Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κάλεσαν το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στη συμμαχία σε μια απόπειρα για την πρώτη διεύρυνση μετά το 2009. Η πρόσκληση γίνεται παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις ότι μια νέα διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας θα προκαλούσε ρωσικές κυρώσεις.
Ο Μαυροβούνιος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Λούξιτς έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ με τον επικεφαλής της Συμμαχίας, γ. Στόλτενμπεργκ να τον καλωσορίζει λέγοντας: «Ελπίζω αυτά να είναι η αρχή μιας υπέροχης συμμαχίας»
Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η πρόσκληση στο Μαυροβούνιο δεν σχετίζεται με τη Ρωσία όμως διπλωματικοί αξιωματούχοι της Συμμαχίας σημειώνουν ότι αποτελεί ένα μήνυμα στη Μόσχα πως δεν μπορεί να θέτει ενστάσεις σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της συμμαχίας ακόμα και αν αυτό έγινε κατορθωτό στην περίπτωση της Γεωργίας το 2008.
Οι ενστάσεις της Μόσχας εστιάζονται στην απόπειρα του ΝΑΤΟ να εντάξει στους κόλπους του χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Στην ουσία πρόκειται για μια «ψυχροπολεμική» διαμάχη που αφορά την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων στις χώρες που γειτνιάζουν με τη Ρωσία, κάτι που αποτέλεσε κεντρικό ζήτημα και στην Ουκρανική κρίση. Αν και το Μαυροβούνιο δεν εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία, η Μόσχα είναι ιδιαίτερα καχύποπτη σε κάθε διεύρυνση της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Το Κρεμλίνο διαμηνύει ότι θα αντιδράσει στην ένταξη του Μαυροβουνίου όμως δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς προτίθεται να πράξει. “Ο κ. Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει την άποψή του για το ζήτημα. Ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις από τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών” απάντησε, σήμερα ο ρώσος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ντιμίτρι Πεσκόφ.
Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, που αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο, ψήφισε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο με ψήφους 50 στους 79 βουλευτές και ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα.
Πηγή: www.ethnos.gr