Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση (webinar) του ΚΕΔΙΣΑ με θέμα: «Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού στη δίνη των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων»-Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Posted on Posted in Εκδηλώσεις, Νέα ΚΕΔΙΣΑ

Το Κέντρο Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων-ΚΕΔΙΣΑ διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διαδικτυακή εκδήλωση (webinar)με θέμα: «Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού στη δίνη των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων» την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος (Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Δ/ντης Ερευνών ΚΕΔΙΣΑ, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων). Στο πρώτο πάνελ ομιλητές ήταν: o κ. Κώστας Ζαχαριάδης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Αθηνών) και ο κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Β’ Θεσσαλονίκης).

Στο δεύτερο πάνελ ομιλητές ήταν: ο Δρ. Παναγιώτης Ήφαιστος (Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς), ο κ. Λάμπρος Τζούμης (Αντιστράτηγος ε.α.) και ο Δρ. Χρήστος Ζιώγας (Διδάσκων Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Αιγαίου).

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Ιδρυτής & Πρόεδρος Δ.Σ. ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Ανδρέας Γ. Μπανούτσος  ανέφερε ότι το ΚΕΔΙΣΑ διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά εκδήλωση για το Κυπριακό γιατί σε αντίθεση με τις πολιτικές δυνάμεις και τις δεξαμενές σκέψεις που θεωρούν ότι η Κύπρος κείται μακράν πιστεύει ότι η μοίρα της Ελλάδος και της Κύπρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και πως η Ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική θα πρέπει να συνδράμει με κάθε τρόπο στην ανατροπή της ιστορικής αδικίας που σημειώθηκε το 1974 με την εισβολή και κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τα στρατεύματα του Αττίλα.

Οι προοπτικές για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο σύγχρονο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τον έντονο ανταγωνισμό των Μεγάλων Δυνάμεων δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Ωστόσο η Ελλάδα θα πρέπει να θέσει και να προασπίσει «κόκκινες γραμμές» και να μην υποχωρήσει από αυτές. Η Ελλάδα θα πρέπει: α) να απαιτήσει τον τερματισμό της Τουρκικής στρατιωτικής κατοχής με την απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο, β) να δεχθεί μόνο την παραμονή των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ και της ΕΛΔΥΚ, γ) να ζητήσει την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων, δ) να απορρίψει τη λύση των δύο κρατών που προωθεί εσχάτως η Άγκυρα με την παρασκηνιακή υποστήριξη του Βρετανικού παράγοντα απαιτώντας μία λύση που θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Β’ Αθηνών κ. Κώστας Ζαχαριάδης άρχισε την ομιλία του καταδικάζοντας τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ενώ τόνισε ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα δικαίωμα να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο διότι ο ίδιος πρώτος το παραβιάζει κατάφωρα σε κάθε περίσταση. Όλος ο Ελληνικός λαός και οι πολιτικές δυνάμεις είμαστε απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας. Οι προσπάθειες διχασμού του Ελληνικού λαού στα Ελληνοτουρκικά προσφέρει κακή υπηρεσία στην πατρίδα. Η χώρα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον εθνικό διχασμό. Μόλις πριν λίγες μέρες τιμήσαμε τη μνήμη των 100 ετών από  την μικρασιατική καταστροφή που ήταν αποτέλεσμα του εθνικού διχασμού.

Η απραξία σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής οδηγεί σε πολύ άσχημα τετελεσμένα. Ιδιαίτερα στο Κυπριακό, κάθε μέρα που περνά χειροτερεύει την κατάσταση αφού εντείνεται η Τουρκική προκλητικότητα. Στην δύσκολη εξίσωση του Κυπριακού πρέπει να προσθέσουμε και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γεωπολιτικές αλλαγές που έχει επιφέρει. Δυστυχώς, η επιλογή της κυβέρνησης να στείλει όπλα στην Ουκρανία μας εμπλέκει σε πολεμικά μονοπάτια από τα όποια δύσκολα θα απεμπλακούμε. Η λογική προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης που διαπνέει την Ελληνική κυβέρνηση και η μακροχρόνια παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων στις ΗΠΑ δημιουργεί μια σειρά από ζητήματα που δημιουργούν οξύνσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα, η Αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης δημιουργεί ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι γέφυρα ειρήνης και όχι πηγή έντασης.

Υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας σε ένα ανεξάρτητο κράτος, το Κυπριακό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί υπό Τουρκική κατοχή εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την Κυπριακή πλευρά στην επανεκκίνηση των συνομιλιών για την εύρεση λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), όπως η Κυπριακή ηγεσία το έχει καθορίσει διαχρονικά. Ως κυβέρνηση, προσπαθήσαμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία στην διαπραγμάτευση στο Κραν Μοντανά αλλά αυτή η διαδικασία υπονομεύθηκε από την Τουρκία. Πάντως, ήταν μια σημαντική τελευταία προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να πιέσει την ΕΕ να αναλάβει την ευθύνη σε αυτό το θέμα και να βρει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Β’ Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Αρβανιτίδης τόνισε ότι ενόψει της Τουρκικής προκλητικότητας, ιδιαίτερα στο Κυπριακό που μιλούν για την δημιουργία δυο κρατών, Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να επαναφέρουν άμεσα τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού κατανικώντας τη διεθνή αδιαφορία για το ζήτημα. Η επιδίωξη πρέπει να είναι η επανένωση της Κύπρου σε μια ΔΔΟ οπού όλοι οι κάτοικοι της θα είναι ισότιμοι πολίτες της ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε μια νέα σχέση ΕΕ – Τουρκίας στην οποία να προβλέπεπονται με αυτοματοποιημένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας σε περίπτωση παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου. Όπως ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης, πρέπει να πιέσουμε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Ο κατευνασμός δεν αποδίδει αποτελέσματα. Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να εξοπλίζει στρατιωτικά την Τουρκία. Η ιστορική απόφαση του State Department των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο είναι μια απόφαση σταθμός καθώς: 1) αλλάζει την πολιτική ΗΠΑ από το 1987 και ανατρέπει την πολιτική των ίσων αποστάσεων του εισβολέα του 1974 και του θύματος της εισβολής, 2) έχει έντονους συμβολισμούς προς Τουρκία, Ρωσία και ΕΕ σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Τουρκία, και 3) το εμπάργκο αποτελεί Αμερικανική απάντηση στην αντισυμμαχική πολιτική του Ερντογάν (συνεργασία με την Ρωσία σε αμυντικό, ενεργειακό και οικονομικό τομέα). Επίσης, η άρση του εμπάργκο αποτελεί game changer αφού θα δώσει την ευκαιρία στην Εθνική Φρουρά για την αντικατάσταση παλαιού στρατιωτικού εξοπλισμού ρωσικής προέλευσης με σύγχρονα αμερικανικά αμυντικά συστήματα. Η άρση του εμπάργκο έγινε με πρωτοβουλία του Γερουσιαστή Μενέντεζ και με τη συμβολή της Ελληνικής Ομογένειας. Ήδη, από το 2020 είχε ξεκινήσει η μερική άρση του εμπάργκο και σήμερα ολοκληρώθηκε η πλήρης άρση του εμπάργκο.

Η άρση του εμπάργκο θα διαρκέσει για ένα χρόνο ενώ η ανανέωση του έχει προϋποθέσεις: 1) η Κύπρος θα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της διακίνησης μαύρου χρήματος και 2) να λάβει μέτρα απαγόρευσης πρόσβασης ρωσικών πλοίων σε Κυπριακά λιμάνια για ανεφοδιασμό. Σημαντική είναι επίσης η ενεργειακή συνεργασία ΗΠΑ και Κύπρου. Όσο δεν ξεκαθαρίζει το ενεργειακό τοπίο, πάντως, η Τουρκία θα παρεμβαίνει εμβόλιμα και αυθαίρετα για τις πιθανές εναλλακτικές οδεύσεις των ενεργειακών αγωγών. Υπάρχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη για εθνική συνεννόηση και ενεργητική πολιτική κατά της Τουρκίας ώστε να νικήσουμε την παγκόσμια αδιαφορία για το Κυπριακό. Πρέπει επίσης η Κύπρος να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο ως μέσο απεξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και ως μέσο για οριστική επίλυση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση του κοινού για την εθνική στρατηγική στο Κυπριακό, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι ζητούμενο είναι η εθνική συνεννόηση αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει επιλέξει την αδράνεια στα εθνικά θέματα. Ο κ. Αρβανιτίδης είπε ότι εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει απόλυτη συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ό,τι κάνει η κυβέρνηση. Σημαίνει διάλογο και σύνθεση απόψεων. Η σημερινή κυβέρνηση αποφεύγει την συναίνεση και τον διάλογο με τα αλλά κόμματα.

Σε ερώτηση σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι η κατάσταση είναι τραγική για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους και πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη λύση ενώ ο κ. Αρβανιτίδης είπε ότι η λύση είναι η ΔΔΟ. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μια συγκύρια γενικότερης ρύθμισης των ζητημάτων της Ανατολικής Μεσόγειου στο πλαίσιο του ενεργειακού ανταγωνισμού και πρέπει να έχουμε τις κατάλληλες συμμαχίες μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Σε ερώτηση για την επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας – Κύπρου, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι η Κύπρος είναι άλλο κράτος και δεν είναι σωστό να τους καπελώνουμε στην στρατηγική που ακολουθούν. Στη σημερινή συγκυρία, μια πιο ενεργή ανάμειξη της Ελλάδας στην άμυνα της Κύπρου θα σήμαινε ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Αρβανιτίδης είπε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα είναι ακόμα ενεργό, αλλά η Κύπρος αποφασίζει ως κυρίαρχο κράτος. Η Ελλάδα συμπαρίσταται στις επιλογές της Κυπριακής ηγεσίας.  Σε ερώτηση του Καθηγητή Παναγιώτη Ήφαιστου για το αν η ΔΔΟ θα είναι βιώσιμη λύση και αν είναι σωστό να καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι αν δεν είναι βιώσιμη λύση η ΔΔΟ ποια είναι; Αυτή η λύση έχει χαραχτεί εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο και είναι μια λύση ισορροπίας ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Η σημερινή κατάσταση της κατοχής είναι ό,τι χειρότερο για την Κύπρο. Η όποια λύση θα είναι καλύτερη από τη σημερινή κατάσταση. Ο κ. Αρβανιτίδης πρόσθεσε ότι το αν θα είναι βιώσιμη λύση η ΔΔΟ θα κριθεί από τον Κυπριακό λαό.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Στρατηγικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς Δρ. Παναγιώτης Ήφαιστος τόνισε ότι απαιτείται μια γενικότερη επανατοποθέτηση του Κυπριακού στη Ελληνική εθνική στρατηγική. Η δημιουργία ΔΔΟ θα σήμαινε τουρκοποίηση της Κύπρου. Πρέπει να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν υπήρξε ποτέ διαπραγμάτευση εκ του μηδενός. Κάθε φορά συνεχίζαμε τις διαπραγματεύσεις από εκεί που σταματάγαμε με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάθε φορά νέα τετελεσμένα. Έτσι φτάσαμε στην πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων.

Τα Ψηφίσματα του Συμβούλιου Ασφαλείας (1974, 1975, 1983) απαγορεύουν τα παράνομα τετελεσμένα. Γιατί δεν ζητάμε τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα Ψηφίσματα αυτά; Μάλιστα το Ψήφισμα 541/1983 του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ έλεγε ότι η δημιουργία του ψευδοκράτους είναι άκυρη και επιδεινώνει την κατάσταση στην Κύπρο και καλούσε την Τουρκία να την αποσύρει. Το Ψήφισμα τόνιζε επίσης ότι υπάρχει μονό ένα κυρίαρχο κράτος στην Κύπρο. Θα καταργήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία για να δημιουργήσουμε ένα κράτος όπου η Τουρκία θα είναι επικυρίαρχη; Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη και έχει κάθε λόγο να εμπλέκεται στο Κυπριακό. Άλλωστε, το 1/10 του Ελληνισμού βρίσκεται στην Κύπρο. Το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα – που εγκαταλείφθηκε το 1997 στο πλαίσιο προώθησης της Ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας – είναι απαραίτητο στη σημερινή συγκυρία για μια ισχυρή αποτρεπτική δύναμη έναντι του Τουρκικού αναθεωρητισμού. Άλλωστε, οι στρατιωτικές υποδομές υπάρχουν ακόμα. Ο Δρ. Ήφαιστος τονίζει ότι για την λύση του Κυπριακού απαιτείται: 1) ισορροπία δυνάμεων, 2) νομική και πολιτική αξιοποίηση της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας 3) απαίτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προβεί στην αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην Κύπρο στη βάση των ψηφισμάτων του.

Ο Αντιστράτηγος ε.α κ. Λάμπρος Τζούμης τόνισε ότι πάγια επιδίωξη της Τουρκίας ήταν ο έλεγχος όλης της Κύπρου και η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων. Για την Τουρκία, η Κύπρος είναι ο «ζωτικός χώρος» που πρέπει να ελέγξει για να πετύχει στους στόχους της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θέλει να διατηρήσει τις εγγυήσεις για να επεμβαίνει στην Κύπρο. Η λύση τείνει στην δημιουργία συνομοσπονδίας με πολλά προβλήματα για την ενότητα και τη συνοχή του νέου κράτους.  Η Τουρκία προκαλεί συνεχώς και η διεθνή κοινότητα της δίνει συγχαρητήρια για την στάση της στο Ουκρανικό. Ο κ. Τζούμης ήταν απαισιόδοξος για λύση του Κυπριακού καθώς η Τουρκία είναι ανυποχώρητη. Εκτίμησε ότι η σύγκρουση με την Τουρκία είναι αναπόφευκτη μέχρι τις επικείμενες  Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο του 2023. Σε ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο και μετά από πίεση του διεθνούς παράγοντα θα αναγκαστούμε να τα βάλουμε όλα τα θέματα στο τραπέζι και ενδεχομένως και το Κυπριακό με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Διδάσκων Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Χρήστος Ζιώγας αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία επίλυσης του Κυπριακού αναλύοντας όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο Ψήφισμα 353/1974 σύμφωνα με το οποίο, το Συμβούλιο  Ασφαλείας απαιτεί  «τον  σεβασμό  της κυριαρχίας, της  ανεξαρτησίας   και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου», «τον άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής επέμβασης» και την «αποχώρηση χωρίς καθυστέρηση από την Κυπριακή Δημοκρατία  του  ξένου  στρατιωτικού  προσωπικού  που  δεν  καλύπτεται  από  διεθνείς συμφωνίες». Έπειτα ανέλυσε τα σχέδια λύσης του Κυπριακού και ανέφερε ότι μετά την αποτυχία στο Κραν Μοντανά, η Τουρκία έχει σκληρύνει τη στάση της και σήμερα αξιώνει την αλλαγή βάσης επίλυσης του Κυπριακού με αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας των δυο μερών και την πιθανή δημιουργία δύο κρατών.  Το Κυπριακό έχει εξελιχθεί από πρόβλημα παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας σε μια μη διευθετημένη σύγκρουση. Υπάρχει μια δυστοκία του ΟΗΕ για αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας σύμφωνα με τις προσταγές του διεθνούς δικαίου σε περιπτώσεις στρατιωτικής εισβολής και κατοχής όπως αυτή της Κύπρου. Η Τουρκία δεν περιορίζεται πλέον στην ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων αλλά αξιώνει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου. Η Ελλάδα έχει σταδιακά αποστασιοποιηθεί από το Κυπριακό στη λογική της απεξάρτησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το Κυπριακό. Η ΕΕ έχει περιορισμένο ρόλο στις διαπραγματεύσεις παρόλο που η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ θα έπρεπε να αναβαθμιστεί σε μέρος των διαπραγματεύσεων καθώς ένα κράτος μέλος της ΕΕ διαπραγματεύεται τον πολιτειακό του μετασχηματισμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ρόλο στο Κυπριακό παρά το Brexit και πιθανώς αρνητικό ρόλο καθώς η μη επίλυση του εξυπηρετεί τα Βρετανικά συμφέροντα με την παραμονή των Βρετανικών βάσεων στην Μεγαλόνησο. Ανέφερε μάλιστα ότι ένας Έλληνας πρέσβης του είχε πει ότι ο ρόλος των Βρετανών στο Κυπριακό είναι διαχρονικά διαβρωτικός.

Η ενεργειακή κρίση αναβαθμίζει και δημιουργεί κίνητρα σύμπραξης με την πολιτική εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό από μονό του δεν αρκεί ως μέσο επίλυσης του προβλήματος. Η στρατηγική Αναστασιάδη ότι ο ενεργειακός πλούτος θα λειτουργούσε σαν «καρότο» για να οδηγήσει την Τουρκία σε λύση απέτυχε. Σε κάθε περίπτωση, η όποια λύση, για να γίνει αποδεκτή, θα πρέπει να διασφαλίζει ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό κράτος με ίσα δικαιώματα για όλους του πολίτες του.

Σε ερώτηση του κοινού για την Ελληνική πολιτική για τους απόδημους Έλληνες, οι ομιλητές είπαν ότι δεν υπάρχει καμία εθνική στρατηγική για τους Έλληνες της ομογένειας. Δεν υπάρχει θεσμικό κείμενο που περιγράφει πως θα χρησιμοποιήσιμε το σύνολο του Ελληνισμού για να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους. Αυτή η στρατηγική θα έπρεπε να δεσμεύει όλα τα κόμματα ώστε να υπάρχει συνεχεία σε αυτό το πλαίσιο.

Σε ερώτηση του  Ιδρυτή & Προέδρου Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Ανδρέα Γ. Μπανούτσου για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Δρ. Ζιώγας απάντησε ότι η Τουρκία και το ΗΒ δεν θα ήθελαν την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Η Βρετανία μάλιστα «πουλάει» στις ΗΠΑ το αποκλειστικό προνόμιο των βάσεων στην Κύπρο. Πάντως, η ένταξη στο ΝΑΤΟ σε συνδυασμό με την δημιουργία μιας ΔΔΟ μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο άμβλυνσης των διλημμάτων ασφαλείας της Κύπρου.

Σε ερώτηση του Αντιπρόεδρου Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Παναγιώτη Σφαέλου για την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο, ο Καθηγητής Ήφαιστος είπε ότι ο εξοπλισμός της Κύπρου με Αμερικανικά οπλικά συστήματα, θα πρέπει να ενταχθεί στην γενικότερη εθνική αμυντική στρατηγική της Ελλάδας. Ο Αντιστράτηγος ε.α. κ. Τζούμης ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση παρά την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο ο επανεξοπλισμός της Κύπρου θα χρειαστεί πολλά χρονιά για να ολοκληρωθεί.

Σε ερώτημα του Ιδρυτή & Προέδρου Δ.Σ. του ΚΕΔΙΣΑ Δρ. Ανδρέα Γ.Μπανούτσου για τον ρόλο της μετά Brexit Βρετανίας στο Κυπριακό ο Καθηγητής Ήφαιστος και ο κ. Τζούμης συμφώνησαν ότι ο ρόλος της Βρετανίας στο Κυπριακό είναι διαχρονικά διαβρωτικός. Ο καθηγητής Ήφαιστος συμπλήρωσε ότι μετά το Brexit ο ρόλος της Βρετανίας είναι επικίνδυνος καθώς δεν θέλει μόνο να διατηρήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Μεγαλόνησο αλλά να παίξει και διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια. Ο κ. Τζούμης ισχυρίστηκε ότι ένας από τους λόγους που δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό μέχρι σήμερα είναι ο διαχρονικός ρόλος της Βρετανίας. Αν λυθεί το Κυπριακό η Βρετανία δεν θα μπορέσει να είναι ούτε εγγυήτρια δύναμη ούτε να διατηρήσει τις στρατιωτικές της βάσεις στη Μεγαλόνησο. Με αφορμή μάλιστα την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ ο κ. Τζούμης ανέφερε ότι οι Έλληνες δεν θα πρέπει να ξεχνούν τις θηριωδίες που διέπραξαν οι Βρετανοί κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

KEDISA--ενημέρωση2