεία στους περισσότερους από εμάς, αφού το διάστημα που πέρασε δεν είναι και τόσο μεγάλο.

Στη συνέχεια, δίνεται έμφαση στα αμιγώς στρατιωτικά γεγονότα επί του πεδίου των μαχών. Χαρακτηριστικές είναι η επιχείρηση Red Wings και οι μάχες στις επαρχίες Βανάτ και Καμντέζ , που αποτέλεσαν τις πιο φονικές μάχες του αμερικανικού στρατού στο Αφγανιστάν.

Στο βιβλίο επίσης περιγράφονται και οι εξελίξεις πέρα των πεδίων των μαχών: Όπως οι ανυπόστατες δηλώσεις Αμερικανών  και Ευρωπαίων αξιωματικών της ISAF  περί συντριβής των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα ,όπως  και της  αδυναμίας των δυο εξτρεμιστικών οργανώσεων να αναλάβουν την εξουσία στο Αφγανιστάν λόγων δημιουργίας  ισχυρών Αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Κρίσιμο είναι και το διάστημα από το 2015 μέχρι το 2021, όπου έχουμε  την αλλαγή του ρόλου του ΝΑΤΟ (μέχρι το 2014 το ΝΑΤΟ συμμετείχε σε επιχειρήσεις , ενώ από το 2014 η  κύρια αποστολή του  ήταν η εκπαίδευση των Αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας).

Ακόμη, στο βιβλίο περιγράφεται η έντονη παρουσία των Ταλιμπάν σε όλους τους τομέις,  σε ολόκληρη τη χώρα,  όπως και οι φιλότιμες προσπάθειες του Αφγανικού λαού να σταθεί ξανά στα πόδια του. Δυστυχώς,  οι προσπάθειες του Αφγανικού λαού και του ΝΑΤΟ το 2021 δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στα τελευταία κεφάλαια  δίνεται ιδιαίτερη έμφαση  στις ηρωικές προσπάθειες της RSM (Συνασπισμός του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν 2015-2021)  προκειμένου να σώσει άμαχους  Αφγανούς κατά  τον Αύγουστο του 2021, καθώς  και στην θυσία των 13 Αμερικανών πεζοναυτών, οι οποίοι το διάστημα 15-30 Αυγούστου 2021 μαζί με χιλιάδες άλλους έσωσαν περίπου 160.000 Αφγανούς από τη μανία των Ταλιμπάν .

Το βιβλίο τελειώνει με μια αχτίδα ελπίδας  καθώς  περιγράφεται ο  αγώνας  του  Αφγανικού κινήματος αντίστασης  κατά των Ταλιμπάν στο Παντζίρ . Ως τώρα,  το κίνημα αυτό έχει επιφέρει σημαντικά πλήγματα στους Ταλιμπάν και αποτελεί μια πηγή ελπίδας για τον Αφγανικό λαό που αντιτίθεται στους Ταλιμπάν.

Το βιβλίο  βασίζεται  κυρίως σε πραγματικές ιστορίες πρωταγωνιστών που έλαβαν μέρος στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

https://www.politeianet.gr/books/9789600241914-nikoletopoulos-konstantinos-papazisis-polemos-tou-afganistan-2001-2023-363979

 

KEDISA--ενημέρωση2