131C92D7ED23DC11CCEC6CEB3357A93B

Η Ιταλία τροχοπέδη στη χρηματοδότηση της Αγκυρας

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

ΡΩΜΗ. Το σχέδιο χρηματοδότησης της Τουρκίας με 3 δισ. ευρώ, ώστε η Αγκυρα να δεσμευτεί σε αντάλλαγμα να περιορίσει τη μεταναστευτική ροή, σχεδιάζει να εμποδίσει η Ιταλία, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους. «Μόνο ένα κράτος-μέλος, η Ιταλία, διαφωνεί με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί η Ιταλία εγείρει αντιρρήσεις», είπε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters. Το θέμα πρόκειται να θέσει στη σημερινή συνάντηση Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ενταση στη «ζούγκλα»

Στο μεταξύ, ένταση επικρατούσε χθες στον αχανή αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων του Καλαί, γνωστού ως «ζούγκλα», καθώς οι πρόσφυγες αντιδρούσαν στις προσπάθειες των γαλλικών αρχών να τους μεταφέρουν σε μόνιμο στρατόπεδο, προκειμένου να τους προστατεύσουν από το επερχόμενο δριμύ κύμα ψύχους.

Η «ζούγκλα» στην πόλη του Καλαί, στα παράλια της Μάγχης, στεγάζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συρρεύσει εκεί με την ελπίδα να βρουν μέσον μετάβασης στη Βρετανία.

Η αναμενόμενη απότομη πτώση του υδράργυρου μέσα στις επόμενες ημέρες, όμως, οδήγησε τις γαλλικές αρχές στην απόφαση μεταφοράς των 4.000 συγκεντρωμένων σε παρακείμενο στρατόπεδο –πιο μακριά από το λιμάνι– με θερμαινόμενα εμπορευματοκιβώτια κοντέινερ, εξοπλισμένα με ηλεκτρικό ρεύμα και παιδικά κρεβάτια.

Τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης έχουν, όμως, προκαλέσει την αντίδραση των προσφύγων, που εκφράζουν δυσαρέσκεια στην προοπτική μεταφοράς τους.

Ο εκπρόσωπος των Αφγανών προσφύγων, Σικαντέρ Νοριστανί, έλεγε χθες ότι οι κάτοικοι της «ζούγκλας» δίσταζαν να αφήσουν πίσω τους τα καταστήματα και τα καφενεία που κατασκεύασαν στη «ζούγκλα», ενώ αρνούνταν κατηγορηματικά να υποβληθούν σε καταγραφή ανθρωπομετρικών στοιχείων, δίνοντας τα αποτυπώματά τους, όπως απαιτούν οι Αρχές από όσους επιθυμούν μία θέση στα κοντέινερ. «Λένε ότι, αν και τα κοντέινερ είναι καλύτερα από τις σκηνές, δεν διαθέτουν κουζίνες ή λουτρά. Αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι οι συσκευές αποτύπωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς φοβούνται ότι τα στοιχεία αυτά θα επιτρέψουν στις βρετανικές αρχές να τους απελάσουν, εφόσον φθάσουν στη χώρα», είπε ο Νοριστανί.

Καταδίκη αποστράτου

Στο μεταξύ, σε χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ με αναστολή καταδίκασε χθες δικαστήριο της Βουλώνης τον Βρετανό απόστρατο και ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των προσφύγων Ρομπ Λάουρι. Ο Βρετανός είχε αποπειραθεί τον Οκτώβριο να συνοδεύσει στη Βρετανία 4χρονη Αφγανή κάτοικο της «ζούγκλας», ανταποκρινόμενος στην παράκληση των γονέων της.

Αν και το δικαστήριο δεν κήρυξε τον Λάουρι ένοχο για την κατηγορία της διακίνησης παράτυπων μεταναστών, που επισείει ποινές ειρκτής, ο Βρετανός ακτιβιστής έχει πια βεβαρημένο ποινικό μητρώο στη Γαλλία.

Πηγή: www.kathimerini.gr