assets_LARGE_t_420_54620939_type12713

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν απειλεί τις ΗΠΑ με βόμβες υδρογόνου

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

«Οι επιστήμονες και οι τεχνικοί μας μπορούν να πυροδοτήσουν βόμβες υδρογόνου ικανές να εξαφανίσουν με τη μία όλη την επικράτεια των ΗΠΑ» δηλώνει η Βόρειος Κορέα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο KCNA.

Προκλήσεις
Ταυτόχρονα ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ προσθέτει ότι η δοκιμή βόμβας που προηγήθηκε δεν είχε στόχο «ούτε να απειλήσει κανέναν ούτε να προκαλέσει για συγκεκριμένο σκοπό», αλλά ήταν μια αναγκαία ενέργεια για την ενίσχυση του πυρηνικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της ολοένα και πιο εχθρικής αμερικανικής πολιτικής.

Παρότι ειδικοί αμφισβητούν τους ισχυρισμούς της βορειοκορεατικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι αυτό που εξερράγη δεν μπορεί να ήταν βόμβα υδρογόνου -ή ότι δεν ήταν επιτυχής η δοκιμή- κι ενώ εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες για την εγκυρότητα του βίντεο όπου καταγράφεται η δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου (ειδικοί επισημάνουν δύο καρέ που δείχνουν ότι ο πύραυλος τυλίχθηκε στις φλόγες αμέσως μετά την εκτόξευσή του και άρχισε να γίνεται κομμάτια, πλάνα που καλύπτονται από παλιότερα εκτόξευσης πυραύλου), οι βρυχηθμοί της Πιονγκγιάνγκ προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.

Παράλληλα, η ένταση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται πλέον στο κόκκινο, καθώς χτες στρατιωτικές δυνάμεις της Νοτίου Κορέας έριξαν προειδοποιητικά πυρά κατά ιπτάμενου αντικειμένου που θεωρείται ότι ήταν βορειοκορεατικό μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα κοντά στα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το θερμό επεισόδιο σημειώθηκε όταν το βορειοκορεατικό drone πλησίασε ένα νοτιοκορεατικό στρατιωτικό παρατηρητήριο, στη μεθόριο, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Σεούλ, με στόχο, όπως ισχυρίζεται ο νοτιοκορεατικός στρατός να κατασκοπεύσει τις κινήσεις των στρατευμάτων που βρίσκονται στην περιοχή. Αμέσως μετά τις προειδοποιητικές βολές άλλαξε πορεία και κινήθηκε προς τον Βορρά.

Διαβουλεύσεις
Η Σεούλ κάλεσε το Πεκίνο να αναλάβει ηγετικές πρωτοβουλίες στην περιοχή. «Είμαι σίγουρη ότι η Κίνα γνωρίζει καλά ότι η ισχυρή βούληση, αν δεν συνοδεύεται από τα κατάλληλα βήματα, δεν θα μπορέσει να σταματήσει την πέμπτη και έκτη πυρηνική δοκιμή και δεν θα μπορέσει να εγγυηθεί την πραγματική ειρήνη και τη σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου.

Πιστεύω ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επιδείνωση της κατάστασης», τόνισε η πρόεδρος της Ν. Κορέας, Παρκ Γκουν-χιε, ενώ και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχει ζητήσει από την Κίνα να υιοθετήσει σκληρότερη γραμμή έναντι της Βορείου Κορέας, διαμηνύοντας ότι η σχέση της με την Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί να «είναι μπίζνες όπως συνήθως».

Η Κίνα, πάντως, σύμμαχος και κύριος εμπορικός εταίρος της Βορείου Κορέας, εξοργίστηκε επειδή δε ενημερώθηκε εκ των προτέρων για τη δοκιμή της βόμβας υδρογόνου, ενώ και τα σχέδια του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να επισκεφτεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν το Πεκίνο πάγωσαν.

Επιπλέον, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε σχεδόν ομόφωνα νομοθεσία που προβλέπει επιβολή πρόσθετων κυρώσεων στη Β. Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα, ενώ σε κατάσταση υψίστου συναγερμού τέθηκαν από τη Δευτέρα οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για την περίπτωση οποιασδήποτε πρόκλησης από τη Βόρειο Κορέα.

Πηγή: www.ethnos.gr