ΑΓΚΥΡΑ. Ακόμη και εναντίον του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στράφηκε δικαστικά ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ελευθερία του λόγου στη χώρα. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατακεραύνωσε την απόφαση των Αρχών να συλλάβουν ακαδημαϊκούς που είχαν υπογράψει κείμενο διαμαρτυρίας για τον πόλεμο που διεξάγει ο τουρκικός στρατός στις κουρδικές περιοχές της χώρας. «Ενας ένας, οι ακαδημαϊκοί που εξέφρασαν την άποψή τους συλλαμβάνονται εξαιτίας ενός δικτατορίσκου», είπε ο Κιλιτσντάρογλου το Σαββατοκύριακο, απευθυνόμενος σε διάσκεψη του κόμματός του. «Πώς τολμάς (Ερντογάν) να στέλνεις την αστυνομία στα σπίτια αυτών των ανθρώπων και να τους συλλαμβάνεις; Πες μας, δικτατορίσκε, τι σημαίνουν για σένα η τιμή και η υπερηφάνεια; Είτε διατηρείς την αμεροληψία σου και αξίζεις τον σεβασμό είτε εγώ θα σου θυμίζω κάθε μέρα τι σημαίνουν η τιμή και η υπερηφάνεια».
Η εισαγγελία της Αγκυρας ξεκίνησε έρευνες σε βάρος του Κιλιτσντάρογλου με την κατηγορία της «ανοιχτής προσβολής προς τον πρόεδρο», αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης που μπορεί να φθάσει τα τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, ο Ερντογάν κατέθεσε χωριστή αγωγή εναντίον του Κιλιτσντάρογλου ζητώντας αποζημίωση 100.000 τουρκικών λιρών (32.000 ευρώ). Είναι η δεύτερη τέτοια αγωγή που καταθέτει ο Ερντογάν εναντίον του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πέρυσι τον Ιούνιο, ο Ερντογάν είχε ζητήσει αποζημίωση για τις δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου σύμφωνα με τις οποίες το καινούργιο γιγάντιο προεδρικό μέγαρο που κατασκεύασε ο Ερντογάν στην Αγκυρα έχει χρυσά καθίσματα στις τουαλέτες.
Ο αριθμός των ατόμων που σύρονται στα δικαστήρια με την κατηγορία της προσβολής προς τον Τούρκο πρόεδρο έχει πολλαπλασιαστεί. Την περασμένη Πέμπτη, η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα σε βάρος των 1.200 ακαδημαϊκών που είχαν υπογράψει το επίμαχο κείμενο για το κουρδικό. Οι ακαδημαϊκοί ζητούσαν από την Αγκυρα να σταματήσει τις «ηθελημένες σφαγές» στη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνδυάζονται με πολυήμερες απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οδηγούν σε συνεχή λουτρά αίματος. Το βράδυ της Κυριακής, βόμβα που πιθανότατα είχε τοποθετήσει το ΡΚΚ στην πόλη Σιρνάκ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας εξερράγη με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τρεις αστυνομικοί.
Παραδοσιακά, το CHP, εκφραστής του τουρκικού βαθέος κράτους, είναι οπαδός ακόμη σκληρότερης γραμμής απέναντι στους Κούρδους απ’ ό,τι το φιλοϊσλαμικό ΑΚΡ του Ερντογάν. «Μπορεί να μη συμφωνείτε με το περιεχόμενο του κειμένου. Κι εμείς έχουμε τις διαφωνίες μας. Αλλά γιατί να περιορίσετε την ελευθερία του λόγου;», είπε ο Κιλιτσντάρογλου. Ο αρχηγός του CHP προστατεύεται από την κοινοβουλευτική ασυλία, η οποία όμως μπορεί να αρθεί με απλή πλειοψηφία. Μετά τις εκλογές του φθινοπώρου, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση πλειοψηφεί το ΑΚΡ. Στη διαμάχη παρενέβη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μποζκίρ, ο οποίος προδίκασε το αποτέλεσμα των ερευνών δηλώνοντας «θλίψη που ο Κεμάλ δεν μπορεί να επικρίνει τον πρόεδρο χωρίς να τον προσβάλει». Την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή προσήχθησαν στις Αρχές 27 από τους υπογράφοντες. Το κείμενο έχει συλλέξει υπογραφές και εκτός Τουρκίας, μεταξύ άλλων και από τον Αμερικανό διανοούμενο Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος όμως δέχθηκε μόνο φραστικά πυρά από τον Ερντογάν.
Στο μεταξύ, χθες το πρωί δύο ή και περισσότεροι όλμοι προερχόμενοι κατά πάσα πιθανότητα από τη Συρία εξερράγησαν σε αυλή σχολείου στην πόλη Κιλίς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα.
Πηγή: www.kathimerini.gr