gaulle-small

Η Γαλλία ζητεί στρατιωτική βοήθεια από τα κράτη – μέλη

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

Μία ημέρα μετά τη βαρυσήμαντη ομιλία του Φρανσουά Ολάντ ενώπιον των δύο σωμάτων του γαλλικού Κοινοβουλίου, με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος κήρυξε τη χώρα του σε πόλεμο με στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή του «Ισλαμικού Κράτους», η Γαλλία ζήτησε την υποστήριξη των υπολοίπων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών και άρχισε να συντονίζει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις με τη Ρωσία.

Σε έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ομολόγων του, στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν επικαλέστηκε το άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Λισσαβώνας περί συλλογικής υποστήριξης, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό αντίστοιχο με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, το οποίο επικαλέσθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την επαύριο της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, ζητώντας τη συνδρομή των συμμάχων τους στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά τη λήξη της συνόδου, ο Λε Ντριάν επικαλέσθηκε το μεγάλο βάρος που επωμίζεται η Γαλλία, στο επίπεδο της ασφάλειας, μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» στο Παρίσι. «Η Γαλλία δεν μπορεί να κάνει τα πάντα στο Σαχέλ, στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, στο Λεβάντε και ταυτόχρονα να θωρακίσει την ασφάλεια στο εσωτερικό της», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Οπως ανακοίνωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, «ολόκληρη η Ευρώπη απάντησε στο γαλλικό αίτημα βοήθειας με ένα ομόφωνο ναι». Το πιο χειροπιαστό μέρος αυτής της βοήθειας θα είναι η ελαστικότητα της Ενωσης απέναντι στη Γαλλία αναφορικά με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, λόγω της επιβάρυνσης που θα υποστεί ο γαλλικός προϋπολογισμός από τις αυξημένες δαπάνες για τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Στο στρατιωτικό επίπεδο, όμως, τα περιθώρια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης φαίνονται περιορισμένα. Εν πρώτοις, η ίδια η Ε.Ε. δεν διαθέτει στρατιωτικό βραχίονα. Επειτα, πολλά κράτη-μέλη εμφανίζονται απρόθυμα να πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία, κάτι που εξέφρασαν ρητά χθες η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Δανία. Αλλά και ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αποδοκίμασε χθες τη ρητορική του Φρανσουά Ολάντ περί «πολέμου», εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο αποβαίνει προς όφελος του «Ισλαμικού Κράτους».

Αντίθετα, η στρατιωτική συνεργασία της Γαλλίας με τη Ρωσία φαίνεται να κερδίζει έδαφος, στον απόηχο της ομιλίας Ολάντ, ο οποίος κάλεσε την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στο συριακό πρόβλημα και να ενισχύσουν την οικοδόμηση ενιαίου μετώπου εναντίον των τζιχαντιστών. Γαλλικά και ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν χθες στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» στο προπύργιό του, τη Ράκα της ανατολικής Συρίας.

Λίγο αργότερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους επιτελείς του ρωσικού ναυτικού να αποκαταστήσουν διαύλους άμεσης επικοινωνίας με το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», που πλέει στην ανατολική Μεσόγειο. «Είναι αναγκαίο να έχουμε απ’ ευθείας επικοινωνία με τους Γάλλους και να συνεργαστούμε μαζί τους σαν σύμμαχοι», τόνισε ο Ρώσος ηγέτης. Το ζήτημα του στρατιωτικού συντονισμού συζητήθηκε μεταξύ Πούτιν και Ολάντ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους χθες το απόγευμα. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στη Μόσχα στις 26 Νοεμβρίου, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα ο Ολάντ θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές συντονισμού ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» εξέφρασε από το Παρίσι ο Τζον Κέρι. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε χθες τη γαλλική πρωτεύουσα για να υποβάλει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και συναντήθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Μετά τη συνάντηση, ο Κέρι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνομιλίες της Βιέννης για το συριακό, την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσαν τεράστιο βήμα στον δρόμο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, εκτίμησε δε ότι η επιζητούμενη εκεχειρία είναι δυνατόν να επιτευχθεί εντός εβδομάδων. Τέλος ανακοίνωσε ότι η Τουρκία έχει ήδη κλείσει το 75% των συνόρων της με τη Συρία και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ ώστε να κλείσει και το υπόλοιπο των συνόρων της το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: www.kathimerini.gr