Ιράκ: Το 2016 θα είναι η χρονιά της «οριστικής νίκης» απέναντι στην ISIS

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, είπε σήμερα, Δευτέρα, ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της οριστικής νίκης απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αμπάντι χαιρέτισε την κατάληψη της πόλης Ραμάντι από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

«Το 2015 ήταν η χρονιά της απελευθέρωσης. Το 2016 θα είναι η χρονιά της μεγάλης και οριστικής νίκης, όταν η παρουσία του Νταές στο Ιράκ θα τερματιστεί» είπε ο Αμπάντι χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Ερχόμαστε για να απελευθερώσουμε τη Μοσούλη και αυτό θα είναι το μοιραίο και τελειωτικό χτύπημα στο Νταές» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη πόλη που παραμένει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, στο βόρειο Ιράκ.

Την Κυριακή οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν το κέντρο του Ραμάντι, κάτι που συνιστά την πρώτη μεγάλη νίκη του στρατού απέναντι στους τζιχαντιστές που είχαν καταλάβει το ένα τρίτο του Ιράκ το 2014.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε ότι η κατάληψη του Ραμάντι από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας συνιστά τη «σημαντικότερη νίκη» μέχρι σήμερα στον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Η απελευθέρωση της πόλης, που βρίσκεται στα δυτικά της Βαγδάτης «συνιστά τη σημαντικότερη νίκη από την έναρξη του αγώνα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης του Νταές» (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους), ανέφερε σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εξουσίας του κράτους στο Ιράκ» προστίθεται στο κείμενο όπου διευκρινίζεται ότι ο πρόεδρος Ολάντ συνεχάρη τον ιρακινό πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ Αμπάντι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο γάλλος πρόεδρος [διαβεβαίωσε τον Αλ Αμπάντι για την πλήρη στήριξη της Γαλλίας στη μάχη» απέναντι στους τζιχαντιστές.

Η Γαλλία μετέχει στον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ενέτεινε μάλιστα τις επιχειρήσεις της εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Πηγή: www.tovima.gr