Το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε ήδη λάβει μέτρα στήριξης της Τουρκίας λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα της, θα αυξήσει περαιτέρω εντός των επόμενων εβδομάδων τη βοήθειά του προς την σύμμαχο χώρα, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος την Τρίτη στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ -υπογραμμίζοντας ότι η ενίσχυση της τουρκικής άμυνας δεν συνδέεται με το θερμό επεισόδιο στην συροτουρκική μεθόριο.
«Θα εργαστούμε για πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Τουρκίας» είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Επισήμανε, πάντως, ότι η συμμαχία έχει αποφασίσει «εδώ και μερικά χρόνια» να προσφέρει πρόσθετη βοήθεια στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ.
Ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε πως «αυτό δεν συνδέεται με το επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας», όταν τουρκικό καταδιωκτικό κατέρριψε ρωσικό βομβαρδιστικό που, όπως υποστηρίζει η Άγκυρα, είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Οι σύμμαχοι είχαν αποφασίσει να ενισχύσουν την τουρκική αντιαεροπορική άμυνα αναπτύσσοντας το 2012 αντιπυραυλικές συστοιχίες Patriot κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία. Όμως τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ και η Γερμανία απέσυραν τις δύο συστοιχίες τους. Παραμένει σε λειτουργία μόνο μία συστοιχία, η οποία έχει αναπτυχθεί από την Ισπανία στα Άδανα (νότια Τουρκία).
«Τους τελευταίους μήνες ενισχύσαμε την αντιαεροπορική άμυνα της Τουρκίας» εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ. Εκτός από τις συστοιχίες των Patriot, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μαχητικά αεροπλάνα στην τουρκική βάση του Ιντζιρλίκ και «η Βρετανία ανακοίνωσε πως θα αναπτύξει μερικά αεροσκάφη» επίσης, διευκρίνισε.
Η Γερμανία και η Δανία έστειλαν πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, προσέθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Λόγω της αστάθειας στην περιοχή, που αυξήθηκε από την επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Συρία η οποία υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, το ΝΑΤΟ έχει στείλει γύρω στα δέκα πολεμικά πλοία στην περιοχή αυτή της Μεσογείου.
«Θα συζητήσουμε στη διάρκεια της συνόδου για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία και να παρέχουμε διαφόρων ειδών μέτρα ασφάλειας. Περιμένω και από άλλους συμμάχους να αναλάβουν περισσότερες δεσμεύσεις, περιμένω νέες αποφάσεις μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες» προσέθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε για παράδειγμα να στείλει στην Τουρκία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης Awacs, τα οποία είχαν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα κατά την κορύφωση της ουκρανικής κρίσης για την αξιολόγηση της κατάστασης επί του πεδίου. «Επιτρέπουν να έχουμε καλές πληροφορίες και τα ραντάρ τους μπορούν να βλέπουν πολύ πέραν του τουρκικού εδάφους» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Πηγή: www.tovima.gr