«Βαθύ κράτος, τζιχαντιστές έβαλαν τις βόμβες»

Posted on Posted in Διεθνείς Ειδήσεις

«Κυβερνητικά κέντρα, σε συνεργασία με τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οργάνωσαν τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις των τεσσάρων τελευταίων μηνών στην Aγκυρα, το Σουρούτς και το Ντιγιάρμπακιρ».

Τη βαρύτατη καταγγελία διατυπώνει ο Εγιούπ Ντορού, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του αριστερού, φιλοκουρδικού «Κόμματος των Λαών» (HDP), που έκανε τη μεγάλη έκπληξη στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, αποσπώντας το 13% των ψήφων και στερώντας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) των Ερντογάν – Νταβούτογλου την ποθητή αυτοδυναμία.

Συναντήσαμε τον κ. Εγιούπ Ντορού την Τετάρτη το βράδυ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όπου μίλησε σε εκδήλωση του HDP, ενώπιον μεικτού, ελληνοκουρδικού ακροατηρίου, με αντικείμενο τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία ενόψει των πρόωρων εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Του ζητήσαμε να στοιχειοθετήσει την καταγγελία του και ιδού τι μας απάντησε:

«Το κέντρο και των τριών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Κούρδων και άλλων δημοκρατών ήταν ενιαίο, εντοπισμένο στην πόλη Αντιαμάν, στη Νότια Τουρκία. Από εκεί καταγόταν ο Γιουνούς Εμρέ Αλαγκόζ, ο ένας εκ των δύο βομβιστών αυτοκτονίας στην επίθεση της Aγκυρας (10 Οκτωβρίου, 102 νεκροί), όπως και ο αδελφός του, Σεΐχ Αμπντουραχμάν Αλαγκόζ, βομβιστής αυτοκτονίας στο Σουρούτς (20 Ιουλίου, 34 νεκροί). Στην ίδια ομάδα τζιχαντιστών ανήκε ο Ορχάν Γκοντέρ, που έβαλε τη βόμβα στο Ντιγιάρμπακιρ (5 Ιουνίου, πέντε νεκροί). Οι άνθρωποι αυτοί είχαν εκπαιδευτεί επί τούτω από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Μάλιστα, οι γονείς του Γκοντέρ είχαν καταγγείλει το γεγονός στην αστυνομία και στον ίδιο τον Νταβούτογλου, ο οποίος τους απάντησε ότι δεν μπορούν να συλλάβουν υποψήφιους καμικάζι προτού διαπράξουν την επίθεση, γιατί η Τουρκία είναι δημοκρατική χώρα. Εδώ τους έπιασε η ευαισθησία! Oταν συλλαμβάνουν αυθαίρετα 20 δημάρχους και 3.000 στελέχη του HDP για να μας κόψουν τα πόδια στην προεκλογική περίοδο, όταν κλείνουν στη φυλακή δημοσιογράφους μόνο και μόνο γιατί ασκούν κριτική στον Ερντογάν, δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες».

Για τις εκλογές

Αναφορικά με τις εκλογές, ο κ. Ντορού εκτιμά ότι το ΑΚΡ δεν θα μπορέσει ούτε αυτή τη φορά να αποκτήσει την ποθητή αυτοδυναμία και ότι θα αναγκαστεί να μοιραστεί την εξουσία με ένα ή περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Το HDP θα ξεπεράσει και πάλι το όριο του 10% και αυτό θα είναι η χαριστική βολή στους πόθους του Ερντογάν για την αυτοδυναμία, η οποία θα του επέτρεπε να γίνει υπερπρόεδρος, εν είδει σουλτάνου». Οσο για το κουρδικό πρόβλημα, ο κ. Ντορού τάσσεται υπέρ της επανάληψης των διαπραγματεύσεων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και Κούρδων, με τη μεσολάβηση και την πιθανή αποστολή παρατηρητών από ΗΠΑ και Ε.Ε. για επίβλεψη της εκεχειρίας.

http:www.kathimerini.gr