O Σάγιεντ Ριζουάν Φαρούκ και η σύζυγός του Τασφίν Μαλίκ οι οποίοι σκότωσαν 14 ανθρώπους στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας την περασμένη εβδομάδα είχαν συζητήσει διαδικτυακά τον μαρτυρικό θάνατο προτού συναντηθούν και παντρευτούν πέρσι, δήλωσε ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμει. Σε κατάθεσή του στη δικαστική επιτροπή της Γερουσίας, ο Κόμει είπε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο γάμος των δύο είχε προσχεδιαστεί από τζιχαντιστές με στόχο την επίθεση.
«Είχαν ουσιαστικά ριζοσπαστικοποιηθεί πριν καν αρχίσουν να δίνουν διαδικτυακά ραντεβού και προς το τέλος του 2013 μιλούσαν ο ένας στον άλλο για ιερό πόλεμο και μαρτυρικό θάνατο πριν αρραβωνιαστούν», είπε χαρακτηριστικά ο Κόμει.
Το FBI θεωρεί ότι το ζευγάρι που σκοτώθηκε στη διάρκεια καταδίωξης από την αστυνομία λίγες ώρες μετά την επίθεση στη γιορτή, είχαν αντλήσει έμπνευση από διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Μάλιστα ο Κόμει θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό εάν ο γάμος τους ήταν το μέσο για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στις ΗΠΑ.
Υπό διερεύνηση βρίσκεται παράλληλα και η σχέση του Φαρούκ με τον φίλο του Ενρίκε Μάρκεζ ο οποίος, όπως αναφέρουν οι New York Times, είχε ασπαστεί το Ισλάμ πριν από μερικά χρόνια. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Μάρκεζ είχε αγοράσει νόμιμα τα όπλα που χρησιμοποίησαν ο Φαρούκ και η Μαλίκ στο πάρτι. Ο Μάρκεζ δεν έχει προς το παρόν συλληφθεί αλλά ανακρίθηκε από το FBI την Τρίτη ενώ στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι της οικογένειάς του.
Σύμφωνα με έγγραφα ο Μάρκεζ είχε παντρευτεί την Μαρίγια Τσέρνικ, η αδερφή της οποίας είναι παντρεμένη με τον αδερφό του Φαρούκ, Σιέντ Ραχίλ, αμερικανό βετεράνο του ναυτικού. Ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί αν ο Μάρκεζ ζούσε με τη σύζυγό του.
Νωρίτερα, πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης που είναι ενήμερη για την υπόθεση ανέφερε πως ο Σάγιεντ Ριζουάν Φαρούκ, ένας από τους δράστες που σκότωσαν 14 ανθρώπους στο Σαν Μπερναρντίνο, είχε ενδεχομένως σχεδιάσει μια επίθεση εναντίον ενός στόχου στην αμερικανική επικράτεια από το 2011 ή το 2012.
Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι στο πλαίσιο των ερευνών εξετάζεται εάν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία με την οποία χορηγήθηκε η θεώρηση εισόδου (βίζα) στη σύζυγο του Φαρούκ και συνεργό του Τασφίν Μαλίκ προκειμένου να εισέλθει στις ΗΠΑ με την ιδιότητα της αρραβωνιαστικιάς του.
Σήμερα ο πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Γερουσίας Τσαρλς Γκράσλεϊ αναφέρθηκε σε πιθανά προβλήματα αναφορικά με τη βίζα της Μαλίκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής.
«Η κυβέρνησή μας προφανώς δεν αντιλήφθηκε την ψευδή διεύθυνση στο Πακιστάν που εκείνη σημείωσε στην αίτησή της» είπε ο Γκράσλεϊ.
Πηγή: www.kathimerini.gr