ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που έφθασαν φέτος στην Ευρώπη ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Πρόκειται μόλις για το ένα εξηκοστό των ανθρώπων που διώχθηκαν φέτος από τις εστίες τους σε παγκόσμια κλίμακα και οι οποίοι ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια.
Οκτώ στις δέκα αφίξεις στην Ε.Ε. φέτος, δηλαδή 800.000 άνθρωποι, πέρασαν από τη χώρα μας, φθάνοντας από τα τουρκικά παράλια. Περίπου 172.000 άνθρωποι πέρασαν από τη Λιβύη στην Ιταλία, ενώ άλλοι 34.000 έφθασαν στην Ευρώπη διά ξηράς, είτε από τα ελληνοτουρκικά είτε από τα βουλγαροτουρκικά σύνορα. Το απελπισμένο ταξίδι ήταν θανατηφόρο για τουλάχιστον 3.695 άτομα. Στα νερά του Αιγαίου πνίγηκαν φέτος τουλάχιστον 700 άνθρωποι, ενώ τους 2.889 έφθασαν οι καταμετρημένοι νεκροί στη Μεσόγειο, μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.
Ο τετραπλασιασμός των αφίξεων σε σύγκριση με πέρυσι, όταν ο συνολικός αριθμός των αφίξεων ήταν 250.000, έχει προξενήσει τριβές μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, όμως, έχει δυσχεράνει τη φροντίδα των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια και οι οποίοι προσκρούουν στην ανυπαρξία κρατικών δομών σε όλο το μήκος του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου», ακόμη και στη χώρα προορισμού τους, που συχνά είναι η Γερμανία. Στη Γερμανία ξεπεράστηκε προ δύο εβδομάδων το «ορόσημο» του ενός εκατομμυρίου αφίξεων για το 2015, καθώς στη χώρα αυτή κατευθύνθηκαν και πολλοί κάτοικοι βαλκανικών χωρών, στους οποίους όμως το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι δεν θα χορηγήσει άσυλο. Υπάρχουν, ωστόσο, αμφιβολίες για την εγκυρότητα του συστήματος καταμέτρησης, καθώς, πρώτον, δεν είναι σαφές αν καταγράφονται όλοι και, δεύτερον, είναι γνωστό ότι δεν μένουν στη Γερμανία όλοι οι πρόσφυγες που καταγράφονται εκεί, αλλά κάποιοι φεύγουν με κατεύθυνση σκανδιναβικές χώρες. Τη Δευτέρα, οι σουηδικοί σιδηρόδρομοι έφθασαν σε σημείο να διακόψουν τη σιδηροδρομική σύνδεση Δανίας-Σουηδίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις απαιτήσεις αυστηρότερης ταυτοποίησης των ταξιδιωτών, οι οποίες, όπως επισημαίνουν, αν εφαρμοστούν, θα οδηγήσουν σε σημαντικές καθυστερήσεις των τρένων.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, που παρουσίασε τους πιο πρόσφατους αριθμούς, είπε ότι η καταμέτρηση δεν επαρκεί. «Η μετανάστευση πρέπει να είναι νόμιμη και ασφαλής για όλους, και για τους πρόσφυγες και για τις χώρες που θα γίνουν τα νέα σπίτια τους. Το ευρωπαϊκό ιδεώδες βρίσκεται σε δοκιμασία», είπε ο επικεφαλής εκστρατειών της οργάνωσης Save the Children, Κέρστι Μακ Νιλ. «Οταν πεθαίνουν παιδιά έξω από την πόρτα μας, πρέπει να αναλάβουμε δράση».
Τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης δείχνουν ότι οι μισοί απ’ όσους διέσχισαν το Αιγαίο προέρχονται από τη Συρία, το 20% από το Αφγανιστάν και το 7% από το Ιράκ. Οι Αρχές της ΠΓΔΜ εξακολουθούν να δέχονται τους υπηκόους των χωρών αυτών, επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν το ταξίδι προς τη Δυτική Ευρώπη, ενώ αντιθέτως κλείνουν την πόρτα σε υπηκόους άλλων χωρών.
Ο ΟΗΕ δεν θεωρεί ότι οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν το 2016 και καλεί την Ευρώπη να συνειδητοποιήσει ότι οι πρόσφυγες που χτυπούν την πόρτα της είναι ελάχιστοι σε σχέση με τις παγκόσμιες διαστάσεις του προβλήματος. «Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι επιμένουν ότι είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε ο διευθυντής του γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, Μίχαελ Μόλερ. «Πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα».
Πηγή: www.kathimerini.gr