Μονάδα των ειδικών δυνάμεων στέλνει ο Ομπάμα στη Συρία

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Την ανάπτυξη «20 έως 30» ανδρών των ειδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία σε συμβουλευτικό-συντονιστικό ρόλο δίπλα σε μετριοπαθείς αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο πλαίσιο της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να ανακοινώσουν οι ΗΠΑ -κίνηση στην οποία είχε αντισταθεί μέχρι σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα για να αποφύγει να συρθεί σε έναν ακόμη πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Αμερικανός αξιωματούχος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας για ανάπτυξη «20 έως 30» ανδρών σε ρόλο στρατιωτικών συμβούλων.

Δεύτερος αξιωματούχος έκανε λόγο για «μικρό αριθμό» ανδρών χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, επισημαίνοντας ότι θα επιχειρούν στο πλαίσιο περιορισμένης εντολής «συμβουλής και συνδρομής».

Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικά στρατεύματα θα επιχειρούν ανοιχτά επί του πεδίου στη Συρία. Έχουν προηγηθεί επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι επέμειναν πως η απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα αντικατοπτρίζει μία ευρύτερη στρατηγική ενίσχυσης των μετριοπαθών ανταρτών της Συρίας, παρόλο που η Ουάσινγκτον εντείνει ταυτόχρονα τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.

Η σχετική κίνηση έρχεται μετά την κλιμάκωση της ρωσικής στρατιωτικής ανάμειξης στη Συρία προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η Μόσχα επιμένει ότι πλήττει το Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο μαχητικά της χτυπούν ταυτόχρονα οργανώσεις αντικαθεστωτικών που μάχονται τον Άσαντ, περιλαμβανομένων ομάδων που υποστηρίζονται από την Ουάσινγκτον.

Η νέα αμερικανική στρατηγική περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη νέας μονάδας ειδικών επιχειρήσεων στο Ερμπίλ του βόρειου Ιράκ, «ενισχυμένη» συνεργασία με τους Ιρακινούς για την ανακατάληψη του Ραμάντι και διευρυμένη συνδρομή ασφαλείας στον Ιορδανία και τον Λίβανο, κατά τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters.

Στο πλαίσιο της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε επίσης έγκριση για την ανάπτυξη μαχητικών Α-10 και F-15 στη βάση του Ιντζιρλίκ στην Τουρκία.

Πηγή: www.tovima.gr