2

Κίνα: Σκληρό μήνυμα προς Ουάσιγκτον για την Σινική θάλασσα

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Σκληρό μήνυμα προς την Ουάσινγκτον στέλνει το Πεκίνο, με φόντο τη «βόλτα» του αμερικανικού αντιτορπιλικού στη διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας: Οι «προκλήσεις» των ΗΠΑ, λέει ο αρχηγός του κινεζικού ναυτικού, «μπορεί να προκαλέσουν δευτερεύον περιστατικό που θα πυροδοτήσει πόλεμο». Παράλληλα, η Κίνα αρνείται να υπαχθεί η υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο.

Την Τρίτη, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lassen είχε πλεύσει στη ζώνη 12 μιλίων που έχει μονομερώς επεκτείνει η Κίνα γύρω από τον Ύφαλο Σούμπι. Ο ύφαλος είναι τμήμα των νησιών στο αρχιπέλαγος Σπράτλι -όπου η Κίνα είχε αποξηράνει το 2013 υφάλους δημιουργώντας τεχνητά νησιά πάνω σε έναν από τους σημαντικότερους ακτοπλοϊκούς διαδρόμους της περιοχής.

Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Ουάσινγκτον ήταν πως οι διεκδικήσεις της Κίνας δεν μπορούν να περιορίσουν την ελεύθερη εμπορική κίνηση -η περιοχή βρίσκεται πάνω σε καίριο ναυτιλιακό διάδρομο. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικών συναλλαγών που ταξιδεύουν μέσω αυτής της περιοχής του κόσμου. Η διασφάλιση ελεύθερης εμπορικής κίνησης είναι πρωτεύουσας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία» είχε αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Την Παρασκευή, ο αρχηγός του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος Γου Σενγκλί προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους: Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν «τις επικίνδυνες και προκλητικές κινήσεις» στη Νότια Σινική Θάλασσα, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε σε «δευτερεύον περιστατικό που θα πυροδοτήσει πόλεμο».

Η αναφορά του έγινε προς τον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ναύαρχο Τζον Ρίτσαρντσον, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψής τους, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ουάσινγκτον είχε προηγουμένως αναφέρει πως η «βόλτα» της Τρίτης θα ήταν η πρώτη από αρκετές, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθεσης ναυσιπλοΐας.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της στο Πεκίνο την Πέμπτη και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε υπογραμμίσει τη σημασία της ελεύθερης εμπορικής διέλευσης.

Πηγή: www.tovima.gr