ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αλληλεγγύη προς την Τουρκία στις δημόσιες δηλώσεις αλλά υποδείξεις για ψυχραιμία στις ανώνυμες τοποθετήσεις ήταν οι βασικές αντιδράσεις του ΝΑΤΟ στο χθεσινό, σοβαρότατο επεισόδιο της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία.
Ουδείς από τους 28 πρέσβεις του ΝΑΤΟ που συνεδρίασαν χθες εκτάκτως στις Βρυξέλλες υπερασπίστηκε τη Ρωσία, πολλοί όμως εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί η Αγκυρα προτίμησε να καταρρίψει αντί να αναχαιτίσει το ρωσικό αεροσκάφος. «Υπάρχουν άλλοι τρόποι διαχείρισης τέτοιου είδους περιστατικών», είπε διπλωμάτης που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του. Η σύνοδος των πρέσβεων απηύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία», ενώ αντίστοιχη ήταν η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Απαιτείται ψυχραιμία και αποκλιμάκωση», είπε ο Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας παράλληλα ότι το ΝΑΤΟ είναι «αλληλέγγυο προς την Τουρκία και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της νατοϊκής συμμάχου». Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι έχουν υπάρξει επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία και ότι αυτές πρέπει να ενισχυθούν προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Αντιθέτως, δεν έχει υπάρξει επαφή ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Μόσχα για το θέμα. Σημείωσε ότι η εκτίμηση των νατοϊκών αρχών για το επεισόδιο είναι ότι το καταρριφθέν ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο. «Οι συμμαχικές εκτιμήσεις συνάδουν με τις πληροφορίες που έχουμε από την Τουρκία», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Νωρίτερα, διπλωμάτης του ΝΑΤΟ είχε πει ότι οι Τούρκοι είχαν παρουσιάσει στη συνεδρίαση τις ηχογραφημένες προειδοποιήσεις τους προς τη Ρωσία και ότι έγιναν δύο παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, εκ των οποίων η μία διήρκεσε 17 δευτερόλεπτα. Στο βορειοατλαντικό συμβούλιο, η Τουρκία υποστήριξε ότι είχε απευθύνει στη Ρωσία 21 προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών.
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο, ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι η πλειονότητα των ρωσικών επιδρομών γίνονται σε περιοχές στις οποίες δεν είναι παρόν το «Ισλαμικό Κράτος». «Ο κοινός μας εχθρός είναι το ΙSIS, καλωσορίζουμε όλες τις προσπάθειες να το καταπολεμήσουμε και η Ρωσία πρέπει να είναι μέρος της προσπάθειας αυτής», είπε.
«Το πρόβλημα στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ είναι πολύ ευρύτερο από αυτό το περιστατικό», σημείωσε ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg. «Η νέα ρωσική βάση κοντά στην Τουρκία συνιστά μια ευρύτερη στρατηγική πρόκληση για τη Συμμαχία, που αν αγνοηθεί, μπορεί να πυροδοτήσει συνεχιζόμενα επεισόδια. «Φυσικά, ένας από τους στόχους των ρωσικών ενεργειών στη Μέση Ανατολή είναι όχι μόνο να υποστηρίξουν το καθεστώς Ασαντ αλλά και να τοποθετήσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, ώστε μέσω της παρουσίας τους να ασκήσουν κάποια επιρροή», είπε την Κυριακή ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Τσέχος στρατηγός Πετρ Πάβελ. Ο Πάβελ σημείωσε ότι η Ρωσία προσπαθεί να φτιάξει κοντά στην Τουρκία απαγορευμένη ζώνη για τα νατοϊκά αεροσκάφη. «Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να αντιδράσει το ΝΑΤΟ», σημείωσε, προκρίνοντας «πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις σε άλλες περιοχές».
Πηγή: www.kathimerini.gr